Μια ιδιαίτερη συνάντηση αλλά και ξενάγηση είχαμε την τιμή να έχουμε την περασμένη εβδομάδα με τον κ.Ναζλίδη Γιάννη στο πρωτότυπο για τα δεδομένα της πόλης μας χώρο του, τον οποίο ο ίδιος εδώ και καιρό διαμορφώνει, το γνωστό λίγο πολύ σε όλους “Εκκοκκιστήριο Ιδεών” στη Βέροια.

Ξεναγηθήκαμε στον υπό διαμόρφωση πλέον χώρο των πρώην εκκοκκιστηρίων βάμβακος, τα οποία ανήκαν στην οικογένεια του κ.Ναζλίδη εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θαυμάσαμε κάποια από τα λιγοστά έργα τέχνης του, τα οποία παρότι βρισκόταν σε ένα άδειο και υπό διαμόρφωση ακόμη κρύο χώρο, ωστόσο έμοιαζαν σαν να έχουν πάρει ήδη τη θέση τους και ζέσταιναν τόσο όμορφα τις γωνίες που ήταν τοποθετημένα. Πάνω ακριβώς σε αυτό δεν θα μπορούσαμε σαφώς να μην αναφέρουμε ένα ιδιαίτερο για εμάς μελλοντικό έργο τέχνης το οποίο από τώρα έχει τη θέση του στο χώρο, τον λεγόμενο όπως μας ανέφερε ο κ.Ναζλίδης “Πίνακα του Θεού”, ένα παράθυρο στο κτίριο το οποίο θα είναι μια “κορνίζα” μετέπειτα που θα ζωγραφίσει κάθε μέρα και ώρα ότι έχει κέφι ο Θεός στον ουρανό.

P2122961

Αφού, λοιπόν, ξεναγηθήκαμε, μιλήσαμε με έναν χωρίς υπερβολές ξεχωριστό άνθρωπο, της τέχνης και του πνεύματος, θα έλεγε κανείς μοναδικό για την εποχή που ζούμε, βαθυστόχαστο αλλά συνάμα απλό και ευαίσθητο με έντονη την γαλήνη και την πραότητα στα λόγια του. Έναν άνθρωπο που έχει καταφέρει να “φιλοσοφήσει” τη ζωή, την τέχνη αλλά και τον άνθρωπο.

Στο δρόμο για την συνάντηση οι ερωτήσεις στο μυαλό μας ήταν χιλιάδες, πως προέκυψε, τι στόχο έχει αυτό το οικοδόμημα, και πολλές ακόμα κλασσικές ερωτήσεις. Ωστόσο, ο κ.Ναζλίδης δεν είναι ο άνθρωπος των καλουπιών όπως ευχάριστα μας εξέπληξε. Αφεθήκαμε, λοιπόν, στον ειρμό των σκέψεων και των λέξεων του… με τις οποίες μας περιέγραψε τι είναι για αυτόν το Εκκοκκιστήριο Ιδεών αλλά και επιπλέον η τέχνη. Και ακριβώς πάνω στο τι είναι η τέχνη μας απάντησε αβίαστα “Τέχνη είναι η γέφυρα που ενώνει τον άνθρωπο με το Θεό και τίποτα άλλο”. Μας μίλησε για ευγένεια, καλοσύνη, πνευματικότητα μα πάνω από για την αγάπη, που όπως λέει “οι αρχαίοι όλα τα ήξεραν μόνο αγάπη δεν ήξεραν τι θα πει”. Μας θύμισε ότι την εποχή η τέχνη την αλλάζει, αφήνοντας μας άφωνους με την μοναδική επιχειρηματολογία του σε κάθε μας ερώτηση.

P2122978

Από τις πολλές απαντήσεις που μας έδωσε ο κ.Ναζλίδης ξεχωρίσαμε κάποιες από τις πιο διδακτικές, θα λέγαμε, περισσότερο συμβουλές παρά οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι οποίες μπορούν να γίνουν πραγματικά μηνύματα ζωής για όλους. Και ποιες είναι αυτές; Η πρώτη και άκρως αληθινή ήταν πως “Την αρμονία του σύμπαντος δεν μπορεί να την χαλάσει το μυαλό σου” , η δεύτερη, η οποία αποτελεί “πολύτιμη συμβουλή ” για την εποχή ήταν “Κρατήστε μια άμυνα στην χυδαιότητα της εποχής” και η τρίτη “Να δασκαλεύεσαι από τη φύση, καθώς φύση είναι η ψυχή, που δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα από το πνεύμα της αγάπης”.

Ειπώθηκαν τόσο πολλά εξαιρετικά λόγια καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης που δεν χωράνε σε ένα άρθρο ή μια κόλλα χαρτί έτσι απλά… γιατί ειλικρινά θα χάσουν το νόημα τους και είναι κρίμα.  Για τον κ. Ναζλίδη η μεγαλύτερη Πινακοθήκη είναι η ψυχή μας.

Όσον αφορά το Εκκοκκιστήριο Ιδεών ως χώρο ο κ.Ναζλίδης ελπίζει ότι το καλοκαίρι του 2014 θα είναι έτοιμο να ανοίξει την αγκαλιά του και να αγκαλιάσει όλους όσους έχουν ψυχή, που μέσα από τα έργα τους θα προσφέρουν καλοσύνη, αγάπη, θεϊκότητα και ευγένεια. Θα αποτελεί έναν χώρο που θα μπορούν να βρουν διέξοδο, τα καλά μπλοκαρισμένα αισθήματα των ανθρώπων και τα ταλέντα τους.

Κλείνοντας, ο κ.Ναζλίδη μας εκμυστηρεύτηκε πως θα κάνει πράξη 50 πρωτότυπες ιδέες του, μέσα στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών , τον κουμπαρά των καλών αισθημάτων όπως μας είπε, αναφέροντας μας μια από αυτές, την έκθεση κεντημάτων και πλεκτών από γριές γυναίκες που τα δημιουργήματα τους θα αξίζουν περισσότερο από κάθε ένα ακριβό ρούχο που υπάρχει και τέλος μας απήγγειλε ένα από τα τελευταία ποιήματα  του, ένα άκρως συνδεδεμένο ποίημα με την εποχή….

Μετά από μια απολαυστική κουβέντα ο κ.Ναζλίδης μας αποχαιρέτησε με εγκαρδιότητα κάτι που στην εποχή μας έχει εκλείψει και εκείνη τη στιγμή αντιληφθήκαμε για πολλοστή φορά ότι ο κ.Ναζλίδης είναι ένα εξαίρετος και ξεχωριστός άνθρωπος που μπορεί να ανατρέψει τα κακώς κείμενα της εποχής μόνο με τις ιδέες του, στον οποίο και ευχόμαστε ολόψυχα ότι καλύτερο.

Πληροφορίες για το “Εκκοκκιστήριο Ιδεών” καθώς και λιθογραφίες,ποιήματα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του facebook και στην ιστοσελίδα peppermintpictures.

Ρεπορτάζ: Λένα Μαρκογιαννάκη

                      Αντώνης Μπαζάκας