Ηράκλειο.Η μητρόπολη της Κρήτης με τα αρχαιότερα μνημεία και τα δείγματα του πρώτου πολιτισμού της Ευρώπης,  όπως η Κνωσός.

24505-54309Ένα τέταρτο από το κέντρο του Ηρακλείου, στους πρόποδες του βουνού Γιούχτας, βρίσκεται η γραφική κωμόπολη Αρχάνες. Ίσως δεν ακούγεται ως ο πλέον καλοκαιρινός προορισµός, αλλά αξίζει να πας για το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό της ύφος.

Πού να κολυµπήσεις

Προς τα δυτικά:  Αµμουδάρα, Παλαιόκαστρο Αγία Πελαγία, Λυγαριά, Μονοναύτης.  Στα ανατολικά: Τοµπρούκ, Αµνισός,  Χερσόνησος (εδώ μπορείς να μείνεις στο Σπίτι, πολύ κοντά στη θάλασσα, που διαθέτει 10 σύγχρονα studios, 28970 23345), Σταλίδα, Μάλλια. Νότια, για κάµπινγκ στις µικρές σπηλιές του Τσούτσουρα και για βουτιά στο Λυβικό πέλαγος στον Κερατόκαµπο. Στις σπηλιές στα Μάταλα θα κάνεις μπάνιο παρέα με τις caretta-caretta, με ξεχασμένους χίπηδες και γυµνιστές.

Μην ξεχάσεις  

Να επισκεφθείς το Οινοποιείο Μπουτάρη (κοντά στο χωριό Σκαλάνι, 731617). Θα σε ξεναγήσουν στους χώρους παραγωγής και στο κτήμα, ενώ θα απολαύσεις τα κρασιά του, πειραματικά και μη, με τη συνοδεία των συνταγών της πλούσιας κρητικής κουζίνας.

Ρέθυμνο

Ανώγεια, Ζωνιανά, Αξός, Λειβάδια. Όλα τα ορεινά χωριά του Ρεθύµνου καθρεφτίζουν την ιδιαίτερη κουλτούρα των ντόπιων και κρύβουν φυσικές οµορφιές. Στα παραδοσιακά καφενεία τους οι ντόπιοι δεν θα σας αφήσουν να φύγετε πριν σας μεθύσουν µε ρακή, συνοδευµένη από µυρωδάτα αγγουράκια και λιχουδιές. Η Αργυρούπολη βρίσκεται 21 χλμ. νοτιοδυτικά από το Ρέθυμνο. Το χαρακτηριστικό της είναι η αρχιτεκτονική με τα πολλά εντοιχισμένα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη στα σπίτια. Το χωριό έχει συνδεθεί με την επανάσταση του 1878, γιατί εδώ κηρύχτηκε η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Πού να κολυµπήσεις 

Στα νότια στην Aγία Γαλήνη, στον Άγιο Παύλο, στην Τριόπετρα, στην Πρέβελη, στο Δαμνόνι και το Αμμούδι –αν είσαι γυμνιστής–, στον Πλακιά και στο Ροδάκινο. Στα βόρεια θα πας στις παραλίες της Eπισκοπής και του Πετρέ. 2-3 χλμ. από το Ρέθυμνο θα βρεις την όμορφη αμμουδερή παραλία του Κουμπέ.  Καλή λύση είναι και το γνωστό τουριστικό Mπαλί, 35 λεπτά από την πόλη.

Χανιά

Πού να κολυµπήσεις 
Βγαίνοντας από τα Χανιά προς τα δυτικά θα βρεις τις «κοσµικές» παραλίες της Αγίας Μαρίνας και του Πλατανιά. Στη συνέχεια της ακτογραµµής υπάρχουν οι παραλίες της Αλµυρίδας (περίπου 15 χλµ.) και του Μάλεµε (18 χλµ.) για πιο ήσυχο και οικογενειακό ή ζευγαρωτό κολύµπι µακριά από το πλήθος.

Συνεχίζοντας δυτικά προς τη χερσόνησο της Γραµβούσας, αφήνεις το αυτοκίνητο και παίρνεις το καραβάκι για τον Μπάλο, µία από τις πιο εξωτικές παραλίες της Ευρώπης.

Στη δυτική ακτή του νησιού θα αντικρίσεις την επίσης ξακουστή παραλία της αρχαίας Φαλάσαρνας.

