Καθοριστικό «τετ α τετ» με την Γερμανίδα καγκελάριο θα έχει το μεσημέρι στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναδείξει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της Αθήνας, να δώσει σαφές στίγμα αποφασιστικότητας για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που παραμένουν η αχίλλειος πτέρνα, να επιμείνει στην αποτροπή νέων περιοριστικών και άρα υφεσιακών μέτρων, και, παράλληλα, να μεταδώσει εικόνα επιτυχίας και εξωστρέφειας για την ελληνική περίπτωση. Κυρίως, όμως, θα επιδιώξει να διαγνώσει τις διαθέσεις του Βερολίνου, και κατ’ επέκταση του πυρήνα της Ευρωζώνης, έναντι των ανοικτών ζητημάτων της χρηματοδότησης και της ελάφρυνσης του χρέους, όπως έχει δεσμευθεί το Eurogroup.

Πάντως, όπως επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η Άνγκελα Μέρκελ θα τηρήσει αποστάσεις από τη διένεξη Αθήνας – τριμερούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα η Γερμανίδα καγκελάριος θα επαινέσει τις προσπάθειες των Ελλήνων θα τονίσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες και θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Αθήνας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε «απολύτως άξιες θαυμασμού» τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας: «Πολλοί στην τρόικα δεν το περίμεναν, αλλά το πέτυχε και για αυτό έχω τεράστιο σεβασμό».

Πάντως, ο κ. Σαμαράς δεν καλείται μόνο να υπερβεί τις υστερήσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά και την πολυγλωσσία των ίδιων των Ευρωπαίων. Οι προχθεσινές, λόγου χάριν, σκληρές εκφράσεις του επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκάλεσαν οργή στο Μαξίμου και χαρακτηρίστηκαν, τουλάχιστον, «εκτός κλίματος». Η επιλογή του κ. Ντάισελμπλουμ, απρόκλητα, να καταφερθεί εναντίον της Ελλάδας, ευρισκόμενος σε απόκλιση από τα μηνύματα που έστελνε την ίδια ώρα το Βερολίνο, μοιάζει υπονομευτική, πλην όμως αποτυπώνει και την εικόνα μιας ευρωπαϊκής βαβέλ που δυσκολεύει σημαντικά την ελληνική προσπάθεια.

Πηγή: skai.gr