Ο Δήμος Καστοριάς ενόψει του εορταστικού Δωδεκαημέρου, (Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Θεοφάνεια), πραγματοποιεί στον ευρύτερο νεοσύστατο Καλλικρατικό Δήμο, μία σειρά εκδηλώσεων καρναβαλιού.

Συγκεκριμένα:

• Τοπική Ενότητα Κλεισούρας «Αραγκουτσάρια»

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Μπουλούκια καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 24:00

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Μπουλούκια καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 11:00 και στις 21:00 γλέντι καρναβαλιστών στην έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Δάρβαρης», αίθουσα «Τσιούλη»

• Τοπική Ενότητα Κορησού «Σούρβα»

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Μπουλούκια καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 19:00.

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Μπουλούκια καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 19:00

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Παρέλαση καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 15:00.

• Τοπική Ενότητα Λιθιάς «Σούρβα»

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Μπουλούκια καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 19:00

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Παρέλαση καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 16:00.

• Τοπική Ενότητα Μαυροχωρίου

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Παρέλαση καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 14:00.

• Τοπική Ενότητα Τοιχιού

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Μπουλούκια-παρέλαση καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 13:00.

• Δημοτική Ενότητα Καστοριάς

ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΑ ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ

ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 6 – 7 & 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ευχάριστη, πολύ εύθυμη και μοναδική εικόνα δημιουργούν στην όμορφη πόλη της Καστοριάς οι εορταστικές εκδηλώσεις των “Ραγκουτσαριών”. Πρόκειται για ένα τριήμερο εκδηλώσεων καρναβαλιού στο διάστημα του οποίου η πόλη αποκτάει ξεχωριστό χρώμα και πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Τα “Ραγκουτσάρια” αρχίζουν στις 6 Ιανουαρίου την ημέρα των Θεοφανίων και ολοκληρώνονται στις 8 Ιανουαρίου (Πατερίτσα), ημέρα της Αγίας Δομινίκης, με την παρέλαση των καρναβαλιστών.

Το όνομα και η καταγωγή αυτού του εθίμου εντοπίζονται στην κλασική αρχαιότητα, από την οποία μέσω Ρώμης και Βυζαντίου μεταφέρθηκε στις μέρες μας. Είναι πολύ πιθανό το όνομα να προέρχεται από το λατινικό rogatores που ερμηνεύεται ως ζητιάνοι, που πολύ εύστοχα ορίζει την ιδιότητα αυτού που συμμετέχει στην ομάδα των μεταμφιεσμένων. Υπάρχει δηλαδή η συνήθεια οι μεταμφιεσμένοι να ζητούν διάφορα δώρα από τα σπιτικά που επισκέπτονται σε ανταπόδοση της συνεισφοράς τους στην απομάκρυνση του κακού πνεύματος. Έτσι, ακόμα και το όνομα μας οδηγεί στον εντοπισμό του εθίμου στην αρχαιότητα.

Τα “Ραγκουτσάρια” είναι εορταστικές εκδηλώσεις καρναβαλιού, από τις τελευταίες του Δωδεκαημέρου. Το σημερινό Δωδεκαήμερο συμπίπτει χρονικά με κάποιες αρχαίες εθνικές πανηγύρεις όπως, Μικρά και Μεγάλα Διονύσια, Βάκχεια, Κώμοι, Λήναια, Ανθεστήρια κ.ά., που τελούνταν στα πλαίσια της Διονυσιακής λατρείας. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της λατρείας αυτής ήταν οι μεταμφιέσεις, οι οποίες μεταφέρθηκαν και στις γιορτές του καρναβαλιού. Στα χειμερινά Διονύσια (ανα-γέννηση του Διονύσου η οποία φέρνει χαρά, ευτυχία, ευζωία, ελπίδα, προαναγγελία της άνοιξης) υπήρχε θίασος μεταμφιεσμένων οι οποίοι γύριζαν στους συνοικισμούς και περιέπαιζαν τους πάντες, όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα κατά την διάρκεια των Καστοριανών “Ραγκουτσαριών”.

Οι Βυζαντινοί, γιόρταζαν το Δωδεκαήμερο με μουσικές, τραγούδια και μασκαρέματα. Οι άνθρωποι, έχοντας κρυμμένα τα πρόσωπά τους (δίκην καλικαντζάρων) πείραζαν τους ανθρώπους στους δρόμους, έμπαιναν απρόσκλητοι σε ξένα σπίτια κι αναστάτωναν τους νοικοκύρηδες: ζητούσαν εδέσματα και γλυκά.

Είναι εκπληκτικό το πώς άντεξαν στο χρόνο και διασώθηκαν, η συνήθεια της μεταμφίεσης και το εύθυμο στοιχείο το κλίμα χαράς και πανηγυρισμού. Ένα συμβολικό στοιχείο που διατηρήθηκε είναι αυτό της αναζήτησης δώρων, από την πλευρά των μεταμφιεσμένων. Με αυτόν τον τρόπο εξαγοράζεται η προσφορά τους στην απομάκρυνση των κακών πνευμάτων που ταλαιπωρούν κάποιο σπιτικό. Για να γίνει αυτό βασική προϋπόθεση είναι οι μεταμφιεσμένοι να φέρουν μάσκα η οποία θα τρομάξει το κακό.

