Το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να εξελιχθεί στη… ναυαρχίδα της κτηνοτροφίας μας και να δώσει διέξοδο σε χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφους, ώστε να ενισχύσουν την παραγωγή τους και να εξασφαλίσουν εισόδημα επενδύοντας στο γιαούρτι.

giaourtiΟι προοπτικές για το ελληνικό γιαούρτι είναι μεγάλες. Η ξένηαγορά εμπιστεύεται το greek yoghurt που παράγεται από ελληνικές βιομηχανίες. Το συγκεκριμένο προϊόν ήδη είναι ψηλά στην προτίμηση των Αμερικανών, των Καναδών, όπως και των Βρετανών καταναλωτών, ενώ τώρα το γνωρίζει και η αγορά της Κίνας.

Ωστόσο η ελληνική παραγωγή γάλακτος υστερεί σε ποσότητα. Ομως οι καταναλωτές θέλουν γιαούρτι παρασκευασμένο από ελληνικό γάλα και όχι από συμπυκνωμένο γάλα εισαγωγής.

Με τη ζήτηση που υπάρχει για το ελληνικό γιαούρτι ανοίγει εκ νέου ο τομέας «κτηνοτροφία» για τη χώρα μας, αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο κ. Ανδρέας Γεωργούδης, καθηγητής της γενετικής βελτίωσης των αγροτικών ζώων στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Και σημειώνει: Είναι καιρός να αποφασίσουν οι βιομηχανίες να χρησιμοποιήσουν το γάλα για γιαούρτι. Στο εξωτερικό αγοράζουν πλέον ελληνικό γιαούρτι μόνο αν παρασκευάζεται από ελληνικό γάλα. Συνεπώς πρέπει να μεγαλώσει η παραγωγή μας και για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσεγγίσουμε στρατηγικά τον τομέα της κτηνοτροφίας και δη της αγελαδοτροφίας.

Ομως και εδώ υπάρχει πρόβλημα. Η ελληνική αγελαδοτροφία, εκτός από το υψηλό κόστος παραγωγής, έχει και το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ο κλάδος και να παράγουμε περισσότερο γάλα. Και υπογραμμίζει με έμφαση πως ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο πληθυσμός των αγελάδων αριθμούσε 250.000 ζώα, σήμερα έχει πέσει κάτω από τα 100.000 ζώα.

Και το γιαούρτι μπορεί να γίνει η ναυαρχίδα της ελληνικής κτηνοτροφίας, όπως είναι και η φέτα, μας λέει ο κ. Λευτέρης Γίτσας, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος.

Οπως υπογραμμίζει: Το γιαούρτι μπορεί να «σώσει» την ελληνική αγελαδοτροφία και να απαλείψει τις στρεβλώσεις της αγοράς, ενώ ανοίγει νέους ορίζοντες στους κτηνοτρόφους. Και αυτό επειδή στο γιαούρτι δεν υπάρχει η δέσμευση των 5 ημερών που ισχύει για το φρέσκο γάλα στο ράφι του σούπερ μάρκετ.

Κτηνοτρόφος επιδοτήθηκε με 130.000 ευρώ Βιολογική μονάδα παραγωγής στο Ρέθυμνο

Ορίζοντες άνοιξε το γιαούρτι σε έναν νέο κτηνοτρόφο, τον κ. Μανώλη Πατεράκη, που έχει δημιουργήσει σύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής στο Αμάρι Ρεθύμνου, με γάλα που προέρχεται από 700 αιγοπρόβατα βιολογικής εκτροφής.

Ο ίδιος, μιλώντας στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες», λέει χαρακτηριστικά για το εγχείρημά του: «Είναι μια δύσκολη προσπάθεια, σε δύσκολους καιρούς». Ο κ. Πατεράκης παρασκευάζει το γιαούρτι «Μπαχρής» από το γάλα των δικών του ζώων, καθώς από το 2005 ασχολείται με τη βιολογική κτηνοτροφία και μαζί με τον αδελφό του έχουν 700 ζώα βιολογικής εκτροφής, τα οποία εκτρέφουν σε 1.500 στρέμματα ιδιόκτητου βοσκότοπου και τα σταβλίζουν σε σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα μέσα σε άριστες συνθήκες υγιεινής. Τότε πήρε και την απόφαση να ασχοληθεί με την παραγωγή γιαουρτιών. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «πάλεψε με τη γραφειοκρατία» και κατάφερε να εντάξει την επένδυσή του στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) και επιδοτήθηκε στο 60% του προϋπολογισμού του έργου (περίπου με 130.000 ευρώ). Η μονάδα είναι στεγασμένη σε χώρο 150 τ.μ. και πιστοποιημένη κατά ISO22000.

Σήμερα το βιολογικό γιαούρτι «Μπαχρής», πιστοποιημένο από την Bio Hellas, βρίσκεται σε όλα τα σούπερ μάρκετ της Κρήτης και σε ορισμένες μεγάλες αλυσίδες της Αθήνας. Ενώ υπάρχουν προτάσεις και από το εξωτερικό να εξάγει το προϊόν.

