Σε κατασχέσεις ποσών από περισσότερους από 50.000 τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, έχει προχωρήσει από τις αρχές του έτους η Εφορία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Τα σχετικά αιτήματα που έχουν λάβει οι τράπεζες από τις ΔΟΥ από την αρχή του έτους εμφανίζουν αύξηση 130% στο πλαίσιο των προσπαθειών του υπουργείου Οικονομικών να τονώσει τα δημόσια έσοδα.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», οι κατασχέσεις της Εφορίας «αγγίζουν» από τρεχούμενους και μισθοδοτικούς λογαριασμούς έως και προθεσμιακές καταθέσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με «Τα Νέα», υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι κατασχέσεις αφορούν ακόμα και το επίδομα ανεργίας, παρά το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει ότι το εν λόγω επίδομα είναι ακατάσχετο.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, καταχέσεις επί μισθών βοηθημάτων ή βοηθημάτων επιτρέπονται μονάχα εάν αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ ανά μήνα. Στην περίπτωση αυτή, επιτρέπεται κατάσχεση έως 25%, εφόσον το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα κατασχετήρια αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη από μία «δεξαμενή» ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία υπερβαίνει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: skai.gr