Τον πρωταγωνιστή της παράστασης «Αρμαντέιλ», Λάζαρο Βαρτάνη  συνάντησε ο Γιάννης Βανταράκης για το kathemera.gr, με τον οποίο είχε μια ιδιαίτερη συζήτηση σχετικά με την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί, τον ρόλο του σε αυτήν, την συνεργασία του με τον παιδικό του φίλο Κωνσταντίνο Ασπιώτη, το μέλλον του θεάτρου αλλά και για πολλά άλλα ενδιαφερόμενα θέματα…

Αρχικά, Λάζαρε, θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια σχετικά με τον ήρωα που υποδύεσαι στην παράσταση «Αρμαντέιλ», τον Άλαν Άρμαντειλ…

Ο Άλαν είναι ένας εξωστρεφής χαρακτήρας, χαρούμενος, ο οποίος όμως μεγαλώνοντας μόνο με τη μητέρα του και έναν αιδεσιμότατο δείχνει σαν να προσπαθεί να κρύψει τη μοναξιά του, μέσα απ’ όλο αυτό το αθώο πρόσωπο που δείχνει.

Πως ξεκίνησε η συνεργασία σου με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη και τι σημαίνει για σένα;

Η συνεργασία μας ξεκίνησε περίπου πριν από 1,5 χρόνο με το «Να ‘ ρθω μαζί σου», ενώ φέτος ήταν το «Μελίνα Μ» και το «Αρμαντέιλ». Με έχει βοηθήσει αφάνταστα, μπορεί να παίρνει το καλύτερο απ’ τους ηθοποιούς που συνεργάζεται και γενικά τον θεωρώ έναν πολύ ικανό σκηνοθέτη.

Ένας νέος ηθοποιός που βγαίνει τώρα απ’ τη σχολή, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει για να διακριθεί;

Πάθος γι’ αυτό που κάνει, να δουλεύει ασταμάτητα, να μην επαναπαύεται στις καλές κριτικές διότι η δουλειά μας είναι δύσκολη και φυσικά τύχη.

Πως σου φαίνεται το μέλλον του ελληνικού θεάτρου;

Πιστεύω ότι θα γίνουν αρκετά ωραία πράγματα, διότι υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι ηθοποιοί – σκηνοθέτες και από παντού ακούς θετικά μηνύματα.

Αν δεν ήσουν ηθοποιός τι θα ήθελες να ήσουν;

Δηλώνω κατηγορηματικά «ΤΙΠΟΤΑ» καθώς ήθελα από μικρός να γίνω ηθοποιός. Ίσως αρχαιολόγος, αλλά και πάλι όχι.

Ποια είναι η γνώμη σου για την κατάσταση της χώρας μας;

Τα πράγματα είναι δύσκολα, υπάρχουν αρκετά προβλήματα, τα βλέπω και απ’ τη δουλειά μου που αρκετές φορές είμαι απλήρωτος. Η Ελλάδα γενικώς πιστεύω πληρώνει αμαρτίες του παρελθόντος της.

Που διοχετεύεις την ενέργεια σου στον ελεύθερο χρόνο σου… πως σου αρέσει να τον περνάς;

Μ’ αρέσει να πηγαίνω σινεμά, να βλέπω ταινίες με φίλους. Δεν μου αρέσει η φασαρία και η πολυκοσμία.

Κλείνοντας, θα ήθελες να μου πεις ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Δεν μου αρέσει να μιλάω για το μέλλον, κάτι στα σκαριά δεν υπάρχει. Πιστεύω το Αρμαντέιλ θα μας απασχολήσει και ίσως συνεχιστεί και του χρόνου.

Σε ευχαριστήσω θερμά  και εύχομαι κάθε επιτυχία.

Και επειδή ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν το βιογραφικό αυτού του εξαιρετικού ηθοποιού ας μάθουμε λίγα πράγματα για αυτόν:

Ο Λάζαρος Βαρτάνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982 και αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ το 2007. Συμμετείχε σε παραστάσεις των Κ.Θ.Β.Ε, Εθνικού Θεάτρου, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Angelus Nonus, Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης, Σχήματος Εκτός Άξονα, Ομάδας Αρένα κ.ά. Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Αλέξανδρο Σωτηρίου (Όνειρα, Κλαυσίγελος, Σπασμένη καρδιά), Έλλη Παπακωνσταντίνου (Μετά), Κώστα Γάκη (Οικολογία και σκηνή), Γλυκερία Καλαϊτζή (Τρελαντώνης), Ρούλα Πατεράκη (Οιδίπους Τύραννος – Επι Κολωνώ), Νίκο Βουδούρη (Ιοκάστη), Κωνσταντίνο Ρήγο (Ελεύθεροι πολιορκημένοι), Δαμιανό Κωνσταντινίδη (Preparadise sorry now, Φαύστα), Γιάννη Ρήγα (Νεράιδα), Ισίδωρο Σιδέρη (Οι απάχηδες των Αθηνών, Η κοιμωμένη ξύπνησε, Ελίζα), Έφη Γούση (Fuite or The three sisters) κ.ά. Συμμετείχε ως βοηθός σκηνοθέτη στις παραστάσεις: Η κοκκόνα η Μαρώ (μαζί με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη), Αν αργήσω, κοιμήσου…(σκην. Μίνως Θεοχάρης – Κωνσταντίνος Ασπιώτης), Les Belles (σκην. Γιάννης Κλίνης) και Η Κοιμωμένη ξύπνησε (σκην. Ισίδωρος Σιδέρης). Τέλος συμμετείχε σε ταινίες με σκηνοθέτες τους Θανάση Τότσικα, Σταύρο Λιόκαλο, Ευθύμη Σανίδη, Μαρώ Πανταζή, Αλέξανδρο Πανταζούδη, Θανάση Ταταύλαλη κ.ά. Ο ταλαντούχος και ιδιαίτερα αξιόλογος ηθοποιός μιλάει στο «Επί Σκηνής» για την παράσταση «Να’ρθω μαζί σου;» και την συνεργασία του με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη, για την κρίση στο θέατρο αλλά και για την πορεία του μέσα σ’αυτό.

του Γιάννη Βανταράκη για το kathemera.gr

(* Γ.Β: Ευχαριστήσω πολύ τον ηθοποιό Λάζαρο Βαρτάνη για την συνέντευξη καθώς και τον Κων/νο Ασπιώτη που μ’ έφερε σε επικοινωνία μαζί του)