Ο ίδιος παραδέχεται πως το όλο εγχείρημα είναι δύσκολο, αφού «είναι πιο εύκολο να αγοράζεις το γάλα, αντί να το παράγεις μόνος σου από ζώα βιολογικής εκτροφής».

Καθημερινά το γάλα παραλαμβάνεται και γίνεται γιαούρτι το οποίο διανέμεται. Μόνο σε περιόδους νηστείας, όπως είναι πριν από τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τον Δεκαπενταύγουστο, ο κ. Πατεράκης δεν παράγει γιαούρτι. Είναι οι περίοδοι που χρησιμοποιεί το γάλα για την παρασκευή βιολογικού λευκού τυριού (δηλαδή φέτα) και για το γνωστό κρητικό τυροζούλι.

Ομως εκείνο που κάνει τη διαφορά είναι ότι το γάλα που παράγεται από τα ζώα του είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ο ίδιος μαζί με τον αδελφό του εκτρέφουν βιολογικά 700 ζώα, από τα οποία καθημερινά παίρνουν το γάλα και παράγουν το βιολογικό γιαούρτι που διανέμουν στα σημεία λιανικής πώλησης.

«Κάθε μέρα ελέγχουμε τα ζώα μας. Χρειάζεται να ζουν σε άριστες συνθήκες υγιεινής. Δεν κάνουμε μόνο ενσταβλισμένη κτηνοτροφία, γιατί αυτό είναι εντελώς ασύμφορο στην Κρήτη, λόγω των εδαφικών συνθηκών αλλά και του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών.

Τα ζώα βόσκουν στους δικούς μας βοσκότοπους και σταβλίζονται σε σύγχρονους στάβλους που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα μέσα», σημειώνει.

«Ωθηση» από τις αγορές του εξωτερικού

Αμερικανοί και Αγγλοι λάτρεψαν το ελληνικό γιαούρτι. Μάλιστα στις ΗΠΑ το ελληνικό γιαούρτι θα μπει στα κυλικεία των σχολείων ως μέσο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας των παιδιών, ενώ στη Βρετανία μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξετάζουν το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσουν στην αγορά ελληνικού τύπου γιαούρτι, παραγόμενο από ελληνικές επιχειρήσεις ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας.

Στη Μεγάλη Βρετανία η κατανάλωση για το ελληνικού τύπου γιαούρτι αυξήθηκε πέρυσι σημαντικά (αντιπροσωπεύει το 11,33% του όγκου πωλήσεων και το 13,14% σε αξία πωλήσεων).

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ελληνικό γιαούρτι δεν είναι κατοχυρωμένο προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη). Ομως στη Βρετανία υπάρχει σαφής διάκριση στην ονομασία μεταξύ του ελληνικού γιαουρτιού (Greek yoghurt) και του ελληνικού τύπου (Greek style yoghurt) από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ύστερα από δικαστικούς αγώνες των ελληνικών εταιρειών και βασίστηκε στη νομοθεσία (εθνική και ευρωπαϊκή) περί προστασίας του καταναλωτή.

Μάλιστα πρόσφατα η Ελλάδα κέρδισε μια σημαντική νίκη, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας έκρινε ότι τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να φέρει προϊόν που δεν παράγεται στην Ελλάδα.

Η απόφαση εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή ελληνικής εταιρείας, καθώς η CHOBANI (εταιρεία Τούρκου επιχειρηματία) παρήγαγε γιαούρτι στις ΗΠΑ και το διέθετε στην παγκόσμια αγορά ως αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι (Greek authentic yoghurt).

Προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εγκαταστάσεις

Οι βασικές απαιτήσεις των εγκαταστάσεων παρασκευής τυριού και γιαουρτιού είναι οι εξής:

– Να είναι καθαρές, τακτοποιημένες, χωρίς απορρίμματα και να συντηρούνται ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

– Να είναι σχεδιασμένες και κατασκευασμένες ώστε να επιτρέπουν την εφαρμογή κανόνων ορθής υγιεινής.

– Να έχουν επαρκή εφοδιασμό σε ζεστό και κρύο πόσιμο νερό.

– Να έχουν κατάλληλες σίτες σε πόρτες και παράθυρα, ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος εντόμων, τρωκτικών, πτηνών κ.λπ.

– Να έχουν επαρκή φυσικό και τεχνητό φωτισμό.

– Να έχουν επαρκείς εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των συσκευών και των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.

– Να έχουν κατάλληλη αποχέτευση των λυμάτων.

– Οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τυριά-γιαούρτια είναι απαραίτητο να είναι κατασκευασμένες από υλικά που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Τέτοια υλικά είναι το μάρμαρο, οι ανοξείδωτες κατασκευές ή πλαστικά κατάλληλα για τρόφιμα. Ομως πολλά από αυτά τα υλικά δεν επιτρέπουν το στράγγισμα και επομένως παραμένει υγρασία μεταξύ της επιφάνειας και του προϊόντος, η οποία διευκολύνει την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών.

– Προϋπόθεση είναι ότι όλες οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με το γιαούρτι-τυρί θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά και να απολυμαίνονται.

– Υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το γιαούρτι πρέπει να πληρούν τους όρους καταλληλότητας για τρόφιμα σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Πηγή: εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”