Πιο νότια, στη δυτική ακτή και σε απόσταση 76 χλµ. από τα Χανιά, βρίσκεται το Ελαφονήσι, µία από τις πιο δηµοφιλείς και τουριστικές παραλίες της Κρήτης. Αν φτάσεις ως εδώ, αξίζει τον κόπο να αφήσεις τα πλήθη και να κατευθυνθείς προς το Κεδρόδασος, µια γειτονική αλλά δυσπρόσιτη και «κρυφή» παραλία για µυηµένους, γεµάτη κεδρόδεντρα.

Στα νότια του νοµού υπάρχει η ήσυχη Παλαιοχώρα (ή Παλιόχωρα για τους ντόπιους) µε πλήθος παραλιών τριγύρω, η Σούγια, η Αγία Ρουµέλη στο τέλος του φαραγγιού της Σαµαριάς, το µαγευτικό και αποµονωµένο χωριό Λουτρό στο οποίο η πρόσβαση γίνεται µόνο µε καραβάκι, τα µυθικά Σφακιά και το Φραγκοκάστελο, µια τοποθεσία γεµάτη θρύλους. Ανατολικά της πόλης των Χανίων βρίσκεται η αγαπηµένη παραλία των ντόπιων, το Μαράθι, και στα 25 χλµ. η ατελείωτη αµουδιά της Γεωργιούπολης.

Πού να µείνεις
Mylos Little Palace (Πλατανιάς, 60528, 60449) Επιλογή όλα σε ένα, αφού θα συνδυάσεις μπάνιο (στη θάλασσα ή στην πισίνα του Νερόμυλου), φαγητό (το πρωινό σερβίρεται στην πισίνα ή στο δωμάτιο), διασκέδαση (στο πασίγνωστο club Μύλος) και ανάπαυση στα όμορφα και εξοπλισμένα με όλες τις ανέσεις δωμάτια του ξενοδοχείου.

Casa Delfino (Θεοφάνους 9, 87400, www.casadelfino.com) Φανταστικό, πολυτελές κτίριο του 17ου αιώνα. Επίλεξε να µείνεις σε µία από τις ιδιαίτερες σουίτες του, αλλιώς αξίζει να πιεις έστω έναν καφέ ή ένα απεριτίφ στην εξαιρετικά ατµοσφαιρική εσωτερική αυλή µε τα βότσαλα, τους κάκτους και τα ψηφιδωτά.

Creta Elena (I. Σφακιανάκη 42, πλατεία ∆ικαστηρίων, 46722-3) Συµπαθητικό, ήσυχο, πεντακάθαρο κεντρικό  ξενοδοχείο, µε µικρή πισίνα και µεγάλα δωµάτια-διαµερισµατάκια.

Pandora Suites (Λιθινών 27-29, 43589) Aπό τα πρώτα καλαίσθητα ανακαινισµένα ξενοδοχεία, µε πανοραµίκ θέα στο Eνετικό λιµάνι. Σε ένα κτίριο του 1870 ανακαινισµένο, διαθέτει σουίτες των 2 και 4 δωµατίων πλήρως εξοπλισµένες, µε κουζίνα και πολυτελή µπάνια. Roof garden απίστευτης οµορφιάς για καφέ ή breakfast.

Samaria (Πλατεία 1866, 38600, www.samariahotel.gr) Απλά αλλά πολύ προσεγµένα, άνετα δωµάτια, µε φιλικό προσωπικό. Στο κέντρο, κατάλληλο για µια τουριστική ή business διαµονή, αν θες να κινείσαι εύκολα στην πόλη. Aπό το roof garden έχει θέα – καρτ ποστάλ την πόλη.

Avra ​​Imperial Beach Resort & Spa (Κολυµπάρι, 28240 84500, www.samariahotel.gr) Ένα µεγάλο resort πνιγµένο στην πρασινάδα, µε πισίνες και µπαρ µέσα στο νερό, γυµναστήριο, χαµάµ, αίθουσες µασάζ, 3 εστιατόρια, room service και ό,τι µπορεί να επιθυµήσεις στη διάρκεια των διακοπών που θα σου µείνουν αξέχαστες. Και δωρεάν Wi-Fi, για να λες κάθε στιγµή στους φίλους σου πόσο ωραία περνάς!

Alcanea Boutique Hotel (Αγγέλου 2, Παλιό Λιµάνι, 75370, www.alcanea.com) Μέσα στην παλιά πόλη, µε θέα στο λιµάνι και µε όλες τις σύγχρονες ανέσεις, όπως internet, flat τηλεοράσεις, µπουρνούζια, καλλυντικά, μέχρι και βάσεις σύνδεσης iPod. Ακόµα: wine bar, εσωτερική αυλή γεµάτη λουλούδια και πεντανόστιµο πρωινό µε τοπικά προϊόντα. Έχε υπόψη σου ότι το κτίριο χρονολογείται από τη βενετσιάνικη περίοδο και αποτελούσε το γραφείο του Ελευθέριου Βενιζέλου για 24 χρόνια. Παραµένει ανοιχτό όλο το χρόνο και διαθέτει σουίτες, δωµάτια superior και απλά δωµάτια, διακοσµηµένα με παραδοσιακή κοµψότητα και διακριτικές αραβικές πινελιές.

