Το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας» (NIFF) που εδώ και 10 χρόνια δίνει ένα σημαντικό παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης της Νάουσας αλλά και του Νομού μας, που προσφέρει ευκαιρίες σε νέους (και όχι μόνο) καλλιτέχνες να δείξουν τα έργα τους, ένα Φεστιβάλ με διεθνείς σχέσεις και ενεργητική συμμετοχή πολλών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, άνοιξε τις πόρτες του σε μια νέα συνεργασία εξίσου σημαντική.

Φέτος, για πρώτη φορά σε αυτά τα 10 χρόνια λειτουργίας του, θα συνεργαστεί με μαθητές σχολείου του Νομού μας για τη δημιουργία μιας μαθητικής ταινίας παιδιών και μάλιστα δημοτικού σχολείου.

Η συνεργασία ξεκίνησε όταν η δασκάλα του 1ου Δ.Σ Αλεξάνδρειας κ.Μηρτσέκη Βασιλική, εξέφρασε την επιθυμία της στην κ. Έφη Αντωνιάδου (Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων – Καινοτόμων Δράσεων στην Α/θμια Εκπαίδευση Ν.Ημαθίας) να δημιουργήσει μαζί με τους μαθητές της μια ταινία υψηλών προδιαγραφών (όσο είναι εφικτό αυτό καθώς κανένα από αυτά δεν είναι ηθοποιός) με σκοπό τη συμμετοχή του έργου σε διάφορα Σχολικά Κινηματογραφικά Φεστιβάλ .

Η κ.Αντωνιάδου ήρθε σε επαφή με την κ.Γκαρνέτα (Υπεύθυνη του τμήματος «Κινηματογράφος και παιδί»του NIFF ) την ενημέρωσε για την πρόθεση της εκπαιδευτικού και η κ.Γκαρνέτα, μετά από συζήτηση που είχε με τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ, επικοινώνησε με την κ.Μηρτσέκη εκφράζοντάς της την αποδοχή της πρότασης εκ μέρους του Φεστιβάλ και την επικείμενη συνεργασία τους από εκεί και πέρα με τον κ.Λιόλιο (υπεύθυνο του τμήματος Παραγωγής και Εκδόσεων ) που ανέλαβε και τη δημιουργία της ταινίας τους.

Η Κ.Γκαρνέτα ανέφερε όπως μάθαμε ότι: «Είναι η πρώτη μας συνεργασία με παιδιά για την παραγωγή μιας ταινίας .Ελπίζουμε να βοηθήσουμε ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό. Ενώ συμπλήρωσε πως: «Ίσως αυτό να κάνει και άλλους εκπαιδευτικούς και μαθητές να ασχοληθούν με την τέχνη του κινηματογράφου που τόσο αγαπάμε.»

Κατόπιν επικοινωνίας μας με την κ.Μηρτσέκη, μάθαμε ότι η δημιουργία της ταινίας εντάσσεται στο πρόγραμμα του «Εθνικού δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης» (στο οποίο συμμετέχουν ) ενώ το σενάριο «πάτησε «σε μια ιδέα των μαθητών της(Ε τάξη) και γράφτηκε σε συνεργασία μαζί τους ,σενάριο το οποίο, όπως μας είπε : «Ο κ.Λιόλιος το επεξεργάζεται ώστε να γίνουν πιο εύκολα τα γυρίσματα για τα παιδιά».

Η ταινία έχει τίτλο: «Είμαστε ακόμα ζωντανοί» και έχει ήρωα ένα παιδί. Είναι ένα σενάριο που πατάει σε αληθινές ιστορίες συνανθρώπων μας αλλά δεν μας αποκάλυψε κάτι περισσότερο.

Τα γυρίσματα με τη βοήθεια του κ.Λιόλιου και με τη συμμετοχή μαθητών που έχουν αναλάβει χρέη σκηνοθέτη,φροντιστών,σεναριογράφων, ξεκινούν την επόμενη βδομάδα και πιθανολογείται ότι θα ναι έτοιμη αρχές του Μαρτίου.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι καλή επιτυχία στα παιδιά, να διασκεδάσουν πραγματικά το γύρισμα και φυσικά να δούμε και άλλες τέτοιες συνεργασίες να λαμβάνουν χώρο στον τόπο μας..

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του Φεστιβάλ για όσους θέλουν να ενημερωθούν,και πρέπει όλοι οι Ημαθιώτες- και όχι μόνο- να το στηρίξουν είναι www.niff.gr/el/festival/profile-of-the-festival.