Στο Δέλτα Αξιού θα δοθεί το πρώτο ραντεβού των φετινών εθελοντικών καθαρισμών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, την ερχόμενη Κυριακή 23 Μαρτίου, στις 10 το πρωί. Ο καθαρισμός θα γίνει στο παράκτιο τμήμα, με σημείο εκκίνησης το πέτρινο φυλάκιο στην δυτική πλευρά του Δέλτα. Θα προσπαθήσουμε να απαλλάξουμε την περιοχή από τα εκατοντάδες πλαστικά σκουπίδια που ξεβράζει η θάλασσα.

Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών, και μάλιστα τώρα την άνοιξη πολλά από αυτά, όπως οι αβοκέτες και οι καλαμοκανάδες, θα καταφτάσουν από άλλες περιοχές για να δημιουργήσουν τις φωλιές τους και να αναπαραχθούν. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από αλοφυτικές εκτάσεις, καλύπτεται δηλαδή από φυτά ανθεκτικά στην αλατότητα, και μάλιστα είναι η περιοχή της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη κάλυψη ενός προστατευόμενου είδους οικοτόπου, που ονομάζεται Μεσογειακές και αλόφιλες λόχμες.

Οι συμμετέχοντες στον καθαρισμό θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το καινούργιο παρατηρητήριο και από κει, να απολαύσουν τη θέα στη δυτική εκβολή του Αξιού και παρατηρήσουν με κιάλια και τηλεσκόπια τα πουλιά της περιοχής.

Μαζί μας θα είναι στον καθαρισμό η ομάδα ποδηλατών της Χαλάστρας, η ομάδα εθελοντών του Γυμνασίου και οι πρόσκοποι της Χαλάστρας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 4ης Εκστρατείας Εθελοντικών Καθαρισμών, που διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, σε συνεργασία με τους δήμους Δέλτα και Πύδνας – Κολινδρού και με την ευγενική υποστήριξη του ΟΑΣΘ.

Χάρτες πρόσβασης και οδηγίες στο www.axiosdelta.gr, τηλ 2310 794811.

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).