Να αποφασίσει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» εάν θέλει να συνεχίσει ή να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ κάλεσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso το νέο ευρωσκεπτικιστή Πρωθυπουργό της Ισλανδίας, Sigmundur Gunnlaugsson.

barozo«Αναμένουμε σαφήνεια αναφορικά με την εγκυρότητα της αίτησης ένταξης της Ισλανδίας, μετά την κοινοβουλευτική αξιολόγηση για την ένταξη στην ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο», είπε ο Barroso στον Sigmundur Gunnlaugsson, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στις Βρυξέλλες από τότε που εξελέγη στις 23 Μαΐου.

Ο 38χρονος Gunnlaugsson αποτελεί το νεότερο δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη κράτους στην Ευρώπη. Από το 2009, ηγείται των Προοδευτικών, ένα κεντροδεξιό και φιλελεύθερο κόμμα που συνδέεται με τη Φιλελεύθερη Διεθνή.

Οι κυριότεροι οπαδοί του Προοδευτικού Κόμματος είναι αγρότες και αλιείς. Σε συμμαχία με το Κόμμα Ανεξαρτησίας, οι Προοδευτικοί αντιτίθενται στην ένταξη στην ΕΕ.

Ο Barroso τόνισε ότι η Κομισιόν σεβάστηκε την απόφαση της κυβέρνησης αναφορικά με την διαδικασία ένταξης. Τον Μάιο, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρέπει να σταματήσει τις συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ μέχρι να διεξαχθεί δημοψήφισμα εντός των επόμενων 4 ετών, όπου οι Ισλανδοί θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θέλουν ή όχι να ενταχθούν στην ΕΕ.

«Ο χρόνος περνάει»

«Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ και της Ισλανδίας η απόφαση που θα παρθεί να είναι στη βάση ορθολογικής σκέψης και με αντικειμενικό και γαλήνιο τρόπο», είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ωστόσο επέμεινε ότι η Ένωση αναμένει γρήγορη απόφαση από την Ισλανδία.

«Ο χρόνος περνάει και είναι προς το κοινό μας συμφέρον να παρθεί η απόφαση χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι αυτή η συζήτηση στην Ισλανδία θα μας δώσει σαφείς ενδείξεις για την περαιτέρω πορεία», συνέχισε.

«Το μήνυμά μου σήμερα είναι σαφές: δεδομένου ότι η Ισλανδία το θέλει, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που είμαι σίγουρος ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες της Ισλανδίας», τόνισε, αναφερόμενος στο δύσκολο κεφάλαιο της αλιείας.

Ο Gunnlaugsson είπε ότι χρησιμοποίησε την ευκαιρία να ρωτήσει τον Barroso για τις «εξελίξεις στην ΕΕ» και ότι βρήκε τις απαντήσεις του πολύ «ενημερωτικές». Τόνισε ότι μετά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο της Ισλανδίας το φθινόπωρο, θα είναι σε θέση να αξιολογήσει «πώς εξελίσσονται τα πράγματα» αναφορικά με την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Επεσήμανε όμως, ότι δεν έχει παρθεί ακόμη κάποια απόφαση σχετικά με το πότε θα γίνει το δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις πιθανές κυρώσεις για την υπερεκμετάλλευση σκουμπριού, που απείλησε τη χώρα η Επίτροπος για θέματα Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, ο Gunnlaugsson απάντησε ότι αναμένει από την ΕΕ να είναι συνεπής με τους κανόνες του ΠΟΕ και πως ελπίζει να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Η Ισλανδία πρόσφατα αύξησε μονομερώς τις ποσοστώσεις σκουμπριού, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή ήταν δικαιολογημένη, αφού τα ψάρια άρχισαν να μεταναστεύουν βορειότερα, ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας.

Πηγή: euractiv.gr