Στην προσπάθεια μας να φάμε υγιεινά εμείς και η οικογένεια μας επιλέγουμε το καλύτερο που μπορούμε, το ποιο υγιεινό. Αλήθεια έχουμε αναρωτηθεί πως κρίνουμε το υγιεινό;

poso_ygieino_einai_to_ygieinoΠόσοι από εσάς κοιτάτε τα συστατικά ενός προϊόντος;

Συστατικά: Τα συστατικά που περιέχονται αναγράφονται κατά σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με το βάρος τους, στην ετικέτα αναγράφονται όλα τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος, συνήθως ανά 100γρ.

Θερμίδες: Δεν πρέπει ποτέ να κοιτάμε μόνο τις θερμίδες. Δυο προϊόντα μπορεί να έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες στα 100γρ αλλά διατροφικά να μην έχουν καμία σχέση, θα πρέπει να δούμε από πού προέρχονται αυτές οι θερμίδες. Μια δεύτερη παράμετρος είναι και το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνουμε. Για κάθε 100γρ ελαιολάδου έχουμε περίπου 900 θερμίδες ενώ μια πάστα σοκολατίνα περίπου 500, αλλά δεν μπορείς να φας 100γρ ελαιολάδου σε αντίθεση με την πάστα που τα 100γρ συνήθως είναι ένα μικρό κομμάτι.

Υδατάνθρακες: το να δούμε τους υδατάνθρακες σε ένα τρόφιμο δεν είναι αρκετό, θα πρέπει να δούμε από πού προέρχονται αυτοί. Αν σε ένα προϊόν με βάση το αλεύρι δούμε αυξημένους υδατάνθρακες είναι λογικό αν όμως δούμε απλά σάκχαρα τότε μιλάμε για προσθήκη ζάχαρης. Προσοχή!! Η ζάχαρη μπορεί να αναφέρεται και με άλλες ονομασίες όπως σιρόπι γλυκόζης, φρουκτόζη, σουκρόζη.

Λιπαρά: μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στην ποσότητα αλλά και στο είδος των λιπαρών που βρίσκονται στο τρόφιμο. Ο Διαχωρισμός που συνήθως γίνεται είναι κορεσμένα και ακόρεστα. Τα κορεσμένα είναι κυρίως ζωικά και τα ακόρεστα φυτικά.. Η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών έχει συσχετιστεί με προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά, διαβήτης, παχυσαρκία.

Αλάτι: Το αλάτι υπάρχει σε όλα τα προϊόντα και στα γλυκά προσοχή στην ποσότητα του μπορεί να αναγράφεται ως νάτριο (Νa) ή χλωριούχο νάτριο (Nacl).

Φυτικές ίνες: ένα τρόφιμό θεωρείται πηγή φυτικών ινών όταν έχει τουλάχιστον 3γρ φυτικών ινών ανά 100γρ τροφίμου και καλή πηγή όταν έχει 6γρ ή περισσότερα. Καθημερινά σε φυσιολογικές καταστάσεις χρειαζόμαστε 25-30γρ φυτικών ινών καθημερινά.

Όταν κάτι αναγράφει με σιτάρι ή πολύσπορο δεν είναι απαραίτητο να είναι ολικής άλεσης.

Όταν βλέπουμε ένα προϊόν και αναγράφει ολικής άλεσης δεν αρκεί μόνο αυτό αλλά θα έπρεπε να δούμε πόσο ολικής άλεσης αλεύρι έχει σε σχέση με το “λευκό”. Μερικά προϊόντα που έχουν σκούρο χρώμα το χρώμα τους δεν οφείλεται στο ολικής άλεσης αλεύρι αλλά σε χρωστικές ή προσθήκες που συχνά μπορεί να είναι σιρόπι καραμέλας.

Αποφύγετε λοιπόν να αγοράζετε προϊόντα βασιζόμενοι μόνο στους φανταχτερούς τίτλους, στις γραμμένες με μεγάλα γράμματα υποσχέσεις. Μπείτε στον κόπο να διαβάσετε και να συγκρίνετε τα ψιλά γράμματα. Εκεί όπου μπορείς να διαπιστώσεις ότι η ζάχαρη μπορεί να είναι ελάχιστη αλλά τα «ξαδερφάκια» της με τις ίδιες θερμίδες να αφθονούν.

Κάντε έξυπνες επιλογές με στρατηγική και προτιμήστε όπου είναι δυνατόν ποιο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, φάτε άφθονα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής άλεσης .

Είναι σίγουρα πιο υγιεινά από πολλά επεξεργασμένα “υγιεινά” προϊόντα!

Μαλαχάς Κωνσταντίνος Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγή: diatrofi.gr