Μετά από έξι συνεχόμενες ήττες, η Εθνική ομάδα βρήκε τον τρόπο να νικήσει την Ισπανία (79-75) και να ανανεώσει τις ελπίδες της για πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Εξαιρετική άμυνα από τους παίκτες του Αντρέα Τρινκιέρι που έπαιξαν με καρδιά και έβαλαν μεγάλα σουτ στο τέλος του ματς.

printezis_spainΟ δισταγμός που χαρακτηρίζει την Εθνική στις αναμετρήσεις της με την Ισπανία τα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνισή του κατά το πρώτο δεκάλεπτο. Οι διεθνείς, με τον Καββαδά στην πρώτη πεντάδα ελέω Γκασόλ, δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν την κίνηση του αντιπάλου, ο οποίος με την ευστοχία του στο περιφερειακό σουτ και με άρα ανωτερότητας έφτασε να προηγηθεί ακόμα και με 12 πόντους (14-26).

Υπήρχε όμως και καλή είδηση σ’ αυτό το διάστημα. Ο Μαρκ Γκασόλ φορτώθηκε με τρία φάουλ και πήρε το δρόμο για τον πάγκο όπως και οι Ρούμπιο, Φερνάντεθ κατόπιν απόφασης του προπονητής τους. Οι απουσίες αυτές συν την πολύ καλύτερη προσπάθεια της Εθνικής στην άμυνα αρχικά ψαλίδισαν τη διαφορά και μόλις ο Σπανούλης έπιασε δουλειά με 8 συνεχόμενους πόντους η “επίσημη αγαπημένη” ανέτρεψε τα εις βάρος της δεδομένα και πήρε κεφάλι με +6 (40-34 με τρίποντο του Καϊμακόγλου). Ο έλεγχος του ρυθμού αλλά και τα λίγα λάθη (3 έναντι 10 του αντιπάλου) βοήθησαν ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου η Εθνική έχασε και πάλι το δρόμο προς το καλάθι. Οι Ισπανοί ανέβασαν στα ύψη την αμυντική πίεσή τους και με τον Γκασόλ να κάνει…πάρτι κόντρα στον Καββαδά προηγήθηκαν εκ νέου με 48-53. Σ’ αυτό το διάστημα την ελληνική ομάδα κράτησε ζωντανή η ενεργητικότητα του Πρίντεζη ο οποίος με την ταχύτητα στην εκτέλεση δεν επέτρεψε στην Ισπανία να ξεφύγει περισσότερο.

Όταν ο Γκασόλ κουράστηκε όμως και ο Μπουρούσης βρήκε τρόπο να τον αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά η Εθνική μπήκε και πάλι στις ράγες της μεγάλης νίκης. Ο Σπανούλης πήρε φωτιά με τρίποντο και λέι απ, η Ελλάδα πήρε κεφάλι με 61-60 και από εκεί και πέρα δρομολογήθηκε ένας θρίαμβος. Τα μεγάλα σουτ του Σλούκα, του Μπράμου και του Καϊμακόγλου στο τέλος αλλά και οι τρομερές άμυνες πάνω στην μπάλα έγειραν την πλάστιγγα οριστικά στο πλευρό των Ελλήνων που ξόρκισαν την κατάρα που τους κυνηγούσε από το 2006 κόντρα στην Ισπανία.

Σταρ

Ο άνθρωπος ο οποίος ενέπνευσε τους συμπαίκτες του και απέδειξε γιατί θεωρείται ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη. Ο Βασίλης Σπανούλης πατούσε πολύ καλύτερα την Πέμπτη στο παρκέ. Και αυτό φάνηκε και στους 8 σερί πόντους του πρώτου ημιχρόνου και στους 5 του δευτέρου που γύρισαν μια και καλή το ματς. Συνολικά ο Λαρισαίος είχε 20 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Απογοήτευση

Το γνωστό τρικ του Ομπράντοβιτς από το 2011 έπιασε και πάλι. Στο τέλος οι διεθνείς επέτρεψαν στον Ρίκι Ρούμπιο να σουτάρει από την περιφέρεια, και αυτός συνεπής ως προς το μεγάλο του αγωνιστικό μειονέκτημα, έχανε το ένα σουτ μετά το άλλο.

Σχόλιο

Νίκη που τα είχε όλα. Σωστή τακτική πάνω στα ατού του αντιπάλου, καρδιά, μυαλό στην επίθεση, ευστοχία στα κρίσιμα σημεία και μεγάλο πάθος. Παραλίγο να πληγώσουν και πάλι την Εθνική ομάδα οι πολλές χαμένες βολές, 10, αλλά στο τέλος την αρρυθμία αυτή θεράπευσαν τα μεγάλα σουτ, κυρίως του Μπράμου. Η ομάδα πάντως έκανε πολύ λίγα λάθη, μόλις 6, και θα ήταν κρίμα να χάσει μετά από μία τέτοια προσπάθεια.

Τα δεκάλεπτα: 16-26, 41-38, 52-57, 79-75

Ελλάδα: Σλούκας 7, Μπουρούσης 10, Ζήσης 4(1), Σπανούλης 20(3), Περπέρογλου, Παπανικολάου 5(1), Καββαδάς 3, Μαυροκεφαλίδης 1, Καϊμακόγλου 11(2), Μπράμος 8(2), Πρίντεζης 10.

Ισπανία: Αγκιλάρ 3(1), Ρούντι Φερνάντεθ 20(2), Σέρχιο Ροντρίγκεθ 3(1), Ρέι, Καλντερόν 5(1), Ρούμπιο 6, Κλαβέρ 9(1), Σαν Εμετέριο 4, Γιουλ 2, Γκασόλ 20(1), Μουμπρού 3(1).

Πηγή: contra.gr