Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε και για τον χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση Erdoğan, έστειλαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα αποτελεί σημαντικό στοιχείο για ένα λειτουργικό κράτος δικαίου. Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν εγείρει ανησυχίες αναφορικά με την αμεροληψία των ερευνών και τη διάκριση των εξουσιών στην Τουρκία», τόνισε η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Ria Oomen-Ruijten.

«Καλώ την τουρκική κυβέρνηση να απέχει από κάθε παρέμβαση στις δικαστικές διαδικασίες και να διαβεβαιώσει ότι οι κανονισμοί είναι σύμφωνοι με τις αρχές της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, τη διάκριση των εξουσιών, καθώς και τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος», συνέχισε.

Swoboda: Η τελευταία ευκαιρία του Erdoğan

Η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών σε ανακοίνωσή της στο ίδιο πνεύμα, καλεί την κυβέρνηση Erdoğan να καταπολεμήσει και να μην «καλύψει» τη διαφθορά.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία του κ. Erdoğan να δείξει ότι θέλει να καταπολεμήσει και όχι να καλύψει τη διαφθορά», τόνισε ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Hannes Swoboda.

«Οι απολύσεις επικεφαλής και υπαλλήλων της αστυνομίας τις τελευταίες μέρες είναι ανησυχητικές. Οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν πρέπει να διακοπούν και οι αξιωματούχοι που εργάζονται πάνω σε αυτές δεν πρέπει να τιμωρούνται γιατί κάνουν τη δουλειά τους: να καταπολεμούν την διαφθορά, ανεξάρτητα εάν αυτή υπάρχει στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα», συνέχισε.

«Η απαγόρευση εισόδου δημοσιογράφων σε αστυνομικά τμήματα δεν συμμορφώνεται με την απαραίτητη διαφάνεια μιας σύγχρονης, δημοκρατικής χώρας».

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει διάλογο με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών, και να αφήσει τις θεωρίες συνομωσίας.

Αιχμές και από Κομισιόν

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Štefan Füle, άφησε επίσης αιχμές για τον χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση Erdoğan.

«Καλώ την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα που έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα πολιτικά κριτήρια ένταξης (…) να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι καταγγελίες περί διαφθοράς να αντιμετωπιστούν χωρίς να γίνονται διακρίσεις, ή με μεροληπτικό τρόπο, αλλά με διαφάνεια και αμεροληψία», τόνισε σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

Πηγή: euractiv.gr