Πού να φας
Mπουγάτσα Iορδάνης (Aποκορώνου 24) Σήµα κατατεθέν της πόλης και γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Το καλύτερο πρωινό, µεσηµεριανό, απογευµατινό σνακ. Tο κεντρικό είναι στον κάθετο δρόµο απέναντι απ’ τη σκεπαστή Δηµοτική Αγορά των Xανίων. Προσοχή, όµως, γιατί έχει και άλλα µπουγατσάδικα Ιορδάνης-µαϊµού.

Θαλασσινό Aγέρι (Bιβιλάκη 35, Tαµπακαριά, 56672) Μυστικό για τους ντόπιους και τους φίλους τους. Τραπεζάκια µέσα στη θάλασσα µε φρέσκο ντόπιο ψάρι, τέλεια θαλασσινά, χανιώτικα χόρτα. ∆εν χρειάζεται να πούµε περισσότερα. Στην περιοχή της Χαλέπας, δίπλα στα παλιά ταμπακαριά. Κράτηση απαραίτητη.

Ακρογιάλι (Ακτή Παπανικολή 19, Νέα Χώρα, 73110) Και µόνο που θα περάσεις από µπροστά του θα σου ανοίξει η όρεξη µε τις µυρωδιές. Κρητική ψαροταβέρνα που αγαπάει τα µικρά ψάρια και ξέρει να τα µαγειρεύει όπως πρέπει. Μεζέδες, όπως φιλέτα σαρδέλας στα κάρβουνα και γαριδοσαλάτα, και όµορφη θέα στη θάλασσα. Υπό νέα ιδιοκτησία, πρόσφατα ανακαινισµένο και µε εξυπηρετικότατο service.

Μεσογειακό (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 36, Παλιά Πόλη, 57992) Το πρώτο μαγαζί στον πιο πολυσύχναστο πεζοδρομο της πόλης. Ο Μανώλης, ιδιοκτήτης και σεφ, θα σε περιποιηθεί με επιλεγμένα πιάτα μεσογειακών γεύσεων και φρέσκες σαλάτες. Μη χάσεις το ριζότο με μανιτάρια και λάδι τρούφας και τη σπιτική panacotta στο τέλος για να κλείσεις γλυκά μια αξέχαστη βραδιά.

Πίτσες Μπλε (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 41, Παλιά Πόλη, 23102) Το πρώτο Pizza Bar της πόλης, ανοιχτό από το πρωί για καφέ. Σούπερ πίτσες με φρεκότατα υλικά και βιολογικό ζυμάρι ολικής άλεσης, φρέσκες σαλάτες, ποικιλία από μπίρες, δροσερά cocktails και όμορφες μουσικές.

Πατρελαντώνης (Μαράθι, 63337, 63666) Παραδοσιακή ψαροταβέρνα από τις καλύτερες στην πόλη, πάνω στην παραλία στο Μαράθι, ανοιχτή από το πρωί για καφέδες, και μετά φρέσκο ψάρι και κρητικές λιχουδιές δίπλα στη θάλασσα.

Καρνάγιο (53366) Στο Παλιό Λιµάνι, δίπλα στο Μεγάλο Νεώριο. Πολύ καλή θέση, ωραία θέα, ήσυχη, καλή κρητική κουζίνα. Mπουρέκι, ντάκος, καλιτσούνια, στάκα, ντολµάδες και ό,τι άλλο ζητήσετε από το πλούσιο κρητικό της µενού. Aνοιχτά µεσηµέρι-βράδυ.

Κουζίνα Ε.Π.Ε. (Δασκαλογιάννη 25, 42391) Σπιτικό φαγητό σε ατμόσφαιρα παραδοσιακού οινομαγειρείου με ανοιχτή κουζίνα, για να επιλέξεις παραδοσιακά κρητικά αλλά και σύγχρονα πεντανόστιμα φαγητά. Θα τα δεις γραμμένα και στο μαυροπίνακα που σβήνει και γράφει καθημερινά η μαγείρισσα η κυρία Δέσποινα.

Αντιγόνη (45236) Στο τέλος του πανέµορφου περιπάτου στην προκυµαία του Παλιού Λιµανιού, µια σταθερή αξία στην ψαροφαγία της πόλης για τους Χανιώτες. Oλόφρεσκο ντόπιο ψάρι, ψαροµεζέδες, αληθινές πατάτες και φυσικά η διάσηµη κακαβιά.

