Να υποβαθμίσει την τραγωδία στη Μανίσα, και να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησής του, επιχείρησε την Τετάρτη με άκρως αμφιλεγόμενο τρόπο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο για… συνηθισμένα πράγματα!

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την καταστροφή στη Σόμα, ο Ερντογάν επικαλέστηκε παραδείγματα δεκαετιών ή και… αιώνων για να δικαιολογήσει την απραξία της κυβέρνησής του για τα πλημμελή μέτρα ασφαλείας στα ορυχεία της Τουρκίας. Είναι ενδεικτικό ότι αναφέρθηκε μέχρι και σε ένα… δυστύχημα σε ορυχείο της Βρετανίας το Σωτήριον Έτος 1838(!) 

«Ανέτρεξα στην ιστορία της Βρετανίας. 204 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί μετά την κατάρρευση ορυχείου το 1838. Το 1866, 361 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία. Σε μια έκρηξη το 1894, 290 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου από τον τρόπο της τραγωδίας, χωρίς να αναφέρεται στο το πώς δυστυχήματα της… Βικτωριανής Αγγλίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τουρκία να βελτιώσει τα μέτρα ασφαλείας των ορυχείων της. 

«Πάρτε ως παράδειγμα την Αμερική με όλη την τεχνολογία της… Το 1907, 361 (σ.σ ανθρακωρύχοι) έχασαν τη ζωή τους εκεί», δήλωσε ο Ερντογάν. «Αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα»(!) πρόσθεσε. 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε το ταξίδι του στο χρόνο, αναφέροντας επίσης παραδείγματα των αρχών του 20ου αιώνα με δυστυχήματα σε ορυχεία στη Γαλλία και την Ιαπωνία… «Το 1942, 1.549 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα εξαιτίας δηλητηριωδών αερίων», δήλωσε ο Ερντογάν. «Μπορείτε να το πιστέψετε;» ρώτησε τους δημοσιογράφους αναφερόμενος στο μεγάλο αριθμό των νεκρών. 

Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα ερευνήσει διεξοδικά το δυστύχημα, αλλά τόνισε ότι το ορυχείο Σόμα στη Μανίσα θεωρείται ως ένα από τα ασφαλέστερα στην Τουρκία .

Ο τούρκος πρωθυπουργός επέπληξε επίσης ένα δημοσιογράφο του δικτύου Al-Jazeera επειδή ρώτησε γιατί η μεταλλευτική εταιρεία είχε άδεια λειτουργίας από την κυβέρνηση. 

«Ως δημοσιογράφος, πιστεύω ότι δεν παρακολουθείς εκ του σύνεγγυς τη λειτουργία των ανθρακωρυχείων σε όλο τον κόσμο. Ίσως επειδή στο Κατάρ υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου , αλλά όχι ορυχεία άνθρακα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός, πριν δώσει μια μακροσκελή απάντηση που περιγράφει την ιστορία των δυστυχημάτων στα ορυχεία της Τουρκίας, αρχής γενομένης από το 1942, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ήταν στην εξουσία…

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο μέχρι στιγμής αριθμός των νεκρών είναι 238, ενώ ακόμη αγνοούνται 120 άνθρωποι. 80 ανθρακωρύχοι έχουν τραυματιστεί.

Σημειώνεται ότι δεκάδες κάτοικοι της Σόμα, εξοργισμένοι για το πολύνεκρο δυστύχημα, διαδήλωσαν την Τετάρτη με συνθήματα εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν.

Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν την παραίτηση του Ερντογάν, επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και άρχισαν να το κλωτσούν, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Πηγή: skai.gr