Προτού αρχίσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μετράει τα πετροδολάρια από τους υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα προηγούνται ορισμένα σημαντικά βήματα, έστω και εάν η υπογραφή των συμβάσεων open door την επόμενη εβδομάδα ανοίγει για πρώτη φορά την αγορά μετά τη δεκαετία του 90.

Στην πραγματικότητα, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις αυτές, η πιο κοντινή περίπτωση να δει το δημόσιο οφέλη είναι αυτή του Κατακόλου, που είναι μεν ένα μικρό κοίτασμα, ωστόσο έχει τεράστια σημασία ενόψει της προσπάθειας της χώρας να εντοπίσει μεγαλύτερα κοιτάσματα που θα προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα προβλέπονται στη σύμβαση για το Κατάκολο θα πρέπει μέσα στα δύο πρώτα χρόνια να γίνει μία τουλάχιστον γεώτρηση. Η διαφορά με τις άλλες δύο περιοχές είναι ότι εφόσον γίνει επανερμηνεία των σεισμικών από την κοινοπραξία Energean Trajan, μπορεί να γίνει απευθείας επιβεβαιωτική και όχι ερευνητική γεώτρηση , αφού στο συγκεκριμένο κοίτασμα έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν ερευνητική γεώτρηση. 

Ξεκινώντας λοιπόν μέσα στους επόμενους 24 μήνες, η σημασία της γεώτρησης είναι τεράστια καθώς θα αποδείξει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος στην περιοχή και θα δημιουργήσει την πρώτη παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα εκτός του Πρίνου. 

Είναι σαφές ότι ενόψει του γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει μέσα στο 2014, για οικόπεδα που θα ξεκινήσουν να «τεμαχίζονται» το καλοκαίρι, η ύπαρξη ενεργού πετρελαϊκού συστήματος θα εκτοξεύσει αυτόματα το ενδιαφέρον της αγοράς αλλά και την υπεραξία του διαγωνισμού που θα κάνει το Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο περιοχές τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό, εκεί θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή. Στα Ιωάννινα Energean και Petra θα ξεκινήσουν τις καταγραφές από αέρος, θα συνεχίσουν με σεισμικά κλπ. Εκτιμάται ότι συνολικά το ερευνητικό στάδιο για την περιοχή είναι 7 χρόνια σε τρεις διαφορετικές φάσεις, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για τον Πατραϊκό που είναι θαλάσσια περιοχή είναι 8 χρόνια. Δηλαδή παραγωγή πετρελαίου στις δύο περιοχές δύσκολα θα δούμε νωρίτερα από το 2021 – 2022.

Εκείνο πάντως το σημείο στο οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι στα … νούμερα. Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα ένα παράδειγμα για τα πιθανά έσοδα για το δημόσιο από ένα κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών (6 δισ. ευρώ). Εντυπωσιακό το νούμερο, όμως θα πρέπει να τονιστεί για παράδειγμα ότι ο Πρίνος, από τις αρχές της δεκαετίας του 80 μέχρι σήμερα, έχει βγάλει 112 εκατομμύρια βαρέλια, με τη μέση τιμή στο διάστημα των 33 ετών να κυμαίνεται κάτω από τα 50 δολάρια. Και μπορεί πλέον οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου να αποτελούν μάλλον οριστικό παρελθόν και η εκτίμηση για τα 90 δολάρια να είναι ρεαλιστική, ωστόσο μάλλον είναι νωρίς να μιλάμε σήμερα για κοιτάσματα, μεγέθους του Πρίνου. 

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι ξεκόλλησαν οι συμβάσεις και ξεπεράστηκαν τα προβλήματα (απομένει η κύρωση των συμβάσεων από τη βουλή), ανοίγει το δρόμο για το μεγάλο στοίχημα της χώρας στους υδρογονάνθρακες που δεν είναι άλλο από το γύρο παραχωρήσεων, με βάση τις σεισμικές έρευνες που έκανε η PGS πέρυσι για το Ιόνιο και την Κρήτη. Και εκεί πραγματικά οι προσδοκίες είναι υψηλές…

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: capital.gr