Είναι γνωστό ότι οι Άγγλοι εφηύραν το ποδόσφαιρο όχι όμως και τόσο γνωστό ότι πριν από μερικά χρόνια αποφάσισαν να του φτιάξουν ένα «σπίτι» στην κεντρική Αγγλία.
Στο Πρέστον βρέθηκα για άλλο λόγο και όχι για να επισκεφθώ, το μοναδικό ίσως στον κόσμο, Εθνικό μουσείο ποδοσφαίρου.
Γρήγορα όμως κατάλαβα ότι όλη η πόλη και οι κάτοικοι της καυχιούνται συνεχώς για αυτό το μονάκριβο στολίδι τους.

cups
Αν δεν πήγαινα να το δω όσο πιο γρήγορα γινόταν, τότε θα συνέχιζα να βαριέμαι με τις περιγραφές των κυπέλλων, των ρούχων που φορούσε ο λάινσμαν στο τάδε παιχνίδι, του δοκαριού από το δείνα στάδιο και την απαρίθμηση όλων σχεδόν των «πολύτιμων», για μερικούς ανθρώπους και για όλους τους Άγγλους, εκθεμάτων!
Πήρα λοιπόν ένα πρωινό τα ποδαράκια μου, διέσχισα ένα πανέμορφο πάρκο και βρέθηκα μπροστά στο στάδιο Deepdale Stadium όπου φιλοξενείτε η ομάδα του Preston. Αυτό το στάδιο είναι και ο λόγος που αποφασίσθηκε το συγκεκριμένο μουσείο να στεγαστεί κάτω από τις κερκίδες του, καθώς είναι το πρώτο στάδιο ποδοσφαίρου στον κόσμο. Φιλοξενεί την τοπική ομάδα από το 1878 και το Εθνικό μουσείο ποδοσφαίρου από τον Φεβρουάριο του 2001.
Πρόεδρος του μουσείου είναι ο Bobby Charlton ενώ αντιπρόεδροι οι Alex Ferguson, Tom Finney και Trevor Brooking. Όλοι τους φέρουν τον τίτλο του Sir.

museumentrance
Το μουσείο από έξω δεν είναι εντυπωσιακό, αυτό που ξεχωρίζει είναι το άγαλμα του ποδοσφαιριστή και ένα σιντριβάνι. Εσωτερικά κυριαρχεί το μέταλλο και θυμίζει βιομηχανοποιημένο χώρο. Ο φωτισμός είναι ατμοσφαιρικός και μονάχα τα εκθέματα φωτίζονται επαρκώς. Αναμεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων, ειδήσεων και συνεντεύξεων ακούγονται από όλες τις μεριές. Είναι αυθεντικά αποσπάσματα από τελικούς ή άλλα σημαντικά γεγονότα. Σε περίοπτη θέση το Hall of Fame με όλα τα μεγάλα ονόματα του Αγγλικού αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος. Ναι, η Ελλάδα είναι εκεί (ξέρετε τώρα, Ευρωπαϊκό 2004, ας μην τα ξαναλέμε)! Εκεί είναι και όποιο άλλο ποδοσφαιρικό όνομα η ομάδα μπορείτε να φαντασθείτε, σε φωτογραφία, σε βίντεο, σε ηχητικό ντοκουμέντο, ακόμα και σε μάσκα καρικατούρας.

euro2004atmuseum
Αναφορά στην Ελλάδα για το euro 2004

Μέσα στις γυάλινες βιτρίνες φιλοξενούνται τα πρώτα δερμάτινα παπούτσια ποδοσφαίρου, δείγματα από όλα τα πρωτότυπα κύπελλα του Αγγλικού ποδοσφαίρου και μερικά του παγκόσμιου, τροκάνες από το 1890, μπάλες από την ίδια χρονολογία, στολές πλεγμένες στο χέρι πριν ένα αιώνα και τρόμπες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να φουσκώσουν τις μπάλες ομάδων και παικτών που δεν υπάρχουν πια στη ζωή, παρά μόνο στο μουσείο.

BusbybabesManchester
Παλιά μπάλα ποδοσφαίρου υπογεγραμμένη από παίκτες. Χρονολογία 1956-1957

Οι φωτογραφίες δείχνουν την ιστορία του ποδοσφαίρου και τον ρόλο που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει στην κοινωνία. Αν όχι η σημαντικότερη, σίγουρα από τις σημαντικότερες διεξόδους διασκέδασης στα χρόνια των δυο παγκόσμιων πολέμων, ταυτόχρονα όμως και αφορμή για σύγχρονους πολέμους ανάμεσα σε στρατιές χουλιγκάνων. Οι πρόεδροι των Αγγλικών συλλόγων είχαν επί χρόνια ανεγκέφαλες στρατιές οπαδών υπό των έλεγχο τους. Όταν διαπίστωσαν όμως ότι αυτές οι στρατιές τους κοστίζουν οικονομικά, διότι δεν μπορούν να αναπτύξουν ως εμπορεύσιμο προϊόν τις ομάδες τους, αποφάσισαν να τους αφανίσουν! Και το κατάφεραν, εν μια νυκτί!! Μετά τα γεγονότα του Χέιζελ συνεδρίασαν, πήραν αποφάσεις και τα αποτελέσματα τα βλέπετε στην τηλεόραση.
Οι πρόεδροι των δικών μας ομάδων φαίνεται πως έχουν διαφορετικές προτεραιότητες!

toystore
Αίθουσα παιχνιδιού

Το δεύτερο κομμάτι του μουσείου, στον δεύτερο όροφο, είναι πιο διασκεδαστικό. Παιχνίδια σχετικά με το ποδόσφαιρο, από το πρώτο επιτραπέζιο μέχρι το τελευταίο ηλεκτρονικό, μαθήματα κανόνων και τακτικής, γνωριμία με στυλ παιχνιδιών και ποδοσφαιρικών γηπέδων ανά των κόσμο, αλλά και μια μικρή εντύπωση από την ψυχολογία του παίκτη που χτυπά πέναλτι, Παίρνεις φόρα, σουτάρεις…και ακούς 50.000 κόσμο να σε θεοποιεί και να ζητωκραυγάζει!! Πρόκειται βέβαια για εικονική πραγματικότητα παρόλα αυτά κάνει την δουλειά του.

england
Φανέλα της Αγγλίας με υπογραφές από παίκτες
stadiumlamps
Λαμπτήρες ( προβολείς)που φώτιζαν τα στάδια

Όπως θα έλεγε και ο Οβελίξ «είναι τρελοί αυτοί οι Άγγλοι!(με τη μπάλα)».

Αριθμοί

  • Το Deepdalestadium φτιάχτηκε το 1878 και είναι το πρώτο ποδοσφαιρικό στάδιο στον κόσμο
  • Το NationalFootballMuseumτης Αγγλίας άρχισε τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2001
  • Η κατασκευή του κόστισε 15 εκατομμύρια Αγγλικές λίρες, 10 εκ των οποίων ήταν χορηγία του αντίστοιχου Αγγλικού ΟΠΑΠ
oldestsoccerfield
Το παλαιότερο γήπεδο