Στο 10 έως 15% του συνόλου της δραστηριότητας, που παρουσίαζε πριν από την κρίση, βρίσκεται σήμερα η αγορά ακινήτων, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας κτηματαγοράς της ΤτΕ Θεόδωρος Μητράκος στο συνέδριο για τα ακίνητα RE+D Business Forum.

sxedia_spitiaΣύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο κ.Μητράκος, οι ονομαστικές τιμές των κατοικιών μειώθηκαν σε ποσοστό 30,8%, ενώ οι αξίες, σε πραγματικούς όρους, υποχώρησαν κατά 37%. Στην Αθήνα οι τιμές υποχώρησαν κατά 32%, στη Θεσσαλονίκη 38,8%, στην Πάτρα 22,4%, στη Λάρισα 28,2% και στο Ηράκλειο 21,9%.

Οι τιμές στα επαγγελματικά ακίνητα υποχώρησαν 44,4% και εάν προστεθεί μείωση που είχε καταγραφεί πριν από το 2009, το μέγεθος της πτώσης διαμορφώνεται στο 55%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα των κτηματομεσιτικών δικτύων, παρατηρείται στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μικρότερα, παλαιότερα ακίνητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της ΤτΕ, το 2013 εκτιμάται ότι οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων θα διαμορφωθούν στις 30.000. Από τις λιγοστές αγοραπωλησίες, μόνο το 15% αυτών πραγματοποιείται με τραπεζική χρηματοδότηση από 80% προ κρίσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητράκος, η αξία των επενδύσεων έχει επιστρέψει 14 χρόνια πίσω, καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2013 οι επενδύσεις σε νέα κτήρια διαμορφώθηκαν σε επίπεδα κάτω του 1 δισ. ευρώ από περίπου επτά δισ. ευρώ το 2007. Τα χρόνια της κρίσης, 230.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στην οικοδομή.

Προβληματίζουν τα κόκκινα δάνεια

Την ίδια στιγμή, “πονοκέφαλο” στην κτηματαγορά αλλά και στην οικονομία προκαλούν τα “κόκκινα” δάνεια που αγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ, με έναν στους τρεις δανειολήπτες να διατυπώνει επιφυλάξεις για το εάν θα είναι σε θέσει να εξυπηρετήσει τις δόσεις του δανείου, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Όσον αφορά το “καυτό” ζήτημα των πλειστηριασμών, σύμφωνα με την ΤτΕ περίπου 180.000 ακίνητα βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας ως πρώτη κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Πηγή: capital.gr