Αναμφισβήτητα το ζύμωμα του ψωμιού αποτελεί μία από τις πιο ευχάριστες και χαλαρωτικές διαδικασίες. Ξεχάστε ένταση και νεύρα! Ήρθε η ώρα για ζύμωμα! Όσοι δεν το έχετε ξανακάνει θα δείτε ότι τελικά είναι πολύ απλή και εύκολη διαδικασία. Όσον αφορά το χρόνο σε περίπτωση που βιάζεστε επιλέξτε γρήγορη και εύκολη συνταγή,χωρίς να χρειάζεται να φτιάξετε προζύμη.

Προζύμη χωρίς μαγιά όπως έφτιαχναν και οι γιαγιάδες παλιά στα χωριά θέλει το χρόνο του και τη προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα! Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

Σε ένα μικρό σκεύος κατά προτίμηση ξύλινο βάζουμε 5 κουταλιές αλεύρι και χλιαρό νερό ώστε να γίνουν σφιχτός χυλός. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ζεσταθεί και να φουσκώσει το μίγμα για μια νύχτα. Την επόμενη είναι έτοιμο το προζύμη μας που διατηρείτε στο ψυγείο για 2 μέρες

Προζύμη μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο από το φούρνο της γειτονιάς.

Προζύμι με μαγιά είναι πιο εύκολο να παρασκευάσουμε.

Διαλύουμε σε ½ ποτήρι νερό 1 φακελάκι ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το σκεύος και σε μισή ωρίτσα έχουμε έτοιμο προζύμι για ψωμί.

Χωριάτικο σπιτικό ψωμί

Συνταγή

  • 1,5 kg αλεύρι (σταρένιο η ολικής)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 κούπες αλεύρι
  • 4 περίπου κούπες νερό

Τρόπος παρασκευής

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ κατά προτίμηση όχι πλαστικό. Φτιάχνουμε μία ζύμη ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας. Στην συνέχεια, ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας και είμαστε έτοιμοι για ζύμωμα!

Τρόπος ζυμώματος

Σπρώχνουμε την ζύμη προς τα εμπρός χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος από τις παλάμες μας. Φέρνουμε το μπροστινό μέρος της ζύμης πίσω ξανά ώστε η ζύμη να διπλωθεί στην μέση. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τον ίδιο τρόπο και αν η ζύμη κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αν η ζύμη είναι σφικτή προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Μόλις, η ζύμη γίνει ελαστική και συνήθως μετά από 15′ το ψωμάκι μας είναι έτοιμο!

Τρόπος ψησίματος

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου για μία ώρα.

Βγάζοντας το από το φούρνο

…και ενώ έχουν πλημυρίσει το σπίτι μυρωδιές ζεστασιάς και θύμισες της τρυφερής μας ηλικίας το ψωμί είναι έτοιμο! Πριν το κόψουμε είναι σημαντικό αν τα καταφέρουμε (με αυτοσυγκράτηση) 20′ ακόμη!

Χρήσιμα μυστικά για το ψωμί

Βάζουμε χλιαρό και ποτέ καυτό νερό γιατί δεν θα φουσκώσει η μαγιά όσο θέλουμε.

Πολύ καλό ζύμωμα προσθέτοντας σιγά-σιγά το νερό.

Το ψήσιμο φροντίζουμε να γίνει σε προθερμασμένο φούρνο τουλάχιστον 40′ πριν.

Ψήνουμε συνήθως στους 200-250 βαθμούς για να κάνει κρούστα.

Ψήνουμε για μία ώρα και για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε τρυπάμε με μαχαιράκι και αν η λάμα βγει καθαρή από ζύμη τότε το ψωμάκι είναι έτοιμο.

Μόλις βγει από τον φούρνο το σκουπίζουμε με μία βρεγμένη βαμβακερή πετσέτα για να κάνει ακόμη καλύτερη κρούστα.

Πως συντηρούμε το σπιτικό ψωμί

Επειδή, μας κυνηγά καθημερινά ο χρόνος καλό θα ήταν αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε ψωμί να κάνουμε αρκετή ποσότητα.

Διατηρείτε τουλάχιστον 3-4 μέρες σε βαμβακερή πετσέτα η σε χάρτινη σακούλα.

Στην κατάψυξη διατηρείτε τουλάχιστον για 3 μήνες.

Προσοχή χρειάζεται στο ξεπάγωμα γίνετε σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού ξεπαγώσει καταναλώνεται όπως είναι κομμένο σε φέτες η ζεσταμένο για 8-10 λεπτά σε φούρνους στους 150 βαθμούς.

Ξεκινήστε με το απλό χωριάτικο ψωμί και μη διστάσετε να πειραματιστείτε και να δοκιμάζετε κάθε φορά και ένα άλλο είδος ψωμιού. Προσθέστε γάλα γιαούρτι ,μέλι ή σπόρους. Εμπλουτίστε το με:

  • Σουσάμι
  • Μαυροκούκι
  • Σπόρους παπαρούνας
  • Λιναρόσπορο
  • Μουλιασμένους κόκκους φαγόπυρου

Τέλος μη ξεχνάτε το αλάτι που βοηθά και στη διόγκωσή του σε πολύ μικρές ποσότητες, μέχρι 2 κουταλάκια.

(Ματράκα Μαρία- Διαιτολόγος Διατροφολόγο)

Πηγή:diatrofi.gr