Όλοι κάποιες φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να κρύβεται πίσω από ένα μεγάλο γλυκό. Όταν είμαστε λυπημένοι ή αγχωμένοι. Όταν νοιώθουμε απογοητευμένοι ή θυμωμένοι.

chocolate-kunaΟι χωρισμένοι τρώνε σοκολάτα αλλά και οι ερωτευμένοι τρώνε σοκολάτα… κάθε έντονο συναίσθημα γίνετε γλυκό και το τρώμε. Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι τα γλυκά δεν τα τρώμε αλλά τα χρησιμοποιούμε. Και μάθαμε να τα χρησιμοποιούμε από την παιδική μας ηλικία. Τότε που η γιαγιά για να σταματήσει το κλάμα του μωρού άλειφε την πιπίλα του με μέλι.Τις Κυριακές που ο παππούς αγόραζε παγωτό στα εγγόνια για να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμη μαζί τους. Μάθαμε να τα χρησιμοποιούμε από τους γονείς μας όταν η μητέρα «χρύσωνε» το φάρμακο με μια κουταλιά ζάχαρη και όταν μετά το ”άνοστο” φαγητό υποσχόταν το γλυκό.

Το γλυκό μετατράπηκε από τρόφιμο σε μέσο κάλυψης αλλά και έκφρασης των συναισθημάτων μας. Τρόπος επιβράβευσης αλλά και τιμωρίας. Έχασε όμως την πραγματική του υπόσταση. Αυτή του τροφίμου.

Τα γλυκά είναι ίσως τα πιο επιθυμητά και παράλληλα τα πιο ενοχοποιημένα τρόφιμα. Κατηγορούνται συνεχώς για το υψηλό θερμιδικό φορτίο και την χαμηλή θρεπτική τους αξία. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Πρέπει να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας; Πρέπει να απαγορεύσουμε από τους μεγαλύτερους λάτρεις των γλυκών, τα παιδιά, την κατανάλωση τους;

Κανένα τρόφιμο δεν είναι καλό ή κακό. Σωστός ή λάθος είναι μόνο ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε. Η παιδική διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει και τα γλυκά. Ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε την υγεία των παιδιών μας είναι να τα διδάξουμε να επιλέγουν με κριτήριο την ποιότητα και να καταναλώνουν με μέτρο τα γλυκά.

Το γλυκό θα πρέπει να το εισάγουν στη διατροφή του παιδιού οι γονείς μέσα από το οικογενειακό τραπέζι. Απαγορεύοντας την κατανάλωση του γλυκού επιφέρουμε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Το παιδί αναζητά το γλυκό έξω από τα όρια του σπιτιού μη κάνοντας πάντα τις καλύτερες επιλογές. Δημιουργούμε στο παιδί το μύθο του απαγορευμένου γύρω από τα γλυκά με αποτέλεσμα το παιδί να τα αναζητά περισσότερο. Συμπεριλάβετε τα γλυκά στην καθημερινή διατροφή του παιδιού κάνοντας έξυπνες επιλογές. Το σπιτικό κέικ με ξηρούς καρπούς, τα κουλουράκια πορτοκαλιού, το ρυζόγαλο είναι γλυκά που σε συνδυασμό με ένα ποτήρι φρέσκο γάλα μπορούν να αποτελέσουν μια θρεπτική και νόστιμη επιλογή για το πρωινό ή το κολατσιό ενός παιδιού. Ακόμη τα ψητά μήλα με κανέλα και μέλι, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, ή μηλόπιτα, κρέπες με μέλι ή μαρμελάδα, το ζελέ με φρούτα, η φρουτοσαλάτα με μέλι και γιαούρτι και φυσικά τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού σίγουρα μπορούν να καλύψουν τις γευστικές προτιμήσεις ενός παιδιού . Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γευστικές προτιμήσεις μας εξαρτώνται από τα ερεθίσματα που είχαμε ως παιδιά.

Η αγαπημένη γεύση των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων είναι η σοκολάτα. Επιλέξτε σοκολάτα υγείας ή γάλακτος (με ή χωρίς ξηρούς καρπούς) με μέτρο και αποφύγετε τι σοκολάτες με «γεύση» διότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες προσθετικών υλών.

Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο σας χρόνο και προτρέψτε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουνε να φτιάξετε σπιτικά κέικ, κουλουράκια, λουκουμάδες και κάθε είδους γλυκά. Είναι ο καλύτερος τρόπος να εκμεταλλευτείτε δημιουργικά το χρόνο με τα παιδιά σας και παράλληλα να απολαύσετε εσείς και η οικογένειά σας υγιεινά και θρεπτικά γλυκά.

  της Ηρώ Μπεζουργιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγή: diatrofi.gr