Η καινούρια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στηρίζεται στην συρραφή των κειμένων των Νίκου Παναγιωτόπουλου «Η Οδύνη των Ανέργων» και Πωλ Λαφάργκ «Το δικαίωμα στην τεμπελιά». Κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του εμπνευσμένου Θοδωρή Γκόνη και την συμμετοχή τεσσάρων εξαιρετικών νέων ηθοποιών παρουσιάζονται δυο αντικρουόμενες απόψεις.

Από τη μια μεριά ο πόνος και η οδύνη των ανθρώπων που η ανεργία τους έχει αναγκάσει να ζουν στην εξαθλίωση μέσα από το κείμενο του Νίκου Παναγιωτόπουλου το οποίο είναι βασισμένο σε αληθινές συνεντεύξεις. Από την άλλη η πεποίθηση του Πωλ Λαφάργκ, γραμματέα και γαμπρού του Μάρξ, ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην τεμπελιά και ότι αν δουλεύαμε λιγότερο θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι.

Στην παράσταση παρουσιάζεται ένα δίπολο απόψεων που περνάει από τους Άθλιους στο «Je ne veux pas travailler» τόσο αρμονικά ώστε ο θεατής να εισπράττει την παράσταση σαν μια ολοκληρωμένη εικόνα η οποία είναι πέρα για πέρα αληθινή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η παράσταση θα παρουσιαστεί στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου και θα αποτελεί την πρώτη παρουσίαση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στον θεσμό αυτό.

Τελευταίες παραστάσεις 4-6 Απριλίου στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου. Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00. Τηλέφωνο πληροφοριών 2510-834777 (11:00-14:00 και 18:00-20:00).

Συγγραφέας

Νίκος Παναγιωτόπουλος και Πωλ Λαφάργκ

Σκηνοθέτης

Θοδωρής Γκόνης

Ηθοποιοί

Δημήτρης Δάγκαλης, Ίρις Νικολάου, Κλέα Σαμαντά, Παύλος Σταυρόπουλος

Συντελεστές

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Στρούλια. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Ευχαριστώ πολύ την Μαρία Καλογιώργη για το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες της παράστασης εδώ