Κασσάνδρα .Πού να µείνεις  Στο κάμπινγκ Α΄ κατηγορίας Blue Dream (www.campingbluedream.gr), στην περιοχή Σάνης, το πευκοδάσος συναντά τις απαραίτητες ανέσεις για φυσική διαβίωση αλλά και «επαφή με τον πολιτισμό».

24349-53886Ελληνικές σπεσιαλιτέ και νοστιμιές στην ταβέρνα Μπάρμπα-Γιώργος που βρίσκεται εντός του Blue Dream, ενώ το μπαρ Άνεμος δίπλα δείχνει τι σημαίνει πάρτι. ΣτοΑκρίτας Ευ Ζην Villas and Suites (www.akritasefzin.gr), πολυτελής διαμονή, εξαίρετη θέα από τα δωμάτια, δίπλα σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Χαλκιδικής, τη Χρούσου. Στο κοσμοπολίτικο Sani Beach Hotel & Spa (23740 99500, www.saniresort.gr), στο μαγευτικό ακρωτήρι της Σάνης. Deluxe δωµάτια µε θέα στη θάλασσα και τον ιδιωτικό κήπο, και εύκολη πρόσβαση στην παραλία Μπούσουλας, με 7 χιλιόμετρα αμμουδιάς και πεύκων και το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φυσικά Sani Festival, που φέτος από 13/7 έως 26/8 γιορτάζει τα 20 χρόνια του με ένα πολυθεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στην Άφυτο προτιμήστε το ξενοδοχείο Ρήγας (23740 91187, 91120, www.rigas-hotel.gr), με απίστευτη θέα. Για πιο απλές καταστάσεις προτείνονται τα Άµµων Ζευς, στην Καλλιθέα(23740 23231), Σήµαντρο Beach Hotel (23740 22100), λίγο πριν την Κύψα στη Σάνη.

Πού να κολυμπήσεις

Παντού! Σημειώνουμε ενδεικτικά: Σάνη, Καλλιθέα, Χανιώτη, Παλιούρι στη μύτη, Ποσείδι, Σκιώνη, Σίβηρη, Φούρκα.

Πού να φας και να διασκεδάσεις

Ξεκινώντας για πρώτο πόδι κάνε στάση στα ζαχαροπλαστεία Νίκος και Χατζηφωτίου, στη στροφή για Σχολάρι. Φορτώσου με τυροπιτάκια, γλυκάκια, τουρτάκια, παγωτάκια και μασούλα τα ηδονικά είτε στο δρόμο είτε στην παραλία. Στη Μασσαλία (81008), στην πλατεία της Νέας Φώκαιας. Στο πιο παλιό και γραφικό κτίριο του χωριού, ουζερί σήμερα, θα βρεις ντόπια και χειροποίητα προϊόντα και γεύσεις ασυναγώνιστα μοναδικές. Στο εστιατόριο του Ακρίτας Ευ Ζην, που ξεχωρίζει για το καππαδοκιανό ταντούρι – πιάτα μαγειρεμένα σε χτισμένους μέσα στη γη φούρνους. Πλουσιότατη και η κάβα, με 1.000 περίπου ετικέτες κρασιών. Το Ζύθειονστη Χανιώτη κοντράρει στην ψύχρα εγγλέζικες παμπ και γερμανικές Biergarten. Από όποιον δρόμο και αν διαλέξεις να πας στον Μόλο της Χαλκιδικής, θα βγεις στο πιο κοσμοπολίτικο beach bar της επικράτειας. Μαξιλάρες, θεές, ακτή καυτή σαν πάρτι, μαγιό αστραφτερά και τα μυθικά πάρτι του ΣΚ, πάντα με τον Αντώνη Κανάκη στα dexx. O Μόλος στη Χανιώτη ξορκίζει τη μιζέρια και σηκώνει το feel good λάβαρο του καλοκαιριού.
Για ποτό στο Riva Yacht Club, στο βράχο της Αφύτου, όπου εκτός από την καλύτερη θέα στη θάλασσα, οι νύχτες έχουν μια εσάνς από Ριβιέρα. Στο Γλαρόκαβο, στον ομώνυμο όρμο. Ένα all time summer classic, που βουλιάζει για άλλη µια χρονιά στην άµµο και τις µουσικές του. Επίσης, στον Κουρσάρο στο Παλιούρι.

