Το καλοκαίρι έφτασε επιτελούς και το αντιηλιακό πρέπει ή θα πρέπει να πάρει την πρώτη θέση στην καθημερινότητα μας, αλλά επειδή για να το χρησιμοποιήσει κάποιος πρέπει να ξέρει γιατί είναι τόσο σημαντικό, πρέπει πρώτα από όλα να μάθει για αυτόν τον γνωστό (έστω ακουστά) σε όλους παράγοντα αντιηλιακής προστασίας.

antiliakoO παράγοντας αντηλιακής προστασίας, ή SPF (Sun Protection Factor) όπως είναι η διεθνής του ονομασία, δηλώνει το βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB.

Χωρίς τη χρήση αντηλιακού, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι ασφαλής μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας και τις αντοχές της, κυμαίνεται από 5 έως 30 λεπτά. Πολλαπλασιάζοντας το δείκτη προστασίας του αντηλιακού (SPF) με το προσωπικό μας χρόνο αντοχής στον ήλιο χωρίς προστασία, προκύπτει ο συνολικός χρόνος κατά τον οποίο μπορούμε να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης προστασίας είναι ένας αριθμός που αναγράφεται σε όλα τα αντιηλιακά και δείχνει πόσο περισσότερο χρόνο μπορούμε να μένουμε στον ήλιο –χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο αντιηλιακό– σε σχέση με το χρόνο που θα μπορούσαμε να μείνουμε χωρίς αυτό. Για παράδειγμα, αν ένα αντιηλιακό έχει δείκτη προστασίας 4, αυτό σημαίνει ότι κάποιος, που θα μπορούσε να μείνει στον ήλιο δίχως αντιηλιακό για 15 λεπτά χωρίς να κοκκινίσει, με αυτό το αντιηλιακό μπορεί να κάνει ηλιοθεραπεία 60 λεπτά.

Όμως, αυτοί οι υπολογισμοί πρακτικά δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα, αφού παράγοντες, όπως ο ιδρώτας, το κολύμπι, το πάχος της επίστρωσης, επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του αντιηλιακού.

Οι δείκτες συνήθως ξεκινούν από το 2 και φτάνουν έως το 50, όπου τότε έχουμε και απόλυτη προστασία (total block).

Πως μπορεί όμως να επιτευχθεί η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ;

1. Ο δείκτης προστασίας ενός αντιηλιακού θα πρέπει να επιλέγεται πάντα ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα χρειάζονται μεγαλύτερο δείκτη προστασίας από τα σκουρόχρωμα.

2. Η βάση τους πρέπει να είναι συμβατή με το βαθμό λιπαρότητας του δέρματος. Έτσι, τα λιπαρά δέρματα έχουν ανάγκη από γαλακτώματα ή λοσιόν, ενώ τα ξηρά από κρέμες και λάδια.

3. Το αντιηλιακό πρέπει να μπαίνει πάντα σε καθαρό και στεγνό δέρμα και όχι σε ιδρωμένο, βρόμικο ή λιπαρό.

4. Αποφεύγετε να «παστώνετε» το δέρμα σας με αντιηλιακό. Ένα λογικό πάχος επάλειψης είναι 0,5-1 mm.

5. Πρέπει να ανανεώνετε το αντιηλιακό σας: εάν μένετε στον ήλιο πάνω από 3-4 ώρες, όταν ιδρώνετε πολύ και αν μπαινοβγαίνετε στη θάλασσα.

Αν, λοιπόν,  ακολουθήσουμε τα παραπάνω σίγουρα θα έχουμε μια ικανοποιητική προστασία από τον ήλιο αλλά και ένα υγιές καλοκαιρινό μαύρισμα με απόλυτη επιτυχία!