Αρνητικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην πρόταση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το βράδυ της Παρασκευής για μεταβατική λειτουργία της ΕΡΤ.

trio_kivernisiΣημειώνεται ότι το θέμα της ΕΡΤ πρόκειται να συζητηθεί στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η παράταξη έχει διατυπώσει, ήδη, τις θέσεις της και η δήλωση Σαμαρά δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που έχει ζητήσει ο κ. Βενιζέλος.

Παρομοίως, πληροφορίες από τη Δημοκρατική Αριστερά σημειώνουν ότι εμμένει στα εξής:

1. να ανοίξει άμεσα η ΕΡΤ

2. να λειτουργήσει με πλήρες πρόγραμμα

3. να προχωρήσει η αναδιοργάνωση με την ΕΡΤ «εν κινήσει»

4. να αρθεί άμεσα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που βάζει «λουκέτο« στην ΕΡΤ

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς είχε κάνει πρόταση για την άμεση επανέναρξη της «μετάδοσης ενημερωτικού προγράμματος» από τη δημόσια τηλεόραση, με την πρωτύτερη πρόσληψη ενός «μικρού αριθμού εργαζόμενων», καλώντας παράλληλα εμμέσως πλην σαφώς το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ να αναλάβουν «στάση ευθύνης» προκειμένου να «προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας».

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε το γραφείο το πρωθυπουργού, προτείνεται ο άμεσος ορισμός μίας προσωρινής επιτροπής «ευρείας διακομματικής αποδοχής», η οποία θα έχει ως έργο «την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης».

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, με ψήφισμά τους, δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά περί μίας «μεταβατικής φάσης» μεταξύ της παλαιάς ΕΡΤ και του οργανισμού που αντικαταστήσει, υπογραμμίζοντας πως «κανένας δημοσιογράφος δεν θα ανταποκριθεί στην ενδεχόμενη επιχείρηση εξαγοράς και στο εμπόριο ελπίδων για ένα μεροκάματο σε μία ‘μαϊμού’ ΕΡΤ.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για το αν θα ανοίξει η όχι προσωρινά η ΕΡΤ.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σαμαρά:

Είναι γνωστό ότι ο Υπουργός Οικονομικών, λόγω της κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε., έχει ήδη ορίσει για το σκοπό αυτό ειδικό διαχειριστή.

Προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει, προτείνω:

1. Ο ειδικός εκκαθαριστής να ορίσει άμεσα προσωρινή επιτροπή ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.

2. Έχει ήδη κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ψηφιστεί αμέσως την επόμενη εβδομάδα.

3. Αναμένω αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό μας.

Πηγή: skai.gr