Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τις 24 Μάρτη του 1999 όταν το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Σερβίας, που διήρκησαν σχεδόν τρεις μήνες και ακολουθήθηκαν από χερσαία εισβολή, μια εισβολή κατά κυρίαρχου κράτους.

Σε ανάμνηση του γεγονότος, έντεκα Σέρβοι μαραθωνοδρόμοι με τους έξι συνοδούς τους, ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου 2014, το μεγάλο δρόμο της ειρήνης και της ελληνοσερβικής φιλίας με αφετηρία το Βελιγράδι και τερματισμό τη Βέροια.

Την Παρασκευή, στις 5 το απόγευμα, 29 Μαρτίου 2014, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Βέροιας έγινε η υποδοχή των μαραθωνοδρόμων και των συνοδών τους σε μια σεμνή, συμβολική τελετή.

Τους δρομείς υποδέχτηκαν, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, εκ μέρους της Δημάρχου, ο δημαρχεύων αντιδήμαρχος Μαυροκεφαλίδης Νίκος( καθότι η Δήμαρχος βρίσκονταν στο εξωτερικό), ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηαθανασίου Τηλέμαχος, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ κ. Παυλίδης Παύλος, η αντιπρόεδρος του ΚΑΠΑ κ. Γαϊτάνου Χριστίνα και από μέρους της Σερβίας, ο πρόξενος της Σερβίας κ. Σίνισα Πάβιτς.

Ο κ. Μαυροκεφαλίδης ευχαρίστησε τον πρόξενο και την αποστολή των Σέρβων που επέλεξαν τη Βέροια για να διατρανώσουν τους δεσμούς της φιλίας που συνδέουν ιστορικά τους δύο λαούς. Έγινε αναφορά στη στάση των Ελλήνων στην επίμαχη περίοδο (του1999) και την ιδιαίτερη ανθρωπιστική συμπαράσταση των Βεροιέων κατά τη δύσκολη εμπόλεμη και τραγική περίοδο για το λαό της Σερβίας.

Στο ίδιο πνεύμα, χαιρετισμούς απηύθυναν και οι άλλοι εκπρόσωποι του Δήμου και η διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βέροια κ. Κουκουρίκου Αρεστούλα.

Ο πρόξενος κ. Σίνισα Πάβιτς, υπερθεμάτισε επί των παραπάνω θέσεων, ευχαριστώντας το Δήμο της Βέροιας για τη συμμετοχή σ’ αυτή την αθλητική-πολιτισμική-συμβολική δράση των συμπατριωτών του και υπογράμμισε τα θετικά αισθήματα του σέρβικου λαού προς τους Έλληνες και ιδιαίτερα προς τους κατοίκους της Βέροιας.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία των μαθητών της ΣΤ΄τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας με τραγούδια ειρηνικού περιεχομένου σε στίχους Ελύτη και Ρίτσου υπό τη διεύθυνση της μουσικού του Σχολείου κ. Δόξας Γουργουλιάτου. Παρευρίσκοντο στην εκδήλωση εκπ/κοί, δρομείς της Βέροιας και γονείς των μαθητών.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και την ανταλλαγή ενθυμημάτων.