Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην ανοιχτή κεντρική ομιλία του Απ. Τζιτζικώστα στη Βέροια. Ο επικεφαλής του Περιφερειακού συνδυασμού της “Αλληλεγύης” ανοίγοντας την ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά «Εμείς μιλάμε με έργα, με πρόγραμμα κι η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί».

Στην ομιλία παρόντες ήταν και οι οκτώ υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Ν.Ημαθίας μαζί με τον επικεφαλή τους κ.Καλαϊτζίδη, υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας.

110514_ΦΩΤΟ ΟΜΙΛΙΑ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΒΕΡΟΙΑ 3

Αναλυτικά διαβάστε τα όσα είπε ο Απ. Τζιτζικώστας στην ομιλία του, στην οποία εστίασε στο θέμα “Τουρισμός – Πολιτισμός: οι βασικοί άξονες του Προγράμματος της «Αλληλεγγύης» “

«Εντύπωση μου προκαλεί που σε κάποιους δεν αρέσει όταν ακούγονται σημαντικές αλήθειες. Μια τέτοια που δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από καμιά προεκλογική κορώνα είναι ότι για το 2013 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια σε ολόκληρη την Ελλάδα σε εκταμιεύσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Κομβικό σημείο αυτής της προσπάθειας, που επίσης δεν μπορεί να κρυφτεί, είναι ότι με την υψηλή απορρόφηση και τη σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που πετύχαμε, επεκτείνουμε και αναβαθμίζουμε τις υποδομές. Δεν μπορεί να κρυφτεί επίσης το γεγονός πως με τέτοιες ενέργειες δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας στα έργα που γίνονται. Και κάτι ακόμα που δεν μπορεί να κρυφτεί είναι πως με τη δουλειά μας, το πρόγραμμά μας, ανοίγουμε νέες προοπτικές στους κλάδους που αποτελούν την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση τόσο της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και φυσικά της Ημαθίας. Δεν πειράζει. Δεν τους ακολουθούμε. Εμείς μιλάμε με επιχειρήματα, με στοιχεία, έργο. Κι αυτό δεν κρύβεται». Αυτό τόνισε από τη Βέροια ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» Απόστολος Τζιτζικώστας. Μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση φίλων και στελεχών του αυτοδιοικητικού συνδυασμού, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε καταχειροκροτούμενος στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του κινηματογράφου ‘ΣΤΑΡ’ πως την «άλλη Κυριακή 18 Μαΐου, ψηφίζουμε για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τελεία και παύλα. Κι η «Αλληλεγγύη» θα κληθεί από τους πολίτες να συνεχίσει στην Περιφέρεια το έργο της. Γιατί η “Αλληλεγγύη” έχει δύο στηρίγματα: τους πολίτες και το έργο της. Κι αυτό όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να το βγάλουν από τη μέση, δεν τα καταφέρνουν». Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε ο υπ. Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, παρουσία των υπ. Περιφερειακών Συμβούλων της «Αλληλεγγύης» στην Ημαθία.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτεταμένα στους δύο πυλώνες που θέτει η «Αλληλεγγύη» για την ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία τα επόμενα πέντε χρόνια, που είναι ο Πρωτογενής Τομέας και ο Τουρισμός. Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου για την αγροτική οικονομία ο κ. Τζιτζικώστας, είπε χαρακτηριστικά: «Δημιουργήσαμε το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας. Λυπάμαι βέβαια, που αυτό, δεν είχαν το χρόνο να το μάθουν, ορισμένοι, που τώρα θυμήθηκαν τη Μακεδονία και τον αγροτικό μας τομέα, ενώ ταυτόχρονα καθιερώνουμε το Ενιαίο Σήμα για τα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να είναι αναγνωρίσιμα και να τα προτιμούν οι καταναλωτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό». Επίσης, ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στον Τουρισμό, επανέλαβε πως στόχος μας είναι η ολόκληρη η Κεντρική Μακεδονία να αποτελεί 12μηνο τουριστικό προορισμό και γι΄ αυτό το σκοπό εργαζόμαστε με προγραμματισμό και σχεδιασμό για να προβάλλουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας. Με αφορμή τη θεματική του τουρισμού ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε πως «εδώ στην Ημαθία, συνεχίζουμε τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξη των Πολιτιστικών Μνημείων και του Ορθόδοξου πλούτου, δημιουργούμε εικονικές περιηγήσεις, υποστηρίζουμε τη δημιουργία θεματικών πολιτιστικών και οικοτουριστικών διαδρομών, όπως θρησκευτικές, περιβαλλοντικές, γαστρονομικές και ιστορικές, σε συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα Χιονοδρομικά Κέντα στο Σέλι και τα 3 – 5 Πηγάδια δημιουργώντας ένα κεντρικό πόλο χειμερινού τουρισμού, ενώ παράλληλα, προχωράμε στην Ανάπλαση και Αξιοποίηση των Οχθών του Φράγματος του Αλιάκμονα μετατρέποντάς τους σε χώρους αναψυχής και αθλητισμού».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τζιτζικώστας στη Βέροια και την Ημαθία και τα έργα υποδομών που υλοποιούνται στην περιοχή από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τον Οδικό άξονα Βέροια – Νάουσα – Σκύδρα που τον ξεμπλόκαρε η Περιφέρεια, και σήμερα οι εργασίες προχωρούν κανονικά, τη βελτίωση της σύνδεσης του σιδηροδρομικού σταθμού της Νάουσας με την πόλη, την κατασκευή του Νέου μουσείου Βεργίνας με προϋπολογισμό 18 εκ. ευρώ, το Γενικό νοσοκομείο Βέροιας με προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ, τη Βασιλική νεκρόπολη και το Ανάκτορο Αιγών, το ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης αστικού τοπίου της Βέροιας το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 7,5 εκ. ευρώ, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης της Νάουσας, οι παρεμβάσεις ανάπλασης στην Αλεξάνδρεια, το Συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο Ιστορίας και Λαογραφίας επίσης στην Αλεξάνδρεια και η αποκατάσταση της παλιάς Μητρόπολης Βέροιας προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ.
Ο υπ. Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης στο χαιρετισμό του τόνισε πως «περπατώντας στη Βέροια, τη Νάουσα, την Αλεξάνδρεια, αλλά και κάθε γωνιά της Ημαθίας, εισπράττουμε στήριξη στην “Αλληλεγγύη” και καθημερινά βλέπουμε, πως οι πολίτες εμπιστεύονται τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την Περιφέρειά μας την επόμενη περίοδο. Βλέπουν όλοι το έργο που έχει παραχθεί και ζητούν να συνεχίσει, αφού και τη γνώση έχει, και την αποφασιστικότητα και κυρίως την πυγμή να προχωρήσει μπροστά». O κ. Καλαϊτζίδης καταλήγοντας υποστήριξε τα εξής: «Μέσα από καινοτόμες προτάσεις, σχεδιασμό στρατηγικής δημιουργίας, πρωτοβουλίες νέων επιστημόνων, των παιδιών μας, στα οποία οφείλουμε τις ευκαιρίες που τους ανήκουν θα προχωρήσουμε μπροστά. Ποιος θα τα κάνει όμως όλα αυτά; Ποιος αποδεδειγμένα χάραξε και υλοποίησε μέχρι σήμερα έργα; Ποιός συγκρούστηκε, απαιτώντας τα δίκαια από το κράτος των Αθηνών; Ποιός γνωρίζει τη μέθοδο και πιστεύει στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία της ολοκλήρωσης σχεδίων από τα Ταμεία Στήριξης; Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ενωτικός και αποφασισμένος, ηγετικός και οραματιστής, νέος και ήδη δραστήρια έμπειρος, στη θητεία του ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έδειξε στην πράξη πως η τόλμη στην κρίση είναι οδός της νίκης».

Οι προτεραιότητες της «Αλληλεγγύης» για την Αξιοποίηση και Ανάδειξη Πολιτισμού & Τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία

Επενδύουμε στο ανεξάντλητο κεφάλαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας, στην αναπτυξιακή δυναμική του τουρισμού. Κύριες προτεραιότητες:

• Με τη νέα, ενιαία τουριστική μας ταυτότητα, το Verymacedonia και με ανάδειξη των θεματικών μορφών τουρισμού που υποστηρίζει η Μακεδονία μας, βάζουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη του δωδεκάμηνου τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία.
• Προώθηση ειδικών θεματικών μορφών τουρισμού όπως ο θρησκευτικός, ο ιστορικός, ο γαστρονομικός, ο ιαματικός, ο οικοτουρισμός.
• Διαδρομή πολιτισμού από τη Μίεζα ως την Αμφίπολη με στόχο να προβάλλουμε πέρα από τα πολιτισμικά μας μνημεία, τα προϊόντα, τις τοπικές γεύσεις και την παράδοσή μας, σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, αναδεικνύοντας τις μορφές εναλλακτικές τουρισμού.
• Ολοκληρωμένο Σχέδιο ανάπτυξης Τουριστικής συνείδησης με εκπαιδευτικά προγράμματα για τους επιχειρηματίες – εργαζόμενους και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
• Πενταετές σχέδιο marketιng και σχεδίου τουριστικής προβολής και προώθησης της Κεντρικής Μακεδονίας στις αγορές – στόχους του εξωτερικού σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουρισμού.
• Ανάπτυξη εφαρμογών για tamplets και κινητά τηλέφωνα για τη διαδραστική εξυπηρέτηση και πληροφόρηση τουριστών.
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα Προβολής του Ολύμπου σε συνδυασμό με τη λειτουργία της Ακαδημίας Ολύμπου και την αναβάθμιση του Φεστιβάλ Ολύμπου.
• Ανάδειξη και αξιοποίηση των βιοτόπων, των λιμνών και των ποταμών της Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.
• Ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως προορισμού City Break.
• Ανάπτυξη ειδικών μορφών θαλάσσιου τουρισμού.
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα συντήρησης και προώθησης των Χιονοδρομικών κέντρων της Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης.
• Υποστήριξη δομών σύγχρονου Πολιτισμού σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
• Δημιουργία εικονικών περιηγήσεων και ψηφιακή ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου της Κεντρικής Μακεδονίας.
• Υποστήριξη της συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης των Πολιτιστικών Μνημείων και του Ορθόδοξου πλούτου της Κεντρικής Μακεδονίας.
• Προσέλκυση, υποστήριξη και φιλοξενία αθλητικών διοργανώσεων.
• Αξιοποίηση του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών για την προσέλκυση μηχανοκίνητων αθλητικών διοργανώσεων.
• Προγράμματα Αγροτουρισμού – Αγροβιοτεχνίας & Ανάδειξη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσίων.