Η Δονούσα είναι συνώνυμη της ηρεμίας και μαζί με την Αμοργό είναι οι ανατολικότερες Κυκλάδες. Σύμφωνα με το μύθο εδώ μετέφερε ο Διόνυσος την Αριάδνη από τη Νάξο για να μην την βρει ο Θησέας.

24333-53865Στη ρωμαϊκή περίοδο ήταν τόπος εξορίας, ενώ στην Τουρκοκρατία τα τουρκικά πλοία εδώ άραζαν για να εισπράξουν το «χαράτσι». Οι ναυτικοί των προηγούμενων αιώνων την ήξεραν ως Spinosa. Ξεχωριστή κοινότητα έγινε το 1929 και σχετική τουριστική ανάπτυξη γνώρισε από τη δεκαετία του 1980 και μετά. Σήμερα, ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού δεν ξεπερνά τα 200 άτομα.

Πoύ να κολυμπήσεις 
Στον Σταυρό, που είναι το πρώτο πράγμα που θα δεις μόλις φτάσεις στο νησί, αν βαριέσαι τη μετακίνηση. Εκεί μπορείς να κάνεις μπάνιο (στο λιμάνι, είναι αρκετά καθαρά) και να έχεις όλες τις παροχές που χρειάζεσαι. Στον Κέδρο, 20-25 λεπτά περπάτημα από τον Σταυρό, την πρώτη παραλία ελεύθερου camping με το σχετικά μικρότερο μέσο όρο ηλικίας και τα κρύα, κρυστάλλινα νερά. Οι γνώστες έχουν βρει τις «καβάτζες» από τον Ιούλιο. Στο βυθό του διακρίνεται και γερμανικό ναυάγιο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο Λιβάδι, πιο σκληροπυρηνικά και χίπικα, με την κοινότητα των free campers να έχει συγκεκριμένους κανόνες επιβίωσης/συμβίωσης. Θα πας με «λάντζα» (βάρκα ντόπιων) από τον Κέδρο. Επίσης, στον κόλπο της Καλοταρίτισσας.

Πού να φας και να πιεις
Την ημέρα που θα πας στην Καλοταρίτισσα δεν γίνεται να μην καταλήξεις στο γραφικό ταβερνάκι με τα σπιτικά μαγειρευτά. Στο Μερσίνη είτε στο Τζι Τζι με την εντυπωσιακή θέα, είτε στην Κόρη του κυρ-Μιχάλη. Στον Σταυρό, μπορείς κάλλιστα να περάσεις όλη την ημέρα στο Corona Borealis. Είναι το ιδανικό μέρος για ραχάτι και εκτός από καφέ σερβίρει και πεντανόστιμες σπεσιαλιτέ. Σε ανάλογο mood, απλά με πιο βασικά πράγματα όσον αφορά την κουζίνα, ο Σκαντζόχοιρος, επίσης στον Σταυρό. Κι ακόμα, φαγητό και μάρκετ στον Τσίφτη, ενώ για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στον Αποσπερίτη.

Πού να µείνεις 
Μαρία Πράσινου (51578), Μαρίνος Πράσινος (51630), Νίκος Πράσινος (51626), Νικόλας Σιγάλας (51570), Χρήστος Σιγάλας (51607), Μιχάλης Σκοπελίτης (51588), Χρύσα Πράσινου (51575), Μαρία Μιχαλοπούλου (51603). Ναι, το Πράσινος είναι συνηθισμένο στις Μικρές Κυκλάδες…

Δημιουργικές διακοπές με το Μικρό Πολυτεχνείο 
Σεμινάρια φωτογραφίας (με το Γιάννη Βουλγαράκη), δημιουργικής και αυτοματικής γραφής (με τη Χριστίνα Οικονομίδου και το Θάσο Καμινάκη αντίστοιχα) και τα εργαστήρια υποκριτικής για θέατρο (με το Δημήτρη Κανέλλο) και ορθοφωνίας (με την Αντέλα Μέρμηγκα). Σε δύο δόσεις: 28/7-3/8 και 4-10/8. Παράλληλα, για 4η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθούν και οι «Νύχτες ανοιχτού Αιγαίου», στις 2/8 στο Corona Borealis και στις 5/8 στον Κέδρο. Πληροφορίες: 210 9480.745

Κωδικός: 22850
Λιμεναρχείο: 22300
(Νάξος)
Κοινότητα: 51600
Πρώτες Βοήθειες: 51506

Πηγή: athensvoice.gr