«Ηλεκτρονικό μάτι» της εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Θα μπορεί να ελέγχει αυτομάτως τραπεζικές καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες, τις αγορές και τις δαπάνες του κάθε φορολογούμενου.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της γγ. Δημοσίων Εσόδων, από το 2015 τίθεται σε ισχύ το περιουσιολόγιο, ενεργοποιούνται από φέτος νέες τεχνικές ελέγχου με οnline πρόσβαση των ελεγκτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς, διεύρυνση των κατασχετηρίων σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο και διασύνδεση των ελεγκτικών υπηρεσιών με το Κτηματολόγιο, το ΙΚΑ, τον ΕΟΠΠΥ, τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία κτλ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της γενικής γραμματείας για το 2014, θα γίνουν 500 πλήρεις έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων, πάνω από 63.000 προληπτικοί έλεγχοι από την υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων, 17.000 από τις ΔΟΥ, με στόχο να εισπραχθεί τουλάχιστον το 30% των φορών και των προστίμων που θα βεβαιωθούν.

Ακόμα, θα γίνουν και 200.000 τελωνειακοί έλεγχοι με στόχο είσπραξης το 10% των φορών και των προστίμων.

Πάντως, ο γγ. Εσόδων Χάρης Θεοχάρης σε διευκρινιστική του δήλωση επισήμανε ότι «δεν στοχεύουμε σε λογαριασμούς μικροοφειλετών και μικροκαταθετών καθώς προστατεύονται απόλυτα τα πρώτα 1.500 ευρώ». 

Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε πως ο σχεδιασμός αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, «όπως άλλωστε εφαρμόζεται και σήμερα μέσα από τους νόμους που έχουν ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή, δράσεις που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των πολιτών».

Πηγή: skai.gr