Το facebook έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που επικοινωνούμε. Από τον Φεβρουάριο του 2004 όπου και ξεκίνησε αρχικά με την ονομασία TheFacebook (και ήταν διαθέσιμο στη σελίδα thefacebook.com), μέχρι και σήμερα έχει διαμορφώσει τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούμε και αλληλεπιδρούμε διαδικτυακά και φυσικά έχει δημιουργήσει και συμπεριφορές χρηστών στις οποίες διακρίνουμε πολλά ξεχωριστά γνωρίσματα. Ποιοι είναι οι τύποι χρηστών facebook λοιπόν…

Ο “Θα σας τα πω όλα για τη ζωή μου” τύπος χρήστη είναι αυτός που αδιάκοπα ενημερώνει τους πάντες για το που βρίσκεται, τι κάνει, πως νιώθει, αν τρώει, αν παντρεύτηκε ή χώρισε. Είναι ο τύπος που αν το Facebook είχε δυνατότητα προγραμματισμού αναρτήσεων θα έκανε ανάρτηση την ώρα του ύπνου του.

Ο “Κάνω τους πάντες φίλους” Αυτός που αδιάκοπα στέλνει συνεχώς αιτήματα φιλίας χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Αισθάνεται κατακτητής και θέλει να κατακτήσει απεγνωσμένα την κορυφή των 5.000 φίλων που έχει ορίσει το FB.

O “Γνωρίστε με, αξίζει!” Είναι ο τύπος χρήστη ο οποίος αδιάκοπα μιλάει για τα επιτεύγματά του και τα κατορθώματά του ενώ συχνά πυκνά εξιστορεί στον τοίχο του ιστορίες των προγόνων του. Τείνει στο να χαρακτηριστεί αυτάρεσκος

Ο “Συλλέκτης” Είναι αυτός που δεν συμμετέχει ποτέ σε καμία συζήτηση. Κάθεται υπομονετικά μπροστά από την οθόνη και παρακολουθεί τους πάντες χωρίς να του ξεφεύγει τίποτα. Διαβάζει όλες τις αναρτήσεις ποτέ όμως δεν θα κοινοποιήσει κάτι ή θα πατήσει “μου αρέσει”.

Ο “Πονεμένος φιλόσοφος” Αυτός ο οποίος ολημερίς γράφει ερωτικά στιχάκια στον τοίχο του και κοινοποιεί εικόνες από ηλιοβασιλέματα με βαθυστόχαστα αποφθέγματα σοφίας.

Ο “Αγανακτισμένος” (μόνο σε χώρες όπως η Ελλάδα) Αυτός που θα συμμετέχει αντιδραστικά σε οτιδήποτε αφορά το κράτος με προϋπόθεση πάντα να εκφράζει την διαφωνία του ακόμα και όταν δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς διαβάζει ή αν αυτό που διαβάζει είναι αλήθεια.

Ο “Προσκαλών” Αυτός που αδιάκοπα στέλνει προσκλήσεις στους άλλους για τις σελίδες του η ζητάει επίμονα like και κοινοποιήσεις. Και αν αποτύχει με την πρώτη ξαναδοκιμάζει. Η άρνηση δεν τον σταματά (μόνο το μπλοκάρισμα θα σε σώσει από τον συγκεκριμένο τύπο χρήστη)

O “Gamer” Δεν ενδιαφέρεται για κανέναν από τους φίλους του. Είναι αυτός που έχει κάνει τον λογαριασμό του για να μπορεί να παίζει μόνο παιχνίδια. Πιθανότατα ανήκει στο περίπου 8,5% των ψεύτικων προφίλ (σύμφωνα με το wiki του Facebook.)

Και last but not least…

Το “Τρολ” αυτός που αρέσκεται στο να προκαλεί αδιάκοπα με τα λόγια του και να παρασύρει τους συμμετέχοντες συζητήσεων σε ένα χειμαρρώδες παραλήρημα οργής και αγανάκτησης. Είναι ότι πιο διασκεδαστικό γι αυτόν. (Τρόπος αντιμετώπισης η άγνοια)