Δύο εβδομάδες πριν τη συζήτηση των ηγετών της ΕΕ για μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων λέει ότι η Ένωση κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Εάν οι ηγέτες δεν καταφέρουν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, οι ψηφοφόροι θα «τιμωρήσουν» την τωρινή ηγεσία στις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με έρευνα.

Spain_unemploymentΗ ανησυχία ότι υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ και μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των πολιτών και των Θεσμικών Οργάνων της ΕΕ είναι πλέον ευρεία στην ΕΕ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Gallup την Τετάρτη (5 Ιουνίου).

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 6 χώρες -Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Δανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο- διαπίστωσε ότι η μειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πως η ΕΕ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (17% στη Γαλλία, 23% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 34% στην Ολλανδία).

Στο ερώτημα εάν οι νέοι θα έχουν περισσότερες ή λιγότερες ευκαιρίες στο μέλλον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είπε ότι θα έχουν λιγότερες (52% στην Πολωνία, 55% στη Γερμανία και 72% στη Γαλλία).

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δε δείχνουν μόνο την ύπαρξη δημοκρατικού ελλείμματος, αλλά και έλλειμμα στην υλοποίηση υποσχέσεων», τόνισε ο Robert Manchin, διευθυντής της Gallup Europe στην παρουσίαση της έρευνας.

Γαλλική VS Γερμανικής ηγεσίας

Μόνο μια μικρή μειοψηφία σε κάθε χώρα είπε ότι εγκρίνει τις επιδόσεις της γαλλικής ηγεσίας στην ΕΕ. Οι ίδιοι οι Γάλλοι άσκησαν την μεγαλύτερη κριτική για την ηγεσία της χώρας τους, με το 51% να λέει ότι δεν είναι ικανοποιημένο.

Καλύτερο ποσοστό είχε η γερμανική ηγεσία στην ΕΕ, 54% στη Γερμανία και 43-48% στις άλλες χώρες πλην του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου το 38% την εγκρίνει.

Αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό

Οι αναλυτές της Gallup ισχυρίζονται ότι η γενικότερη δυσφορία σε όλη την Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη προσέλευση στις επόμενες Ευρωεκλογές.

Η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές ακολουθεί φθίνουσα πορεία από το 1979, ενώ το 2009 έφθασε σε ιστορικό χαμηλό, καθώς μόλις το 43% των Ευρωπαίων πήρε μέρος.

Ακόμη και εάν τα ευρωπαϊκά κόμματα ορίσουν υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν προκειμένου να ενισχύσουν τον αριθμό των ψηφοφόρων, θα υπάρξει ισχυρότερη κινητοποίηση υπέρ των ακραίων εθνικιστικών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε δραστικές αλλαγές στο τοπίο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, τόνισε ο Manchin.

Η δημοσκόπηση ωστόσο δείχνει ότι όσοι εγκρίνουν την ηγεσία της ΕΕ είναι γενικά πιο πιθανό να συμμετάσχουν και στις Ευρωεκλογές. Η μόνη εξαίρεση ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το 74% που δεν εγκρίνουν την τωρινή ηγεσία της ΕΕ και 70% που την εγκρίνουν, τόνισαν ότι θα ψηφίσουν.

Πηγή: euractiv.gr