Τα νέα όπως καταλαβαίνετε είναι καλά και κακά ταυτόχρονα σύμφωνα με τις προβλέψεις του CEO της Gulf Oil, Joe Petrowski. Ο κος Petrowski, βλέπει την τιμή του αργού πετρελαίου, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στα 105 δολάρια το βαρέλι, να μειώνεται δραστικά -έως και κατά 50%- μέχρι το τέλος του έτους.

oil-01-700x468Η μείωση αυτή, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι η παραγωγή δεν ακολουθεί την ζήτηση που έχει πέσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο λόγω περιορισμού των μετακινήσεων εξαιτίας της κρίσης. Βλέπετε, στον ενεργειακό τομέα, η κατανάλωση έχει μειωθεί στο ελάχιστο ενώ στον τομέα της οικιακής -και όχι μόνο θέρμανσης- το φυσικό αέριο έχει αντικαταστήσει το πετρέλαιο σε μεγάλο βαθμό. Αυτά είναι τα καλά νέα. Έρχεται όμως να μας προσγειώσει απότομα προσθέτοντας:

Ωστόσο, βαρέλι των 50$ δεν συνεπάγεται βενζίνη των 2$

καθώς το αργό πετρέλαιο, πρέπει να επεξεργαστεί ώστε να γίνει βενζίνη και να μεταφερθεί στις αντλίες και αυτά είναι καθιστούν την μείωση στην τιμή της βενζίνης σημαντικά δυσανάλογη με αυτή στην τιμή του αργού πετρελαίου.

Από την άλλη, πιο ρεαλιστικές κατά την γνώμη του γράφοντος, εκτιμήσεις από επιστήμονες και οικονομολόγους, βλέπουν την τιμή του αργού πετρελαίου να πέφτει, αλλά ούτε τόσο σύντομα όσο προβλέπει ο κος Petrowski, ούτε τόσο πολύ. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις λοιπόν, η τιμή του αργού πετρελαίου, αναμένεται να μειωθεί κατά 20-30% μέχρι το τέλος του 2014. Από εκεί και μετά, η τιμή αυτή, θα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων που γίνονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε στον κόσμο. Ιστορικά, όποτε η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο αριθμός των εξερευνητικών γεωτρήσεων αυξάνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα, λίγο ή πολύ, να αυξάνεται και η παραγωγή, γεγονός που με τη σειρά του ρίχνει την τιμή του αργού. Έπειτα από το peak των 130+ δολαρίων το βαρέλι που έγινε το 2008, η τιμή του αργού πετρελαίου βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 80$ τα τελευταία 3 χρόνια. Εξαιτίας αυτού, ο αριθμός των εξερευνητικών γεωτρήσεων έχει διπλασιαστεί από τις 1.900 περίπου που γίνονταν το 2000 με τις περισσότερες αυτών, να αναμένουν καλά αποτελέσματα. Όταν αυτά τα αποτελέσματα έρθουν με το καλό, η τιμή του πετρελαίου θα πέσει. Μην περιμένετε νωρίτερα και μην περιμένετε θαύματα όμως. Η αγορά πετρελαίου αντιδρά με χρονοκαθυστέρηση και η τιμή στην αντλία ακόμα πιο αργά -όταν πρόκειται για μείωση…-. Αν μέχρι τότε η κυβέρνηση βάλει και κάποιον φόρο ακόμα, μην περιμένετε να δούμε διαφορά στο πόσο ακριβά αγοράζουμε το καύσιμό μας…

Πηγή: autoblog.gr