Η έκθεση επιτήρησης της Κομισιόν για τη Ρουμανία είναι πιο θετική συγκριτικά με τη Βουλγαρία καθώς οι Βρυξέλλες βλέπουν «πραγματική δέσμευση για μεταρρυθμίσεις».

«Πολλά άτομα στα σημαντικά δικαστικά θεσμικά όργανα έχουν δείξει πραγματική δέσμευση για μεταρρυθμίσεις», είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η έκθεση δείχνει μια «περίπλοκη πρόοδο» καθώς «υπήρξαν θετικές εξελίξεις σε ένα πεδίο και οπισθοδρομήσεις αλλού».

«Ελπίζω αυτή η έκθεση θα υπογραμμίσει ξεκάθαρα τι ακόμη πρέπει να γίνει για να συνεχίσουν και να εδραιωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλιστεί μια θετική και βιώσιμη τάση», συνέχισε ο Πορτογάλος.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε διπλωματικά τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη δέσμευσης για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, και πρόσθεσε ότι «η πολιτική δέσμευση στην προσέγγιση αυτή, όπως και τα συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα βραχυπρόθεσμα, είναι ο καλύτερος τρόπος να υπάρξει πρόοδος».

Στο παρελθόν, η Κομισιόν ήταν πολύ πιο γενναιόδωρη απέναντι στη Βουλγαρία, τονίζοντας μάλιστα το 2010 ότι βλέπει «πολιτική βούληση» και «ισχυρό μομέντουμ για μεταρρυθμίσεις».

Ερωτηθείς από την EurActiv να εξηγήσει πώς η Κομισιόν έκανε αυτές τις πολιτικές αξιολογήσεις για την ύπαρξη ή όχι «πολιτικής βούλησης», ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Mark Gray σημείωσε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της αξιολόγησης που έγινε πέντε χρόνια μετά την ένταξη Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ και αυτής που έκανε πιο πρόσφατα.

Πρόσθεσε ότι η έκθεση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αξιολόγηση της τωρινής κυβέρνησης καθώς καλύπτει περίοδο 18 μηνών, και τρία υπουργικά συμβούλια έχουν αναλάβει όλη αυτή την περίοδο στην Βουλγαρία.

Όσον αφορά στη Ρουμανία, ο Gray τόνισε ότι η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο σε πολλούς τομείς και ότι οι επιδόσεις των βασικών δικαστικών θεσμικών οργάνων παρέμειναν θετικές, «ακόμα και σε δύσκολες μερικές φορές συνθήκες».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε επίσης ότι οι απαραίτητες και πολυαναμενόμενες νομοθετικές αλλαγές είναι σε καλό δρόμο και ότι το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δικαστικών αρχών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης βοηθά στην αντιμετώπιση διαχειριστικών θεμάτων.

«Με αυτή την έννοια, η κατάσταση επωφελείται από την πιο ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα από την άνοιξη του 2013», υπογράμμισε.

Ωστόσο η έκθεση εγείρει ανησυχίες για την ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών και ο διορισμός προσώπων κλειδιά στην επιβολή του νόμου δείχνουν μια μικτή εικόνα, τόνισε ο Gray.

Η επόμενη έκθεση της Κομισιόν θα παρουσιαστεί σε ένα χρόνο.

Πηγή: euractiv.gr