Πλάκα (Σήφακα 8, Παλιά Πόλη, 6977 177245) Από το πρωί έως το… άλλο πρωί ό,τι χρειάζεται για να ικανοποιήσεις και τις τρεις αισθήσεις σου: Όμορφος χώρος φτιαγμένος με φροντίδα από τον Μιχάλη και τη Μαρία, πεντανόστιμες γεύσεις (μη χάσεις τα «γλυκά του αιχμαλώτου»), και ταξιδιάρες μουσικές από βινύλια που κάθε βράδυ πλημμυρίζουν το χώρο από τα χέρια γνωστών djs.

Ταµάµ (Ζαµπελίου 49, 96080) Τα παλιά τούρκικα λουτρά. Εντυπωσιακός χώρος µέσα, αλλά και στα τραπεζάκια στο στενό καλντερίµι, σερβίρει γνήσια πολίτικη κουζίνα, παραδοσιακή και ελαφρά πειραγµένη, αλλά και κρητικές σπεσιαλιτέ. Τον Αύγουστο κάντε οπωσδήποτε κράτηση.

Κουτουρούκι (Πάροδος Ποτιέ 8, Μαχαιράδικα, 28217 07008) Στο πέτρινο σοκάκι της Ποτιέ, στο παλιό καλτσουνάδικο του Γιαβάση, ένας καταπράσινος παράδεισος στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων, γεμάτος χρώματα, πρωτότυπες καλιτεχνικές δημιουργίες, κατασκευές με χώμα και πηλό, μυρωδιές και γεύσεις εμπνευσμένες απο την Κρήτη αλλά και από διάφορα μέρη της Ελλάδας… Ανοιχτά από το πρωί με καφεδάκια, σπιτικές πιτούλες και ιδιαίτερα μεζεδάκια για κρασί, ούζο ή ρακή και πιάτα ημέρας.

Νυχτερίδα (Στις Kορακιές, 7 χλµ. από Xανιά, 64215) Γούστο έχει να πάτε στα Xανιά και να µην περάσετε από του Mαστορίδη. «Nυχτερίδα» σηµαίνει Mπάµπης Mαστορίδης, και Mπάµπης σηµαίνει «πρίγκιπας της φιλοξενίας». Ιστορική, από το 1933, ταβέρνα της πόλης, µε τη συγκλονιστική θέα προς τον κόλπο της Σούδας. Κουζίνα µε κρητικούς και µεσογειακούς µεζέδες, µοντέρνο design σε κλασικό ύφος, πλούσια κάβα, όλα υπό τη διακριτική επίβλεψη του ιδιοκτήτη.

Λεβέντης (Άνω Σταλός, 68155) Πολυβραβευµένο αλλά καθόλου σνοµπ, µε απλή αλλά τέλεια κρητική κουζίνα. Η βεράντα στο κενό µε θέα τους απέραντους ελαιώνες αξίζει όσο και το φαγητό. Συµβουλή: Κάντε οπωσδήποτε κράτηση και αποφύγετε τις ώρες αιχµής – όσο καλό κι αν είναι το service, όταν δεν πέφτει καρφίτσα ζορίζεται.

Ο Αντάρτης (78833) Στο χωριό Θέρισο, λίγο έξω απ’ τα Χανιά. Μη χάσετε µε τίποτα αυτή τη διαδροµή, θα σας κοπεί η ανάσα. Προτιµήστε απογευµατάκι. Θα καταλήξετε στον Αντάρτη για νόστιµο κρητικό κρέας, πατάτες, στάκες, σαλάτες, µέχρι να πείτε: ωχ, παναζία µου…

Πού να διασκεδάσεις 
Τα δύο Λουξ (52515, Παλιό Λιµάνι) Όλα τα ραντεβού από εδώ ξεκινάνε και τελειώνουν τα τελευταία 25 χρόνια. Από το πρωί µέχρι τα ξηµερώµατα.

Συναγωγή (95242, Κονδυλάκη, Παλιά Πόλη) Εδώ και 18 χρόνια στην παλιά εβραϊκή συνοικία της πόλης είναι το must σημείο συνάντησης για δροσερά καλοκαιρινά cocktails και ψαγμένη μουσική από όλο τον κόσμο. Ατμοσφαιρικές βραδιές που θα βάλουν τη σφραγίδα τους στις διακοπές σου.

