Στους 282 ανέρχονται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί από το τραγικό δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο στην επαρχία Μανίσα της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα σε ορυχείο στην Τουρκία, ξεπερνώντας το μαύρο «ρεκόρ» των 263 νεκρών που είχε λάβει χώρα το ο 1992 στην επαρχεία Ζονγκουλντάκ, στη Μαύρη Θάλασσα.

Άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των αγνοούμενων. Την Τετάρτη, κατά την επίσκεψή του στο σημείο της τραγωδίας, ο πρωθυπουργός Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν τοποθέτησε τον αριθμό των αγνοούμενων σε 120. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα διασώστες ανέσυραν αρκετά πτώματα από τις στοές.

Η τραγωδία προκλήθηκε λόγω έκρηξης μετασχηματιστή την ώρα της αλλαγής βάρδιας στο ορυχείο. Η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά, γεμίζοντας τις στοές με καπνό. Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους λόγω δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, όπως καταδεικνύουν οι αυτοψίες που έχουν διενεργηθεί ως τώρα.

Οι σοροί περίπου 200 εργατών που έχασαν τη ζωή τους στο ορυχείο έχουν επιστραφεί στις οικογένειες τους.

Επεισόδια και πίεση

Μετά από το δυστύχημα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών που καυτηρίαζαν τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του, και της Αστυνομίας σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη αλλά και τη Σόμα, όπου έλαβε χώρα η καταστροφή.

Στην τουρκική πρωτεύουσα η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο ανθρακωρυχείο.

Νωρίτερα, πολλές δεκάδες κάτοικοι της Σόμα εξοργισμένοι για το δυστύχημα, διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του τούρκου πρωθυπουργού μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan.

Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν την παραίτηση του κ. Ερντογάν, επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και άρχισαν να το κλωτσούν, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε βγει από το αυτοκίνητο υπό τις φωνές διαμαρτυρίας των διαδηλωτών, εισήλθε σε ένα κατάστημα για να εξέλθει λίγα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Doğan.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πριν από τρεις εβδομάδες η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει το αίτημα να συσταθεί μια επιτροπή που θα εξακρίβωνε την κατάσταση ασφαλείας στα ανθρακωρυχεία στην Τουρκία. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν υποβάλει προτάσεις τις οποίες απέρριψε όμως όλες το AKP, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

Απάντηση Ερντογάν

Από την πλευρά τους, η τουρκική κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν απάντησαν πως το ορυχείο είχε περάσει επιτυχώς τακτικούς ελέγχους κατά τα τελευταία τρία χρόνια, με τον τελευταίο έλεγχο να λαμβάνει χώρα τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την Άγκυρα οι ελεγκτές δεν διαπίστωσαν κανένα πρόβλημα ασφαλείας.

Πηγή: skai.gr