*Άρθρο του κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου – Βουλευτή Ημαθίας

Η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, για πρώτη φορά, μετά από τέσσερα χρόνια, σηματοδοτεί πολλά.

Η ομολογιακή έκδοση πενταετούς διάρκειας ολοκληρώθηκε με επιτυχία, οι επενδυτές και οι αγορές έδειξαν ότι εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία, που έχει περάσει πλέον σε φάση ανάκαμψης.

Για τέσσερα χρόνια η Ελλάδα δεν μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές, υπήρχε τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης τόσο για την επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης όσο και για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Η πολιτική αστάθεια, η αβεβαιότητα και η κοινωνική αναταραχή επέτειναν το πρόβλημα.

Αυτή ήταν η εικόνα, μία εικόνα που σίγουρα προτιμούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάποιοι άλλοι.

Έχω επισημάνει και άλλες φορές ότι πάνω στην κρίση, στην οργή και στην απογοήτευση των πολιτών, στήθηκαν πολιτικές καριέρες.
Κάποιοι καβάλησαν το κύμα της οργής και της δικαιολογημένης δυσαρέσκειας των πολιτών, ελπίζοντας να τους ”ξεβράσει” στο Μέγαρο Μαξίμου. Να γίνουν κυβέρνηση, χωρίς να προτείνουν τίποτα, έστω και επί των ερειπίων της χώρας.

Εμφανής είναι πλέον η αμηχανία του κ. Τσίπρα, αφού βλέπει ότι το τέλος της εποχής των μνημονίων, ενδεχομένως να αποτελεί και το τέλος των προσωπικών πολιτικών του φιλοδοξιών.

Εκεί οφείλεται και η σπασμωδική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της χώρας στις αγορές, αφού σίγουρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προτιμούσε να παραμείνουμε στα μνημόνια, θα ευχόταν να υπάρξουν νέα μέτρα, και κάποιοι όπως ο κ. Λαφαζάνης επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιστροφή στη δραχμή.

Όμως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό που έχει, συνδέεται και με ουσιαστικές πτυχές αφού:
– Υπερκαλύφθηκε η προσφορά, η Ελλάδα θα μπορούσε να αντλήσει, όπως αποδείχθηκε, όχι 3 δισ. αλλά ακόμα και 18 ή 20 δισ. Αυτό καταδεικνύει ότι στη συνείδηση αγορών και επενδυτών δεν υπάρχει σενάριο πλέον χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ.

– Το ελληνικό δημόσιο άντλησε τα 3 δισ. με επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 4.95%. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του επιτοκίου για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων τραπεζών αλλά και εταιρικών ομολόγων επιχειρήσεων, κάτι που θα προσδώσει ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις και στην οικονομία μας. Η εμπιστοσύνη των αγορών στο δημόσιο μεταφέρεται και στις ελληνικές επιχειρήσεις.

– Επιβεβαιώθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναβολή της αξιολόγησης της οικονομίας μας από τον οίκο Moody’s δεν επηρέασε την έξοδο της χώρας στις αγορές, αφού υπάρχει πλέον εδραιωμένη πεποίθηση, σε όλους, ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και την αστάθεια. Επιπλέον δύο συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με αθρόα συμμετοχή επενδυτών.

Η ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Οικονομία φαίνεται από την ευκολία και τους όρους με τους οποίους βγαίνουν οι ελληνικές τράπεζες στις αγορές. Η εξάρτηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας, μειώνεται διαρκώς.

Είναι σαφές ότι το θετικό γεγονός της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, δεν μπορεί να ακυρωθεί από κανέναν.
Η καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πείσει πλέον κανένα.

Η κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί και δεν πρέπει να παρασυρθεί από το κλίμα ευφορίας. Αντίθετα υπάρχει κλίμα αυτοσυγκράτησης αλλά και αποφασιστικότητας. Τα θετικά μηνύματα θα πολλαπλασιαστούν μέσα από την ταχύτερη πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.