Την πρώτη βασιλόπιτά του έκοψε την Κυριακή 2/2 στην «Ελιά» ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης του Τομέα Ψυχικής Υγείας Ημαθίας «ΔΕΣΜΟΣ».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρ. της Ι.Μ. Βέροιας, ο βουλευτής κ. Λ. Τσαβδαρίδης, ο Αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Αρης Λαζαρίδης, η Αν/τρια Διοικήτρια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσ/νίκης και μέλος του Κοι.Σ.Π.Ε. κ. Σταυρούλα Γιαννούτσου, η Αντιπρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε. Κέρκυρας κ.Δημοπούλου Μαρία, ο εκπρ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Κοι.Σ.Π.Ε. (Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.) κ. Σωτήρης Κουπίδης, επαγγελματίες του τομέα της ψυχικής υγείας και πολλές οικογένειες που έχουν λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας (Λ.Υ.Ψ.Υ.) στη σύνθεσή τους.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής κ. Ηλίας Γραμματικόπουλος, αναφέρθηκε στο ρόλο και τους σκοπούς του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «ΔΕΣΜΟΣ», τις προσπάθειες που γίνονται για ένα στρατηγικό σχέδιο επανένταξης στην εργασία και την κοινωνία γενικότερα των ληπτών ψυχικής υγείας μέσα από διάφορες δράσεις και προγράμματα. Κάλεσε δε όλους τους φορείς να στηρίξουν και να συμβάλουν ενεργά στον Συν/σμό αυτό, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον τομέα της ψυχικής υγείας στο Νομό.

Ο εκπρ. της Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε. κ. Σωτήρης Κουπίδης, από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας άλλων Κοι.Σ.Π.Ε., όπως της Κέρκυρας «Νέοι Ορίζοντες» και του 8ου Τομέα Ψυχικής Υγείας Αττικής «Αθηνά-Ελπίς», όσο και του Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας, αναφέρθηκε στη συμβολή των Συν/σμών αυτών στην επανένταξη των ληπτών ψυχικής υγείας και δήλωσε ενθουσιασμένος από τη μεγάλη συμμετοχή των φορέων αλλά και των πολιτών της Ημαθίας στην προσπάθεια αυτή και ότι θα συμβάλει με όποιους τρόπους διαθέτει στην ενδυνάμωση και λειτουργία του.

Η Αντ/δρος του Κοι.Σ.Π.Ε. Κέρκυρας «Νέοι Ορίζοντες», μετέφερε τις εμπειρίες του μεγαλύτερου Κοι.Σ.Π.Ε. της χώρας με 90 εργαζόμενους πλέον και μοίρασε έντυπο υλικό με τις πλούσιες και ουσιαστικές δράσεις στην Κέρκυρα, όπως η λειτουργία καφέ, αρτοζαχαροπλαστείου – catering, λειτουργία κυλικείων, υπηρεσίες καθαρισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και νεότερες δράσεις όπως στην πρωτογενή παραγωγή με τη δημιουργία θερμοκηπίων.

Ο εκπρ. της Ομάδας Αυτοβοήθειας οικογενειών κ. Γιώργος Σαλιάγκας, τόνισε τη σημαντική συμβολή του Συν/σμού στο χώρο της ψυχικής υγείας, την ανυπαρξία δομών αλλά και υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο νομό από την πολιτεία και αναφέρθηκε στη δημιουργία του Συλλόγου Οικογενειών & Φίλων Ψυχικής Υγείας Ημαθίας, που με τη συνεργασία του Κοι.Σ.Π.Ε. «ΔΕΣΜΟΣ», θα αποσκοπεί στην αλληλοστήριξη και αλληλεγγύη των οικογενειών, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, στον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου και κάλεσε τις οικογένειες και τους φίλους στην καταστατική συνέλευση του Συλλόγου την Τετάρτη 5/2 και ώρα 6 μ.μ. στην «Ελιά».

Στη στήριξη του Συν/σμού αναφέρθηκαν και στους χαιρετισμούς τους ο βουλευτής κ. Τσαβδαρίδης, ο Αντ/χος Βέροιας κ. Λαζαρίδης και η κ. Γιαννούτσου.

Μετά την καθιερωμένη τελετή της βασιλόπιτας, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη ιδρυτική γενική συνέλευση των μελών του Κοι.Σ.Π.Ε. «ΔΕΣΜΟΣ», στην οποία συζητήθηκαν οι πρώτες δράσεις και πρωτοβουλίες του και στο τέλος εκλέχτηκε το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και το Εποπτικό Συμβούλιο, που καλούνται να παίξουν σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στο χώρο της ψυχικής υγείας στην Ημαθία.

Η συγκρότηση του Δ.Σ. είναι :

 Πρόεδρος: Γραμματικόπουλος Ηλίας

 Αντιπρόεδρος: Θεωδοροπούλου Γεωργία

 Γραμματέας: Πιλιτσίδου Γιάννα

 Ταμίας: Παπαϊωάννου Μαρία

 Μέλος: Γιαννούτσου Σταυρούλα

 Μέλος: Σαλιάγκα Μαρίνα

 Μέλος: Μαρασλή Αναστασία

Αναπληρωματικά μέλη στο Δ.Σ. εκλέχτηκαν:

 Ά αναπληρωματικό μέλος: Παπαδόπουλος Γεώργιος

 ΄Β αναπληρωματικό μέλος: Κουπίδου Νίνα

 ΄Γ αναπληρωματικό μέλος: Γκιλιόπουλος Στέφανος

 ΄Δ αναπληρωματικό μέλος: Τσικανούλας Χρήστος

Ο σκοπός και οι στόχοι του Κοι.Σ.Π.Ε. συμπεριλαμβάνουν την άσκηση οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού, μεταφορικού, τουριστικού, οικοδομικού, πιστωτικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των στόχων της αύξησης της απασχόλησης, της τοπικής ανάπτυξης, της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των εταίρων του και της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Ο Κοι.Σ.Π.Ε. χρησιμοποιεί την παραγωγή αγαθών ή την παροχή των υπηρεσιών του πρωτίστως για να εκπληρώσει τους παραπάνω επιλεγμένους κοινωνικούς σκοπούς τους και για να αποδώσει κέρδη.

Ο Κοι.Σ.Π.Ε. πέρα από τους οικονομικούς και εμπορικούς του στόχους ως Μονάδα Ψυχικής Υγείας αποσκοπεί και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων της πρώτης κατηγορίας των μελών του.