Μία ημέρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε και αυτή να διευρύνει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Δικαιολογώντας την απόφαση, η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης, Κάθριν Αστον, επεσήμανε ότι το Κρεμλίνο δεν έλαβε κανένα μέτρο για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία, όπως είχε υποσχεθεί στις 17 Απριλίου, υπογράφοντας την τετραμερή συμφωνία της Γενεύης. Με τη χθεσινή τους απόφαση, οι Ευρωπαίοι επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 15 Ρώσων αξιωματούχων και ηγετών της φιλορωσικής εξέγερσης στην Ανατολική Ουκρανία, ανεβάζοντας σε 48 τον αριθμό των παραγόντων που περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» των Βρυξελλών. Σε αυτήν συγκαταλέγονται ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Κόζακ και ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Διπλωματικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κυρώσεις των Ευρωπαίων εμφανίζονται μετριοπαθέστερες εκείνων που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος. Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον έθιγαν ευθέως παράγοντες του στενού περιβάλλοντος του Βλαντιμίρ Πούτιν, με κρίσιμο ρόλο στην πολιτική και οικονομική ζωή της Ρωσίας. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Ιγκόρ Σετσίν, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού και νυν επικεφαλής του πετρελαϊκού μεγαθηρίου Rosneft, του Σεργκέι Τσεμεζόφ, διευθυντή του γιγαντιαίου κονσόρτσιουμ Rostec, που ελέγχει και τις εξαγωγές ρωσικών όπλων, και του Βιατσεσλάβ Βολοντίν, αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου του Ρώσου προέδρου.

Τις τελευταίες ημέρες, η Ε.Ε. εξέταζε το ενδεχόμενο να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον επιλεγμένων τομέων της ρωσικής οικονομίας. Ωστόσο, οι εισηγήσεις προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις χωρών που διατηρούν στενούς ενεργειακούς ή πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Σύμφωνα με το Reuters, υπέρ της επιβολής σκληρών κυρώσεων τάχθηκαν Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Σουηδία, Δανία, Τσεχία, Εσθονία, Λεττονία και Λιθουανία. Στην ομάδα των πιο επιφυλακτικών χωρών το διεθνές πρακτορείο κατατάσσει τις Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Ουγγαρία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα, με τη Γερμανία να υιοθετεί ενδιάμεση στάση.

Αργά το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι ενδέχεται η Ρωσία να επανεξετάσει τη συμμετοχή των δυτικών εταιρειών στα ενεργειακά της προγράμματα σε περίπτωση που εξακολουθήσουν οι κυρώσεις. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι παλινδρομεί στην ψυχροπολεμική εποχή και τις Βρυξέλλες ότι ακολουθούν πολιτική ουράς έναντι των ΗΠΑ. «Γινόμαστε μάρτυρες της αναβίωσης ενός διεθνούς συστήματος που δημιουργήθηκε το 1949, όταν οι δυτικές χώρες ύψωσαν ένα Σιδηρούν Παραπέτασμα, εμποδίζοντας τον εφοδιασμό της ΕΣΣΔ και άλλων χωρών με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Η ένταση διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα και χθες στην Ανατολική Ουκρανία, όπου η ένοπλη εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών συνεχίζει να επεκτείνεται, καθώς η κυβέρνηση του Κιέβου μοιάζει να έχει χάσει τον έλεγχο των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας. Πολλές εκατοντάδες αυτονομιστές κατέλαβαν χθες το κυβερνείο, το μέγαρο της τηλεόρασης και την Εισαγγελία του Λουγκάνσκ, μεγάλου αστικού κέντρου στην Ανατολική Ουκρανία, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν στον γύρω χώρο. «Οι τοπικές αρχές δεν ελέγχουν πλέον την αστυνομική δύναμη της περιοχής», αναγνώρισε ο Στανισλάβ Ρετσίνσκι, στενός συνεργάτης του Ουκρανού υπ. Εσωτερικών, Αρσάν Αβάκοφ.

Παράλληλα, παρατείνεται η αγωνία για την τύχη των επτά στρατιωτικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, οι οποίοι απήχθησαν από φιλορώσους πολιτοφύλακες και κρατούνται όμηροι στην πόλη Σλαβιάνσκ, επίκεντρο της εξέγερσης. Ο αυτόκλητος δήμαρχος της πόλης, Β. Πονομαριόφ, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των συλληφθέντων -τους οποίους χαρακτήρισε «αιχμαλώτους πολέμου»- μόνον εφόσον αρθούν οι κυρώσεις της Ε.Ε. σε ηγέτες των αυτονομιστών. Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο χαρακτήρισε τις απαγωγές, όπως και την προχθεσινή αιματηρή επίθεση φιλορώσων τραμπούκων εναντίον διαδήλωσης υπέρ της ουκρανικής κυβέρνησης στο Ντονέτσκ, «ξεκάθαρη τρομοκρατία».

Τέλος, «σταθερή» χαρακτηριζόταν χθες το βράδυ η κατάσταση του δημάρχου του Χαρκόβου, Γκ. Κέρνες, που τραυματίστηκε βαρύτατα μία μέρα νωρίτερα από άγνωστο που τον πυροβόλησε στην πλάτη, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο εβραϊκής καταγωγής Κέρνες μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης Χάιφα, στο Ισραήλ, αφού προηγουμένως χειρουργήθηκε στο Χάρκοβο. Παραμένει ασαφές αν η επίθεση εναντίον του σχετίζεται με την πολιτική σύγκρουση στη χώρα του.

Πηγή: skai.gr