Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ (21 Ιανουαρίου) θα ξεκινήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στην ΕΕ η Σερβία, αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, προκαλώντας ιδιαίτερη ικανοποίηση σε Βελιγράδι και Αθήνα.

«Αναγνωρίσαμε τις προσπάθειες της Σερβίας για μεταρρυθμίσεις και για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κόσσοβο», έγραψε στο twitter ο Επίτροπος διεύρυνσης, κ. Stefan Füle. «Η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη έχει προγραμματιστεί για την 21η Ιανουαρίου», συνέχισε.

Η Σερβία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ τον Μάρτιο του 2012. Η «ομαλοποίηση» των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο αποτελούσε το βασικότερο κριτήριο για να λάβει επίσημη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Βελιγράδι.

«Πιστεύουμε ότι η Σερβία έχει αποδείξει πλήρως την ισχυρή δέσμευσή της στη διαδικασία ένταξης, καθώς και στην εκπλήρωση της σημαντικής προτεραιότητας για τη βελτίωση των σχέσεων με την Πρίστινα. ΕΕ και Σερβία θα συνεχίσουν τη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων κατά τη διάρκεια του 2014», είπε πρόσφατα στην EurActiv.gr ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Κούρκουλας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας θα συνεισφέρει με «απτό τρόπο, στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής».

Επίσκεψη Βενιζέλου στο Βελιγράδι

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έδωσε εντολή στον Έλληνα Πρέσβη στο Βελιγράδι, Κωνσταντίνο Οικονομίδη, να διαβιβασθούν στη Σερβική Κυβέρνηση τα θερμά συγχαρητήρια της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για αυτή τη νέα φάση, στην οποία εισέρχεται η Σερβία, και η οποία «έχει γενικότερη θετική επίδραση στην ευρωπαϊκή προοπτική της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Η εξέλιξη του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας αποτελεί ιστορικό γεγονός».

Η ιστοσελίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης, ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θα επισκεφθεί το Βελιγράδι αμέσως μετά την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ-Σερβίας στις 21 Ιανουαρίου, «ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ αλλά και διμερώς».

Dačić: Η αναγνώριση του Κοσσόβου δεν είναι «προϋπόθεση»

Ο Σέρβος Πρωθυπουργός κ. Ivica Dačić, έκανε λόγο για ένα ιστορικό γεγονός που περίμεναν πολλές γενιές καθώς και για ένα πολιτικό στόχο πολλών κυβερνήσεων.

Πρόσθεσε ότι η Σερβία θα ενταχθεί στην ΕΕ σε «χρόνο ρεκόρ» ενώ επεσήμανε ότι η αναγνώριση του Κοσσόβου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την σερβική ένταξη.

Ερωτηθείς για το αν η νομικά δεσμευτική συμφωνία με την Πρίστινα, που θα υπογραφεί πριν την ένταξη στην ΕΕ, θα σημαίνει ότι η Σερβία θα πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσσοβο, ο Σέρβος Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση, παρά μόνο την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Πρίστινα.

«Δεν είναι γραμμένο πουθενά, και ό, τι δεν είναι γραμμένο δεν είναι δεσμευτικό», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι η συμφωνία των Βρυξελλών είναι νομικά δεσμευτική και ότι η αναγνώριση του Κοσσόβου, όχι.

«Το Κόσσοβο θα περιληφθεί στο Κεφάλαιο 35 (άλλα θέματα)», συμπλήρωσε.

Σαράντης Μιχαλόπουλος

Πηγή: euractiv.gr