Τη συνθήκη-ορόσημο του ΟΗΕ για τη ρύθμιση του εμπορίου συμβατικών όπλων υπέγραψαν την Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την ισχυρή αντίθεση που διαμορφώνεται στη Γερουσία, η οποία θα πρέπει και να την επικυρώσει.

kerryΔεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας συμβατικών όπλων παγκοσμίως, η συμμετοχή της Ουάσιγκτον στη συνθήκη θεωρείται απαραίτητη για την επιτυχημένη εφαρμογή της. Σημειώνεται ωστόσο πως πολλοί άλλοι μεγάλοι εξαγωγείς δεν έχουν ακόμα συνυπογράψει τη συνθήκη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης, το οποίο ειδικεύεται σε έρευνες σχετικά με το φαινόμενο του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο πρώτος εξαγωγέας συμβατικών όπλων το 2012, με εξαγωγές αξίας 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σταθερές τιμές 1990. Την δεύτερη θέση κατέλαβε η Ρωσία (8 δισ.), ακολουθούμενη από την Κίνα (1,8 δισ.), την Ουκρανία (1,3 δισ.) και τη Γερμανία (1,2 δισ.).

Η συνθήκη υπογράφηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος σημείωσε πως η συμφωνία συνιστά ένα «σημαντικό βήμα» για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας.

Η συνθήκη για τη ρύθμιση του εμπορίου συμβατικών όπλων υιοθετήθηκε στις αρχές Απριλίου από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, και απαγορεύει στα κράτη μέλη του ΟΗΕ που την επικυρώνουν να εξάγουν συμβατικά όπλα κατά παράβαση σχετικών εμπάργκο. Παράλληλα, απαγορεύεται το εμπόριο όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου ή τρομοκρατική δραστηριότητα.

Επιπλέον, η συμφωνία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν την ροή συμβατικών όπλων προς τη «μαύρη» αγορά.

Στην προκειμένη συνθήκη, ο όρος συμβατικά όπλα αφορά, μεταξύ άλλων, τεθωρακισμένα άρματα μάχης, πυροβόλα, μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, πυραύλους και πυραυλικά συστήματα, και ελαφρά όπλα όπως τυφέκια ή πιστόλια.

Πηγή: skai.gr