Τα ταξίδια στην Ευρώπη με ζώα συντροφιάς θα απλουστευθούν όταν οι μετακινήσεις δεν έχουν εμπορικό σκοπό, βάσει μιας απόφασης που ελήφθη σήμερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

pet_travel“Οι σκύλοι, οι γάτες και τα κουνάβια, για παράδειγμα, που συνοδεύουν τον ιδιοκτήτη τους, θα έχουν περισσότερες δυνατότητες να ταξιδεύουν στους κόλπους της ΕΕ”, ανακοίνωσε το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών που επικύρωσε ένα κείμενο το οποίο είχε υιοθετηθεί το Μάιο από το Ευρωκοινοβούλιο.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει σαφέστερους κανονισμούς για τα διαβατήρια των ζώων συντροφιάς και τον αντιλυσσικό εμβολιασμό. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούν να ταξιδεύουν τα νεαρά ζώα ηλικίας 12 ως 16 εβδομάδων τα οποία έχουν εμβολιασθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη ανοσία.

“Οι γάτες, οι σκύλοι και τα κουνάβια –που είναι ευάλωτα στη λύσσα–, τα οποία συνοδεύουν τον ιδιοκτήτη τους, θα μπορούν να ταξιδεύουν αν ταυτοποιούνται σαφώς και αν έχουν ένα έγγραφο ταυτοποίησης (‘διαβατήριο’) που αποδεικνύει πως έχουν εμβολιασθεί κατά της λύσσας”, εξηγεί το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν επίσης να ταξιδεύουν με περισσότερα από πέντε ζώα, κάτι που απαγορευόταν ως τώρα ώστε να εμποδίζονται καταχρήσεις για εμπορικούς σκοπούς. Στο εξής, μια εξαίρεση θα είναι δυνατή αν οι ιδιοκτήτες αποδεικνύουν τη συμμετοχή τους σ’ ένα διαγωνισμό, μια έκθεση, ένα αθλητικό ή εορταστικό γεγονός (για παράδειγμα, η περίπτωση σκύλων που σέρνουν έλκηθρο). Η νομοθεσία θα ισχύσει 18 μήνες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Πηγή : statesmen.gr