Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στην νέα αίθουσα του Δημοτικού Αμφιθέατρου στο Πλατύ, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κος Θεόδωρος Καράογλου και ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κος Φώτιος Δημητριάδης εγκαινίασαν την έκθεση με θέμα: “Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας – Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913”.

Με εκθέματα που συγκεντρώθηκαν από δέκα συνολικά μουσεία και δεκαπέντε συλλέκτες από τον επιμελητή της έκθεσης και διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κο Νικόλτσιο (που έκανε και την παρουσίαση των εκθεμάτων στους προσκεκλημένους), η κινητή αυτή έκθεση, που φιλοξενείται σε όλη την Βόρεια Ελλάδα και σε πόλεις της Μακεδονίας που γιορτάζουν έναν αιώνα ελευθερίας, περιλαμβάνονται ιστορικά κειμήλια και φωτογραφικό υλικό από την ένδοξη αυτή περίοδο της Ιστορίας μας, που οδήγησε στον διπλασιασμό της έκτασης και του πληθυσμού της πατρίδας μας.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο υπουργός ΥΜΑΘ κος Καράογλου αναφέρθηκε στο σκοπό και τη σημασία της, καθώς πρόκειται για την πλουσιότερη έκθεση που διοργανώθηκε με θέμα την απελευθέρωση της Μακεδονίας και χαρακτήρισε σημαντικό το διδακτικό χαρακτήρα των κειμηλίων της έκθεσης, που αποκρυπτογραφούν ιστορικά γεγονότα των Βαλκανικών πολέμων.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, ευχαρίστησε τον Υπουργό, κύριο Καράογλου και τον κύριο Νικόλτσιο για την εξαιρετική τιμή που επεφύλαξαν στο Δήμο Αλεξάνδρειας και τόνισε τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής του Ρουμλουκιού και του ευρύτερου Δήμου Αλεξάνδρειας στο Μακεδονικό Αγώνα.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο βουλευτής του νομού Ημαθίας κος Απόστολος Βεσυρόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας κα Όλγα Μοσχοπούλου και κάτοικοι της περιοχής.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πλατύ, από την Κυριακή 17, έως και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 και θα είναι ανοικτή: 09:00 – 13:00 & 17:00 – 19:00 (Δευτέρα έως και Παρασκευή) και 17:00 – 20:00 (Σάββατο και Κυριακή). Θα είναι διαθέσιμη για επισκέψεις από σχολεία, κατόπιν συνεννόησης με τη Γραμματεία (τηλ. 2333350300). Είναι μια συνδιοργάνωση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, του Τρίτου Σώματος Στρατού, του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πολεμικού Μουσείου και του Δήμου Αλεξάνδρειας.