Στην Άθυτο παίζει το Λιόση, στην Καλλιθέα πάντα το Σπιτάκι. Η Χελώνα, στην Κύψα, έχει τις πιο ψυλλιασμένες μουσικές και τις πιο τρελαμένες νύχτες. Στα Νέα Πλάγια Χαλκιδικής, ηSayonara είναι το πιο πολιτισμένο beach bar και των τριών ποδιών γιατί: α) παίζει soul β) όλα είναι άσπρα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, πέργολες, μπαρ γ) οι θαμώνες διαβάζουν, ενώ ακόμα κι όταν παίζουν ρακέτες, το κάνουν διακριτικά κι όχι μέσα στα αυτιά σου δ) οι ιδιοκτήτες είναι σέρφερ, ξέρουν από μουσική και φιλοξενία. Ο Άνεμος στη Σάνη φυσάει τα πιο δροσερά πάρτι για να κάνεις ηλιοθεραπεία ή φεγγαροθεραπεία σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Οι μουσικές του υπογράφουν το soundtrack των στιγμών σου, τα events που στήνονται είναι πάντα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξανάρθεις, ο chic χαρακτήρας του και η αέρινη μενταλιτέ του είναι ο καλύτερος λόγος για να ανοίξει τα πανιά σου και να αράξεις δίπλα στο κύμα. Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει, κι επίσης σε επίπεδο clubbing σαν το Angels δεν έχει. Δεν θα ήταν υπερβολή, αν κανείς το χαρακτήριζε ως το ναό του clubbing. Το απόλυτο place to be στην Καλλιθέα του πρώτου ποδιού. Νησιώτικο, λευκό, κομψό, αέρινο, περιτριγυρισμένο από ένα απίστευτο φυσικό σκηνικό. Angels ίσον μουσικάρες και καλύτερή τους, βέβαια, η house φάση. Κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι όλοι συντονισμένοι στο base line έως την ανατολή.

Για δροσιές και εύκολες διαφυγές είναι το Deep Blue στην παραλία Γεωπονικών, στην Καλλικράτεια. 1.200 ξαπλώστρες στο κύμα, γκαζόν, πισίνα, μια καταπράσινη δροσερή πλαγιά με πριβέ αλλά και food service, οικονομικά πακέτα διασκέδασης και live gigs, συνθέτουν τον κόμβο του θεσσαλονικιώτικου καλοκαιριού.

Σιθώνια

Πού να μείνεις

Στον Αρμενιστή (23750 91487, 91497). Ένα Γούντστοκ δίπλα στο κύμα! Η πιο free soul κατάσταση του χαλκιδικιώτικου καλοκαιριού μπερδεύει το γαλάζιο της θάλασσας με το μαύρο των τατουάζ, το πράσινο του δάσους με το ξανθωπό της μπίρας, τα σοκολατένια δέρματα με το ασημί φεγγάρι, τη μουσική με τη ζωή, τη νύχτα με τη μέρα. Στις ειδικά διαμορφωμένες Youth Hostel σκηνές περνάς άνετα και οικονομικά τις διακοπές σου, η καλύτερη πρόταση για ταξιδιώτες με σακίδιο που θέλουν να διανυκτερεύσουν σε κρεβάτι. Είναι ωραία να αρμενίζεις και στο camping Αρμενιστής πάντα κάτι συμβαίνει. Διάλεξε live, διάλεξε αθλητικό τουρνουά, διάλεξε πάρτι, διάλεξε animation, διάλεξε ζωή. Λύσεις προσιτής διαμονής αποτελούν και τα «Ερμιόνη» (23750 41157) στο Καλαμίτσι και τα εκατοντάδες ενοικιαζόμενα στον Νέο Μαρµαρά.

Πού να κολυμπήσεις

Ολοσχερώς γυμνός στο Κριαρίτσι ή στις Καβουρότρυπες. Ντυμένος στον Αρμενιστή, στον Μαρμαρά, στο Καλαμίτσι, στη Βουρβουρού, στην παραλία Συκιάς ή τους μικρούς της όρμους Λιναράκι και Πηγαδάκι.

