Πέντε θα είναι οι κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που θα διασωθούν από τη διαθεσιμότητα με κριτήρια που καθορίζει η επείγουσα εγκύκλιος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Image diathesimotita.jpgΤο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσδιορίζει τις κατηγορίες των υπαλλήλων που εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα όπως αναφέρει καθημερινή εφημερίδα.

Με βάση την εγκύκλιο εξαιρούνται:

-οι υπάλληλοι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%

-πολύτεκνοι

α) με περισσότερα από 4 παιδιά, που είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή είναι μέχρι 25 ετών και υπηρετούν τη θητεία τους β) στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας γ) στην ίδια κατηγορία εντάσσονται οι γονείς χωρίς σύζυγο με τρία παιδιά, εφόσον είναι 23 ετών, άγαμα, σπουδάζουν ή υπηρετούν στο στρατό

-όσοι φροντίζουν εξαρτώμενα μέλη στην οικογένειά τους με αναπηρία άνω του 67% και το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. Απαιτείται και πιστοποιητικό αναπηρίας από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, που θα είναι σε ισχύ. Σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα αν προσκομίσει το πιστοποιητικό

-οι μονογονεϊκές οικογένειες και όσοι έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες και έχουν χαμηλό εισόδημα.

– ο ένας σύζυγος στην περίπτωση που και οι δύο είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης, εν μέσω διαθεσιμότητας, ο υπάλληλος υποβάλλει την παραίτησή του στον φορέα προέλευσης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαθέτουν τα κριτήρια και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, οφείλουν να τα προσκομίσουν στην υπηρεσία τους εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση των διαπιστωτικών πράξεων.

Επίσης να σημειωθεί ότι, πως πέρα από τις πέντε κατηγορίες, εξαιρούνται και οι 1861 εργαζόμενοι που είχαν υπαχθεί στο καθεστώς της διαθεσιμότητας και στη συνέχεια ανέλαβαν νέα καθήκοντα.