Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώνει τη φωνή της με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων, οργανώσεων και προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο που εκφράζουν την ανησυχία τους για την υπόθεση των 28 ακτιβιστών της Διεθνούς Greenpeace και των δύο ανεξάρτητων δημοσιογράφων που κρατούνται στη Ρωσία αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες. Την ίδια ώρα, η κατηγορία για πειρατεία ενάντια στους Arctic 30 αποσύρεται και στη θέση της αναφέρεται ότι θα απαγγελθεί κατηγορία για χουλιγκανισμό και άλλα αδικήματα που επιφέρουν ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών.

Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Janez Potočnik, δήλωσε: «Ενώ η άμεση μέριμνά μας είναι η συνεχιζόμενη κράτηση και οι έκδηλα δυσανάλογες κατηγορίες ενάντια σε αυτούς που κρατούνται, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το ζήτημα το οποίο αγωνίστηκαν να αναδείξουν. Πρόκειται για ένα ζήτημα που όλοι μας πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά: πώς θα διασφαλίσουμε ότι οι οικονομικές δραστηριότητες στην Αρκτική δεν θα θέσουν σε κίνδυνο το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής».

Ο Potočnik προσέθεσε: «Οι κλιματικές αλλαγές έχουν ήδη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της Αρκτικής και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της περιοχής αποτελεί μία επιπλέον απειλή, εάν δεν συμβεί με βιώσιμο τρόπο, με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας και έπειτα από διαβούλευση με τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε τις επιπτώσεις μίας μεγάλης πετρελαιοκηλίδας στο περιβάλλον της Αρκτικής ούτε τις δυσκολίες και το κόστος στην προσπάθεια καθαρισμού της».

Ο Επίτροπος Potočnik εξέφρασε τη λύπη του σχετικά με την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι δεν θα αποδεχτεί τη διεθνή διαιτησία για την υπόθεση των Arctic 30, την οποία η Ολλανδία έχει θέσει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS), ζητώντας την απελευθέρωση του πληρώματος και του πλοίου της Greenpeace, ArcticSunrise, το οποίο έχει ολλανδική σημαία. «Ενώ λυπούμαστε για αυτή την απόφαση, βλέπουμε ότι η Ρωσία έχει δηλώσει ότι είναι «ανοιχτή για διακανονισμό» της υπόθεσης. Αυτό μας δίνει ελπίδα για μία θετική έκβαση, δήλωσε.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Greenpeace, Jorgo Riss, δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τους κινδύνους των εξορύξεων στο ευαίσθητο περιβάλλον της Αρκτικής. Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για τους ανθρώπους που διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στα επικίνδυνα σχέδια της Gazprom και ελπίζουμε ότι η διεθνής υποστήριξη που διαρκώς μεγαλώνει θα συμβάλλει στην απελευθέρωση των ακτιβιστών μας και των ανεξάρτητων δημοσιογράφων».

Επίσης, σε δηλώσεις του στο Στρασβούργο σήμερα, ο Ευρωβουλευτής Knut Fleckenstein, Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας, δήλωσε ότι «η ειρηνική διαμαρτυρία δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ως πειρατεία» και δεσμεύτηκε να ζητήσει την απελευθέρωση των Arctic 30 στις συναντήσεις του με Ρώσους βουλευτές στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα.

Ο Vytas Leškevičius, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, η οποία έχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρθηκε επίσης σε «δυσανάλογες» κατηγορίες και ανέφερε ότι «προσμένει [την] απελευθέρωση» του πληρώματος».

Πάνω από 90 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέγραψαν δήλωση συμπαράστασης, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών της Διεθνούς Greenpeace και των δύο ανεξάρτητων δημοσιογράφων. Οι Ευρωβουλευτές, από 20 χώρες και 7 διαφορετικές πολιτικές ομάδες, ζητούν επίσης την απαγόρευση των εξορύξεων για πετρέλαιο στο ευαίσθητο περιβάλλον της Αρκτικής, όπου οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα καθιστούσαν αδύνατο τον καθαρισμό μιας πετρελαιοκηλίδας.

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές που υπογράφουν τη δήλωση συμπαράστασης είναι οι Κρίτων Αρσένης, Νίκος Χουντής και Νίκος Χρυσόγελος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η Βραζιλιάνα Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ και 11 κάτοχοι βραβείου Νόμπελ Ειρήνης είναι μερικοί μόνο από όσους έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στους Arctic 30 διεθνώς.

Περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπογράψει την έκκληση για την απελευθέρωσή τους, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν συμμετάσχει σε εκδηλώσεις συμπαράστασης σε όλο τον κόσμο. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έχουν ζητήσει την απελευθέρωση των 2 ανεξάρτητων δημοσιογράφων που βρίσκονται ανάμεσα στους Arctic 30.

Οι ακτιβιστές της Greenpeace, ένας ανεξάρτητος φωτογράφος και ένας ανεξάρτητος βιντεογράφος συνελήφθησαν έπειτα από ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην πλατφόρμα εξόρυξης Prirazlomnaya της εταιρείας Gazprom στις 18 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας της Greenpeace για την προστασία της Αρκτικής. Οι 30 κρατούνται στην πόλη Μούρμανσκ.

Πηγή: energypress.gr