Πού να φας και να διασκεδάσεις

Ατομική πίτσα που την καταφέρνουν μίνιμουμ τρεις και μακαρονάδες σερβιρισμένες σε γαβάθες θα βρεις στον Οβελίξ, την πιο θρυλική πιτσαρία όλης της Χαλκιδικής και του γαλατικού χωριού που λέγεται Βουρβουρού. Προνόησε να πιάσεις τραπέζι από νωρίς, γιατί για νύχτα ξέχνα το. Στην ταβέρνα του Paul, στον Παρθενώνα, σουβλάκια (καλαμάκια για Αθηναίους) και φεύγοντας να αγοράσεις χυλοπίτες, μαρμελάδες, λικέρ και τραχανά από τις Δρυάδες, τον αγροτικό συνεταιρισμό γυναικών Βαρβάρας. Να πιεις στο Ethnik στην Τριστινίκα, με συνοδεία φανκ και all day soul. Στην Παράγκα, που βρίσκεται στην ευλογημένη παραλία του Αγίου Ιωάννη, με κατάλευκη αμμουδιά, θάλασσα εξωτικού γαλάζιου και party mood. Παραδίπλα, στο Κοχύλι, η κατάσταση από γιούχου μεταμορφώνεται σε intelligent exotic beach culture, αφού ατμόσφαιρα, κόσμος και βουτιές είναι πιο chill out.

Άθως

Πού να μείνεις

Στο Eagles Palace Hotel & Spa (Ουρανούπολη, www.eaglespalace.gr, 23770 31070, 31047-8, 31101-4). Ένα βραβευμένο πεντάστερο resort υψηλών προδιαγραφών, με κοραλλένια νερά, υπηρεσίες πολιτισµού, γαστριµαργικά συµπόσια, γυμναστήριο, σπα, φεστιβάλ οίνου και ιστορικές περιηγήσεις. Το µικρό µυστικό ενός καταπράσινου λόφου, είναι φτιαγµένο εξ ολοκλήρου από πέτρα και µε την παραδοσιακή τεχνοτροπία των µονών του Αγίου Όρους. Οι fan του αθλητισµού καλύπτονται κατά το δέον µέσω του κέντρου θαλάσσιων σπορ, αλλά και το κέντρο καταδύσεων, ενώ το Sea transfer service απευθύνεται σε όσους επιθυµούν να περιηγηθούν στα κοντινά αξιοθέατα σαν τη Σιθωνία και τη νήσο της Αµµουλιανής. Το Eagles Spa είναι συνώνυµο της χαλάρωσης και της ευεξίας, τα πέντε µπαρ φιλοξενούν µουσικές βραδιές και events γευσιγνωσίας κρασιών, η boutique µε είδη δώρων και ταµπακερί, το κοσµηµατοπωλείο Λαλαούνης και το ελικοδρόµειο συμπληρώνουν το ολοκληρωμένο τοπίο διακοπών υψηλών προδιαγραφών. Για πιο χαμηλές τιμές, στα ενοικιαζόµενα δωµάτια Α΄ Κατηγορίας της κυρίας Σουλτάνας Αραβά (23750 93293), στα Πυργαδίκια, με την πολύ όμορφη θέα, στον ξενώνα Ηλίανθος στην Αμμουλιανή και στο κάμπινγκ στις Αλυκές.

Πού να κολυμπήσεις

Από την Ουρανούπολη νοικιάζεις βαρκούλα και γκαζώνεις για Γαϊδουρονήσια, όπου το κάμπινγκ είναι ελεύθερο και τα νερά γυαλί. Μια ανάσα δίπλα η Αμμουλιανή, για τον απαραίτητο ανεφοδιασμό, και ξέγνοιαστες μέρες σαν την «Παραλία» του Ντάνι Μπόιλ, χωρίς ίντριγκες και μικροπρέπειες. Επίσης, στα Νέα Ρόδα και στα πέριξ της Ιερισσού.

Πού να φας και να διασκεδάσεις 

Να φας στον Άγιο Νικόλαο και στα παραλιακά ουζερί των Πυργαδικίων. Να πιεις στο Σιρόκο (23750 92080), στην ακτή Σαλονικιού, στον Άγιο Νικόλαο, με  το ωραιότερο ever sunset σκηνικό. Επειδή παρατηρείται κοσμοσυρροή, καλό είναι να ξεκινάς το βράδυ σου νωρίς στο Σιρόκο, για να βρεις θέση είτε στο μπαρ είτε στο υπέροχο και θεαµατικό περιµετρικό lounge. Στην Αμμουλιανή το café-beach bar Savana ξεχωρίζει για το μοχίτο του.

Κωδικός Πολυγύρου: 23710
Κωδικός Κασσάνδρας: 23740
Κωδικός Σιθωνίας: 23750
Αστυνομία: 23710 21610
Κέντρο Υγείας Μουδανιών: 23730 23744
Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου: 23753 50000
Λιμεναρχείο Ιερισσού 23770 22666

Πηγή: athensvoice.gr