Άμεση και οριστική λύση για το άνοιγμα του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται εδώ και τρεις μήνες χιλιάδες φοιτητές, αλλά και για να αποκατασταθεί η εικόνα που υπάρχει στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό για δυο από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Χθες, ο υπουργός Παιδείας πήρε το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να καταθέσει προσφυγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών με την οποία ζητεί να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά των διοικητικών υπαλλήλων των δυο ιδρυμάτων και να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους, προκειμένου τα δυο ιδρύματα να επαναλειτουργήσουν άμεσα και να μην χαθεί το εξάμηνο.

Διπλό δικαστικό μέτωπο στο πανεπιστήμιο Αθηνών

Την ίδια στιγμή, στο πανεπιστήμιο Αθηνών το δικαστικό μέτωπο είναι διπλό, καθώς διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του πρύτανη Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπράξει ή όχι το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Αφορμή για τη δίωξη στάθηκε η καταγγελία του συμβουλίου του ιδρύματος, ότι ο πρύτανης παρέλειψε να μεριμνήσει ώστε να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Ίδρυμα που διοικεί.

Από την πλευρά τους, οι πρυτανικές και διοικητικές αρχές του ΕΚΠΑ διαβεβαιώνουν ότι «προβαίνουν σε όλα τα μέτρα που αναγκαιούν για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου». Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους «το ζήτημα που έχει ανακύψει οφείλεται στην απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και ο αριθμός τους υπερβαίνει το 48% του προσωπικού του Πανεπιστημίου».

Μάλιστα, επιρρίπτουν ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας για το αδιέξοδο, υποστηρίζοντας ότι «η τραγικότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί επιτείνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αρμόδιοι δεν ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα, παρά το γεγονός ότι έχουμε απευθυνθεί σε αυτούς, τόσο εγγράφως, όσο και προφορικά. Ειδικότερα, έχουν ενημερωθεί πλήρως για το πρόβλημα οι αρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Παιδείας σε τρεις κατ’ ιδίαν συναντήσεις την 17-8-2013, 4-10-2013 και 1-11-2013, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης την 8-8-2013, όπως και η κυρία Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου».

Ετοιμασίες στο ΕΜΠ για την έναρξη των μαθημάτων

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πάντως, όπου ο σύλλογος ΔΕΠ έλαβε απόφαση να ξεκινήσουν τα μαθήματα από την προσεχή Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάσσουν πρόγραμμα εξετάσεων και πρόγραμμα εξεταστικής.

Πρόγραμμα μαθημάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι παραδόσεις από τη Δευτέρα, καταρτίζουν στο ΕΚΠΑ και τα τμήματα Φιλοσοφικής και Θετικών Επιστημών, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και άλλες σχολές.

Μάλιστα, ο πρύτανης του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος προτίθεται αύριο να υποβάλλει στη Σύγκλητο του ιδρύματος προσχέδιο για το πρόγραμμα μαθημάτων για το πρώτο εξάμηνο και πρόγραμμα δυο εβδομάδων για την έναρξη της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή οι χώροι του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών, με την κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ελένη Μαΐστρου να επικαλείται στοιχειώδεις λόγους ασφαλείας υποστηρίζοντας ότι είναι πρακτικά δύσκολο το άνοιγμα των εγκαταστάσεων του ιδρύματος.

Πηγή: real.gr