Τον τελευταίο έλεγχο του προγράμματος στήριξης της Πορτογαλίας άρχισε την Τρίτη η τρόικα, καθώς η Λισσαβόνα ετοιμάζεται να εξέλθει την Τετάρτη στις αγορές χρέους για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

Η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου ετοιμάζεται, ακολουθώντας το ιρλανδικό παράδειγμα, να γίνει το δεύτερο μέλος της ευρωζώνης που κατορθώνει να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο τυπικά λήγει στις 17 Μαΐου.

«Αυτός ο έλεγχος είναι ο τελευταίος, είναι η αξιολόγηση που θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε την πολιτική και δημοσιονομική αυτονομία μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας.

Ενδιαφέρον προκαλεί ότι σε μία από τις πρώτες τους επαφές στην πορτογαλική πρωτεύουσα οι εκπρόσωποι της τριμερούς συναντήθηκαν με στελέχη του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο προηγείται δημοσκοπικά ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει πως χρειάζεται ενιαία πολιτική πολιτική βούληση προκειμένου να μην υπάρξει αύξηση των δημοσίων δαπανών μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Η αξιολόγηση της τρόικα άρχισε μία ημέρα πριν την κρίσιμη δοκιμασία της Λισσαβόνας για την πλήρη επάνοδό της στις αγορές, καθώς θα προχωρήσει για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2011 σε έκδοση δεκαετών ομόλογων.

Στόχος της πορτογαλικής κυβέρνησης είναι να αντλήσει 750 εκατομμύρια ευρώ μέσω της δημοπρασίας.

Η απόδοση των πορτογαλικών 10ετών χρεογράφων στη δευτερογενή αγορά κινείται κοντά στο 3,76%, κοντά σε χαμηλά οκταετίας.

Πηγή: skai.gr