Το δικαίωμα στην εργασία προστατεύεται θεσμικά μέσω ρητών επιταγών του Συντάγματος, το οποίο αναγνωρίζει το καθήκον της Πολιτείας να μεριμνά για την δημιουργία και διασφάλιση θέσεων εργασίας, καθώς και άλλων ειδικών νόμων. Εδώ και πολλά έτη οι διεθνείς εξελίξεις και η εσωτερική απουσία προγραμματισμένης πολιτικής δράσης οικονομικής ανάπτυξης οδήγησαν τη Χώρα και τους πολίτες σε πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, τα οποία, δυστυχώς, συγκρίνονται με ποσοστά πολεμικών περιόδων της ελληνικής ιστορίας. Η Βέροια διαθέτει αντικειμενικά πλεονεκτήματα που θα την επέτρεπαν να είναι από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδος που θα μπορούσε όχι μόνον να εξέλθει από την κρίση αλλά και να πρωτοπορήσει σε επίπεδο οικονομικής ευρωστίας. Οι παλαιότεροι θυμούνται καλές εποχές που η Βέροια μεσουρανούσε οικονομικά, διέθετε πλούτο και αποτελούσε προορισμό εύρεσης εργασίας για Έλληνες εργαζόμενους από άλλες περιοχές της Χώρας. Τα πλεονεκτήματα της πόλης πρέπει σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να τα αξιοποιήσουμε, με σοβαρό και εξειδικευμένο προγραμματισμό.

Η Βέροια πρέπει να στοχεύσει με συνεργασία όλων των συναρμοδίων φορέων και υπό την αιγίδα της δημοτικής Αρχής σε μια σειρά μεθοδικών δράσεων. Η Βέροια μπορεί να αναδειχθεί, μεταξύ άλλων, ως «Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Ροδακίνου» και να αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο ευλογημένος τόπος καλλιέργειας σχεδόν κάθε μορφής φυτικού πλούτου. Τα προϊόντα της βεροιώτικης γης μπορούν να πάρουν υπεραξία κα να γίνουν αναγνωρίσιμα διεθνώς, δίνοντας αυξημένα κέρδη.

Η Βέροια είναι η πόλη που επέλεξε ο Απόστολος Παύλος για να κηρύξει τον Χριστιανισμό, ο Δήμος κοιτίδα του Μακεδονικού Πολιτισμού και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η γη που φιλοξενεί την Παναγία Σουμελά του μαρτυρικού Πόντου, ο τόπος που πρώτος στην αθλητική ιστορία διοργάνωσε χιονοδρομικούς αγώνες, ακόμα η περιοχή εύνοιας, που από τη νεολιθική περίοδο φιλοξενούσε ανθρώπινη ζωή, όπως μαρτυρά ο σχετικός οικισμός. Η πόλη μας μπορεί να αναδειχθεί ως «Διεθνής Ολυμπιακή Πόλη», πόλη που ανέδειξε ανθρώπους που καλλιέργησαν και αναβίωσαν το ολυμπιακό ιδεώδες, αλλά και επιπλέον πόλη- ορόσημο για το χώρο της Δικαιοσύνης, ως μητέρα- γη του πρώτου Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όλα τα ανωτέρω, παρότι είναι ισχυρότατα στοιχεία, σχεδόν δεν αξιοποιούνται.

Η Βέροια, επίσης, ενδείκνυται, χάρη στη γεωγραφική της θέση, τη διέλευση της οδού Εγνατία, του φυσικού καιυδάτινού της πλούτου να καταστεί κέντρο μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, διαμετακόμισης αγαθών, βιοτεχνικής και βιομηχανικής παραγωγής και άλλων αγαθών. Στην Ευρώπη οι διοικούντες μελετούν και καταρτίζουν σοβαρά προγράμματα ανάπτυξης, διαμορφώνουν εμπεριστατωμένα σχέδια, το plan A, το οποίο μπορεί να βελτιωθεί ή να τροποποιηθεί με το plan B ή ακόμα και σε περίπτωση αλλαγής των δεδομένων να προχωρήσει με το plan C. Στη Βέροια μετράμε ποσοστά ανεργίας άνω του 30 % ενώ στις νεότερες ηλικίες η μάστιγα της ανεργίας ξεπερνά το 50 %. Ποιο πλάνο- όχι εξαγγελία και βαρύγδουπη δήλωση, αλλά συντεταγμένη μελέτη και επιστημονικό σχέδιο- έχει η σημερινή δημοτική Αρχή και μετά από πόσα έτη διοίκησης θα μας το ανακοινώσει; Στην τοπική αυτοδιοίκηση χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους, εξειδικευμένους επιστήμονες, καλούς γνώστες ξένων γλωσσών, διοικούντων καλά εξοικειωμένων με το διαδίκτυο, ανθρώπων με τόλμη και πυγμή, χωρίς πνευματικές αγκυλώσεις και προελεύσεις από κομματικούς σωλήνες και οικογένειες. Έτσι θα μπορέσουμε να ξαναδούμε στη Βέροια ευημερία και πλούτο σε συνδυασμό με μηδενικά ποσοστά ανεργίας.

Του Ιωάννη Μεν. Παπαγιάννη- Υποψηφίου Δημάρχου Βεροίας