Βρισκόμαστε στη Σκανδιναβία του 8ου αιώνα μ.Χ.

Ο Ragnar Lothbrok,  είναι αγρότης και Βίκινγκ πολεμιστής παντρεμένος με την επίσης πολεμίστρια Lagertha και πατέρας δύο παιδιών. Μαζί με τον αδελφό του Rollo ονειρεύονται να φτιάξουν μεγαλύτερα και πιο γερά πλοία και με τη βοήθεια ενός νέου συστήματος πλοήγησης, να τα πλεύσουν στην αχαρτογράφητη  Δύση και στις ακτές της Αγγλίας όπου πιστεύουν ότι θα βρουν αμύθητα πλούτη.

Εμπόδιο στις φιλοδοξίες του Ragnar αποτελεί ο τοπικός άρχοντας Earl Haraldson την άδεια του οποίου χρειάζεται για να ξεκινήσει την εκστρατεία του.

Τελικά ο Ragnar και η ομάδα του θα ταξιδέψουν στη νέα περιοχή, θα φθάσουν στο βασίλειο της Northumbria θα το λεηλατήσουν και θα επιστρέψουν με θησαυρούς.

Μετά το επίτευγμά του η φήμη του Ragnar  μεγαλώνει. Απολαμβάνει το θαυμασμό όχι μόνο από τους συμπατριώτες του αλλά και από τον Βασιλιά των Βίκινγκς, King Horik

Αυτό όμως δεν αρέσει στον άρχοντα Χάραλντσον.

Οι Βίκινγκς, δημιουργία του Michael Hirst υπεύθυνου για τη σειρά ‘The Tudors’ 2007-2010 και την ταινία ‘Elizabeth: The Golden Age’ -2007,   είναι η πρώτη σειρά μυθοπλασίας του History Channel.

Έκανε πρεμιέρα το Μάρτιο του 2013 και συνεχίζεται για 2η  και  3η σεζόν, αγαπήθηκε και αμέσως απέκτησε το φανατικό -κυρίως νεανικό κοινό της.

Γυρισμένη σχεδόν εξολοκλήρου στα φυσικά τοπία της Ιρλανδίας (γύρω από τη λίμνη Wicklow) και  τη δυτική Νορβηγία, με σχεδόν 80% εξωτερικά γυρίσματα -στην πρώτη σεζόν- και βασισμένη στους μεταγενέστερους σκανδιναβικούς μύθους (13ου αιώνας) για τον θρυλικό Ragnars Lodbrokar και την ιστορικά καταγεγραμμένη επιδρομή στη Μονή Lindisfarne το 793 μ.Χ., δίνει μια ρεαλιστική και μαζί διασκεδαστική  εικόνα της εποχής των Βίκινγκς.

Παρά τις κάποιες ιστορικές ανακρίβειες και ετεροχρονισμούς που ενοχλούν μόνο τους ιστορικούς μελετητές της περιόδου και γίνονται  υπέρ της πλοκής και της συναρπαστικής αφήγησης,  η σειρά κατακτά και αιχμαλωτίζει και τους αρχικούς σκεπτικιστές που μπορεί να την αντιμετώπιζαν ως φτωχό συγγενή του … Game of Thrones

vikings2

Πραγματικά εδώ δεν υπάρχει η δαιδαλώδης πλοκή, ούτε η εναλλαγή πολιτισμών και τοπίων ή πληθώρα χαρακτήρων, αλλά ούτε και τα ακριβά οπτικά εφέ  της σειράς φαντασίας του HBO.

Η πραγματικότητα των Βίκινγκς είναι σκληρή ωμή και βάρβαρη όπως και οι ίδιοι και οι δράκοι των μύθων τους δεν εμφανίζονται στην οθόνη, είναι όμως ζωντανοί  στις αφηγήσεις τους.

Οι εκστρατείες και εισβολές σε άλλες χώρες,  οι μάχες, οι λεηλασίες  και κάθε είδους βιαιοπραγίες εναντίον αθώων και μη, όλες πράξεις ηθικά κατακριτέες, στον κόσμο των Βίκινγκς είναι λόγοι ύπαρξης, δείγματα γενναιότητας, στοιχεία του πολιτισμού τους, προαπαιτούμενα εισόδου των γενναίων πολεμιστών στη Valhalla και φόροι τιμής στους επίσης βάρβαρους Θεούς τους.

vikings3

Το cast αποτελείται κυρίως από βρετανούς και καναδούς ηθοποιούς, αν και στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκουμε τον .. αυστραλό Travis Fimmel. Ο Fimmel ( που μοιάζει πολύ στον James Dean), χαρίζει πονηριά και ευστροφία στο Ragnar συνοδευμένη με απλότητα και παιχνιδιάρικη χροιά, ώστε πολλές φορές ξεχνάμε την πλευρά του ως πανούργου και βάρβαρου πολεμιστή .. μέχρι την επόμενη μάχη.

Στο ρόλο της Shieldmaiden-πολεμίστριας, Lagertha η καναδή Katheryn Winnick συνεχίζει την παράδοση των δυναμικών γυναικείων χαρακτήρων -κληροδότημα του φεμινιστικού Game of Thrones- αφού τα καταφέρνει εξίσου καλά με τα σύνεργα της κουζίνας και την ανατροφή των παιδιών όσο και με την ασπίδα και το τσεκούρι.

Στον πρώτο κύκλο στον ρόλο του Earl Haraldson συναντούμε τον πολύ καλό βετεράνο ηθοποιό Gabriel Byrne, ενώ την παράσταση κλέβουν ο Βίκινγκ στην καταγωγή -σουηδός- Gustaf Skarsgård ως ναυπηγός Floki και ο βρετανός George Blagden στο ρόλο του σκλάβου μοναχού Athelstan.

Στα συν της σειράς η πολύ καλή σκηνοθεσία και φωτογραφία, ο γρήγορος ρυθμός με πολλά παραδείγματα σκηνικής οικονομίας -έμφαση στην ουσία και αποφυγή περιττών σκηνών- και με άλματα στο χρόνο και από τη 2η σεζόν και στο χώρο. Στη 2η σεζόν η σειρά ‘ενηλικιώνεται’ , ο κόσμος των Βίκινγκς μεγαλώνει -μαζί με το budget- καινούργιοι χαρακτήρες εισάγονται ενώ οι γνωστοί και αγαπημένοι ήρωές μας εξελίσσονται.

Αν λοιπόν θέλετε να παρακολουθήσετε μια σειρά με σασπένς, σχεδιασμένη να διασκεδάζει χωρίς πολλή σκέψη και .. ηθικές αναστολές, τότε οι αιμοδιψείς, παγανιστές, βίαιοι και ερωτύλοι Βίκινγκς θα σας κατακτήσουν απ’ τους τίτλους αρχής, Μα το Θορ και Μα τον Όντιν!

Οι τίτλοι αρχής με το τραγούδι ‘If I had a heart’ του Fever Ray

Το trailer της πρώτης σεζόν

Από  την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα