Όταν έρχονται φίλοι ξαφνικά στο σπίτι έχω μάθει από τη μητέρα μου (να είσαι καλά μαμά ) πάντα να βγάζω μεζεδάκια .

mezesΠολλές φορές κοιτάω τι έχω στο ψυγείο και αυτοσχεδιάζω.Όπως σήμερα. Άνοιξα το ψυγείο και ΕΦΤΙΑΞΑ κάτι που από ότι είδα δεν υπάρχει σαν συνταγή ,οπότε έχω και την πατρότητα του μεζέ .Όταν δοκίμασαν, μου είπαν ότι είναι ο …”μεζές του παππού” που συνοδεύει το ..τσιπουράκι .”Αλμυρό, ξινό ,πικάντικο και γευστικό” και φυσικά δεν έμεινε ούτε ένα .Αγκαζέ τα είχαν πάρει. Σας δίνω λοιπόν τη συνταγή.

“Ο ΜΕΖΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ”¨

150 ΓΡΑΜ. γαριδούλες αποφλοιωμένες και βρασμένες(σακουλάκι έτοιμο)

2-3 φετούλες μουσκεμένο ψωμί(ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλετε)

2 κουταλιές σ.τοματάκι αποφλοιωμένο

2 κουταλιές σ. κρεμμύδι τριμμένο

2 πατάτες βρασμένες

1 κουταλια σ. φρυγανιά

1 αυγό

Σκόρδο (1-2 σκελίδες ανάλογα με το αν τρώτε και πόσο το σκόρδο)

ξύδι

ελαιόλαδο

κόκκινο καυτερό πιπέρι

ρίγανη, μαϊντανό, και άνηθο

τριμμένη φρυγανιά για το πανάρισμα

(και προαιρετικά αν θέλετε λίγο τυρί φέτα περασμένο από τον τρίφτη μέσα στο μείγμα)

σπορέλαιο για το τηγάνισμα.

Πρώτα ψιλοκόβετε τις γαριδούλες με το μαχαίρι…Τις αφήνετε στην άκρη και μετά με τις 2 πατάτες το ξύδι και το σκόρδο κάνετε λίγη σκορδαλιά. Προσθέτετε όλα τα υλικά μέσα στη σκορδαλιά και κάνετε ένα ομοιογενές μείγμα. Αν σας βγει μαλακό μη φοβηθείτε. Προσθέστε ένα κουτάλι αλεύρι και λίγη ακόμα φρυγανιά.

Βάλτε το λάδι να κάψει..Πλάθετε στο σχήμα κεφτέ το ¨μεζέ του παππού” τα τυλίγετε σε φρυγανιά και τα αφήνετε να ξεροψηθούν στο τηγάνισμα..Μην τα γυρίζετε αν δεν κοκκινίσουν καλά από κάτω γιατί αν δεν κάνουν κρούστα θα διαλυθούν..Σερβίρετε με λεμόνι

(Συνταγές της Βασιλικής Μ.)