Στα “Ραγκουτσάρια” συμμετέχουν όλοι οι Καστοριανοί, άντρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, και μαζί τους χιλιάδες επισκέπτες, σε «μπουλούκια». Το κάθε “μπουλούκι” έχει τη δική του παραδοσιακή ορχήστρα χάλκινων και γλεντούν επί τρία μερόνυχτα με χιλίων λογιών μεταμφιέσεις στους δρόμους της πόλης, μέσα σε αληθινό πανζουρλισμό.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τρίτη ημέρα, την Πατερίτσα. Από το μεσημέρι (12:30) παρελαύνουν όλα τα «μπουλούκια» που χορεύοντας σατιρίζουν πρόσωπα και γεγονότα με μια πηγαία εφευρετική πρωτοτυπία. Τα «μπουλούκια» καθώς και ο υπόλοιπος κόσμος καταλήγουν στην πλατεία “Ντολτσό”, παλιά μεσαιωνική πλατεία που έπαιξε σημαντικό ρόλο επί Τουρκοκρατίας στην ενότητα του λαού και τη διατήρηση των εθίμων. Εκεί, μέσα σε ένα ξεφάντωμα χαράς, οι ορχήστρες συναγωνίζονται μεταξύ τους πια θα καλύψει την άλλη με τη μουσική της.

Τα “Ραγκουτσάρια” είναι αυθεντικό παραδοσιακό καρναβάλι κι αποτελεί έντονη και ξεχωριστή βιωματική εμπειρία για τους συνεχώς αυξανόμενους κάθε χρόνο επισκέπτες. Ιδιαίτερα δε για αυτούς που επισκέπτονται την πόλη για πρώτη φορά, οι οποίοι μένουν έκπληκτοί από την φυσική της ομορφιά, και ενθουσιασμένοι από το ομολογουμένως εντυπωσιακό και φαντασμαγορικό θέαμα που αντικρίζουν.

Για όλα αυτά οι Καστοριανοί σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε την πόλη στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου για να γιορτάσετε μαζί μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Εορταστικές εκδηλώσεις στo Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών θεάτρου δρόμου ,ξυλοπόδαρους , ακροβατικά νούμερα της ομάδας High Society και της πολυμελούς ομάδας κρουστών «Κρούση» .Μία μουσική πανδαισία ήχου , κίνησης και θεάματος . Ώρα έναρξης 14:00.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Εορταστικές εκδηλώσεις με προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων στις πλατείες Απόζαρι και Ντολτσό με ώρα έναρξης 13:00 μ.μ. , σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Απόζαρι» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ντολτσού «Αφοί Εμμανουήλ» .

Από τις 17:00 “Σαν άλλοτε” : γλέντι στο τσαρσί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Το Τσαρσί” στο εορταστικό περίπτερο του συλλόγου στη Μητροπόλεως 88 ,με πολύ μουσική και όσο πάει …Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι …

1η ημέρα, 6 Ιανουαρίου, Θεοφάνια.

Ο Αϊ-Βασίλης μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά μετά από τον αγιασμό των υδάτων στην πλατεία Δαβάκη 11:30π.μ., προσφορά του Δήμου Καστοριάς και του συλλόγου «Φίλων Καστοριανού Καρναβαλιού “ΤA ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ”».

Τα «μπουλούκια» από νωρίς το απόγευμα, ξεχύνονται σε όλους τους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης, με ζωντανή μουσική από λαϊκές ορχήστρες σε Καστοριανούς παραδοσιακούς ρυθμούς και ξέφρενο αδιάκοπο χορό και περγέλια (αστεϊσμούς).

2η Ημέρα, 7 Ιανουαρίου, Αϊ-Γιαννιού.

Από το μεσημέρι το σκηνικό της προηγούμενης μέρας επαναλαμβάνεται σε ακόμη πιο έντονο ρυθμό. Όλη η πόλη χορεύει στους γνωστούς πια ρυθμούς. Επί πλέον την ημέρα αυτή «μπουλούκια» από μικρούς και μεγάλους επισκέπτονται φιλικά σπίτια και σπίτια από εορτάζοντες που είναι ανοιχτά στις απρόσμενες επισκέψεις των μεταμφιεσμένων και τηρούν το έθιμο πειράζοντας και τραβολογώντας τους οικοδεσπότες, οι οποίοι στο τέλος τους κερνούν και ακολουθούν το μπουλούκι.

3η Ημέρα, 8 Ιανουαρίου, Πατερίτσα.

Η αποκορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων γίνεται την ημέρα αυτή με την μεγάλη παρέλαση στο “Τσαρσί” (οδός Μητροπόλεως) με ώρα έναρξης 12:30. Η διαδρομή που ακολουθούν οι παρέες είναι, Δημαρχιακό Μέγαρο, οδός Μητροπόλεως και μέσω της πλατείας Ομονοίας, καταλήγει στην πλατεία «Ντολτσό» όπου και συνεχίζεται το ξεφάντωμα.

Ο Δήμος Καστοριάς και οι Καστοριανοί υπόσχονται σε όλους ένα ξέσπασμα χαράς, κεφιού και γλεντιού.

ΝΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Πληροφορίες:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Αθ. Διάκου 1 (Πάρκο «Ολυμπιακής Φλόγας»)

Καστοριά – Τ.Κ. 52 100

Τηλ. 24670 28999 – 2467029630 fax: 24670 22655

e-mail: antpolkas@gmail.com