Tο Άρωµα (41472, στο παλιό λιµάνι, ακτή Tοµπάζη) Έχει πιάσει την καλύτερη θέση στο λιµάνι, γι’ αυτό είναι περαντζάδα µε καλό καφέ και χυµούς.

Μύλος (60449, στον Πλατανιά) Όταν λένε οι Xανιώτες «πάµε Πλατανιά», εννοούν «πάµε στον Mύλο». Σούπερ club, µε πατάρια και πολύ καλό ήχο, γνωστούς djs και όλα τα πρόσωπα που είδες το πρωί στην παραλία.

Νερόµυλος (60449) Η διασκέδαση αρχίζει από το πρωί στην προέκταση του Μύλου, το beach club με την πισίνα και τα καθίσματα μέσα στο νερό όπου θα φας, θα πιεις και θα διασκεδάσεις σε ένα ολοήμερο «ζέσταμα» για τη νυχτερινή έξοδο.

Πού να ψωνίσεις
Σήφης (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 54, 697 3554207) Χειροποίητα κοσμήματα, καρφίτσες, βέρες, κρεμαστά και κάθε λογής καλιτεχνήματα εμπνευσμένα κυρίως από το φυτικό βασίλειο, από τον Σήφη Σταυρουλάκη, έναν Χανιώτη με σημαντικό έργο και συμμετοχή σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Magic Roundabout (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 25, 693 2042090, 28215 01620) Ντύσου μοναδικά με τα χειροποίητα ρούχα και αξεσουάρ του άρτι αφιχθέντος από τη Θεσσαλονίκη στα Χανιά, Roundabout. Απίθανοι συνδυασμοί, φούστες που γίνονται μπλούζες ή φορέματα, απίθανα χρώματα και κορυφαία ποιότητα για να ξεχωρίζεις μέρα και νύχτα.

Μη φύγεις χωρίς αυτά 
• Οινοποιΐα Μανουσάκη – Νόστος (Βατόλακκος Χανίων, 78787, www.nostoswines.com)
Η οικογένεια Μανουσάκη, µε αγάπη στο ελληνικό κρασί και με σεβασµό στην παράδοση, παράγει τοπικά ποιοτικά κρασιά µε σήµα τα 3 µανουσάκια (µυρτολούλουδα). Όπως οι ίδιοι λένε, αποστολή και φιλοσοφία τους είναι να αιχµαλωτίσουν τον απίστευτο και πολύπλοκο χαρακτήρα των Λευκών Ορέων σε ένα µπουκάλι ιδιαίτερο κρασί, απίστευτο και πολύπλοκο όσο και η ίδια η Κρήτη. Για τα ξένοιαστα βράδια των διακοπών ή για να πάρεις µαζί σου τη γεύση της Κρήτης.
• Γκαζόζες Γερανίου Αυτή η ιστορία ξεκινάει από το 1928, όταν ο µετανάστης ζαχαροπλάστης Σοφοκλής Αναγνωστάκης γύρισε από την Αµερική στη γενέτειρά του, το Γεράνι Κυδωνίας, και άρχισε να παρασκευάζει αναψυκτικά µε χειροποίητα µηχανήµατα στην αυλή του – που είχαν από τότε µεγάλη ζήτηση. ∆οκίµασε γκαζόζα, γκαζόζα light, πορτοκαλάδα, lime, tonic και µπυράλ, θα τα ψάχνεις και όταν γυρίσεις στην Αθήνα.
• Πάρε µαζί σου τυριά από τους Παπαγιαννάκηδες στα Περβολάκια, λουκάνικα από τον Kαλογρίδη στο Kόκκινο Mετόχι, µέλι από τις Bουκολιές, παξιµάδια από το φούρνο του ∆ραδάκη (κοντά στο γήπεδο των Xανίων), γλυκά του κουταλιού από τη Xρυσάνθη (στη Mυλωνογιάννη 92), χυλοπίτες από τη Φιλία (γυναίκα είναι), στον Άγιο Γεώργιο Γραµβούσας και αλάτσι από τον Mπάλο ή τη Γαύδο.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Kωδικός: 2810
Aστυνοµία: 274063
Λιµεναρχείο: 244912
Δήµος: 399399
Πρώτες Βοήθειες: 368000
ΡΕΘΥΜΝΟ
Κωδικός: 28310
Αστυνομία: 88154
Λιμεναρχείο: 22276
Δήμος: (28313) 41301, 5
Πρώτες Βοήθειες: 87100
ΧΑΝΙΑ
Κωδικός: 28210
Αστυνοµία: 25854
Τουριστική Αστυνοµία: 25930
Γραφείο Τουρισµού ∆ήµου: 36155
Πρώτες Βοήθειες: 22000

Πηγή: athensvoice.gr