Ενέργεια και τεχνολογία περιελάμβανε η χθεσινή ατζέντα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συναντήθηκε το μεσημέρι διαδοχικά με τους επικεφαλής δυο εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων της Ιταλίας, της πετρελαϊκής Eni και του διαχειριστή των ιταλικού ηλεκτρικού δικτύου, ΤΕΡΝΑ, ενώ λίγο αργότερα ενημερώθηκε από τα στελέχη της Microsoft Ελλάς για τα επενδυτικά πλάνα της αμερικανικής πολυεθνικής.

Ενέργεια

Όσον αφορά τις συναντήσεις στον χώρο της ενέργειας, οι εκπρόσωποι των δύο ιταλικών εταιρειών, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, μετάφεραν στον Έλληνα πρωθυπουργό το ενδιαφέρον των ομίλων για επενδύσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Πάολο Σκαρόνι, φάνηκε να επικεντρώνεται κυρίως στην υπό πώληση ΔΕΠΑ και των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ). Το μάνατζμετντ και το 49% των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας ανήκουν στην Eni και το υπόλοιπο 51% στη ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού ομίλου ο κ. Σκαρόνι είχε συνομιλίες για πιθανές πρωτοβουλίες συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. «Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή αγορά-κλειδί για την Eni», καταλήγει η ανακοίνωση. Ανάμεσα στις πολλές δραστηριότητες της ΕΝΙ είναι και η έρευνα – εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αδριατική, ενώ ο ιταλικός όμιλος συμμετέχει μαζί με τη Gazprom στο πρότζεκτ του αγωγού South Stream.

Όσον αφορά στην TERNA η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον ΑΔΜΗΕ, τον διαχειριστή του ελληνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού, του οποίου η ιδιωτικοποίηση προγραμματίζεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

Πρόσφατα η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει το 49% της ΤΕRΝΑ και να διαθέσει το 4,3% της άμεσης συμμετοχής του ιταλικού δημοσίου στην Eni. Ωστόσο το 26% της έμμεσης συμμετοχής του ιταλικού δημοσίου μέσω του κρατικού χαρτοφυλακίου Cassa Depositi e Prestiti φαίνεται πως δεν θα επηρεαστεί από την ιδιωτικοποίηση.

Microsoft

Επενδυτικό ενδιαφέρον είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η συνάντηση με τα στελέχη της Microsoft. Συγκεκριμένα η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, Πέγκυ Αντωνάκου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πρόθεση της αμερικανικής πολυεθνικής να δημιουργήσει, σε συνεργασία με την Teleperformance, ένα περιφερειακό κέντρο υποστήριξης (contact & support center), στο οποίο θα απασχολούνται 550 άτομα, και θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηστών που μιλούν 30 γλώσσες. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft, το οποίο θα επισκεφτεί τη χώρα μας για το συγκεκριμένο θέμα.

Το πλάνο περιλαμβάνει καταρχήν τη δημιουργία κοινοπραξίας της Microsoft Ελλάς με την Teleperformance, προκειμένου να ξεκινήσει η δημιουργία του κέντρου. Σημειωτέον πως η Teleperformance Hellas είναι από τις κορυφαίες εταιρείες στην Ελλάδα στον χώρο των υπηρεσιών call center και αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί καταναλωτές σε 29 χώρες.

Μ. Πίου – Δ. Μαλλάς, Ημερησία

Πηγή: energypress.gr