Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί μας. Ένα νησί «στεριανό» που τα έχει όλα. Άγριες φυσικές ομορφιές, δάση, φαράγγια, πηγές, μαγευτικές παραλίες, ορεινά γραφικά χωριά και άρτια τουριστική υποδομή για διακοπές όλο το χρόνο. Από την πρωτεύουσα Χαλκίδα, στο κέντρο του νησιού, μπορείς να περιηγηθείς σε βόρεια ή νότια για να ανακαλύψεις όλο το μεγαλείο της.

24496-54297Νότια Εύβοια 

Από Αθήνα έχεις εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο νότιο μέρος του νησιού.
Με καραβάκι από Αγ. Μαρίνα περνάς απέναντι στα Στείρα ή από Ραφήνα στο Μαρμάρι και σχεδόν έφτασες στη γραφική Κάρυστο. Χωριό µε ουζερί, ταβέρνες, το ενετικό κάστρο Μπούρτζι στην άκρη του λιμανιού και σε µικρή απόσταση το Κοκκινόκαστρο. Στην πλ. Αμαλίας, στο γλυκό μαγαζάκι Κitamekialo κάνε μια στάση να χαζέψεις και να πάρεις δωράκια για σένα και τους φίλους σου. Έχει vintage φορέματα, χειροποίητα κοσμήματα, t-shirts και διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι, όλα φτιαγμένα από τις δύο ιδιοκτήτριες του.
Στο Νιμπορειό, κοντά στο Μαρμάρι, είναι τέλεια για μπάνιο σε παραλία με λευκή αμμουδιά και ψιλό βότσαλο. Και ανεβαίνοντας προς Χαλκίδα, ο παραθαλάσσιος οικισμός Αμάρυθνος έχει μεγάλη τουριστική υποδομή και φημίζεται για το φρέσκο ψάρι. Λέγεται ότι εκεί βγαίνουν τα καλύτερα ψάρια του Ευβοϊκού.

Από Χαλκίδα προς Βορρά 
Η Χαλκίδα συνδέεται µε την ηπειρωτική Ελλάδα µε την κρεµαστή γέφυρα. Στην πόλη υπάρχουν τα πάντα. Νησιώτικες ψαροταβέρνες, παραδοσιακά κτίσµατα, µοντέρνα cafés, εστιατόρια, clubs και φυσικά δεκάδες προτάσεις διαµονής – σαν προάστιο της Αθήνας.
Φεύγοντας από Χαλκίδα και παίρνοντας το δρόµο προς Βορρά από τη δυτική πλευρά του νησιού, στα 25 χλµ. συναντάς το παραδοσιακό χωρίο Πολιτικά. Βρίσκεται στο δάσος του Προφήτη Ηλία, έχει πέτρινα σπίτια, έναν επιβλητικό βενετσιάνικο Πύργο, αλλά και ξενοδοχεία, κάµπινγκ, ψαροταβέρνες, καφετέριες. Συνεχίζοντας φτάνεις στη Λίµνη, γραφικό παραθαλάσσιο χωριό που θυµίζει νησί, µε τα λευκά του σπίτια, τα στενά σοκάκια και τις ψαροταβέρνες πάνω στο λιµανάκι (δοκίμασε τη δημιουργική κουζίνα στους 7 Ανέμους). Λίγο πάνω από τη Λίµνη βρίσκονται οι Ροβιές. Επίσης παραθαλάσσιο χωριό, πνιγµένο στο πράσινο, µε σπίτια µε λουλουδιασµένες αυλές, ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα και παραλίες µε κρυστάλλινα νερά για κολύµπι. Στη συνέχεια της διαδροµής ο ταξιδιώτης συναντά τη δηµοφιλή, γνωστή για τα ιαµατικά της λουτρά Αιδηψό, µε δεκάδες ξενοδοχειακά συγκροτήµατα και spa για χαλάρωση, ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες.

Στο βορειότερο άκρο του νησιού βρίσκονται οι Ωρεοί. Επίνειο της Ιστιαίας, λιµανάκι γραφικό, φηµισµένο για τα ουζερί του στον πεζόδροµο και το φρεσκότατο ψάρι. Για µπάνιο θα πας ή στην παραλία του χωριού ή δίπλα, στον Νέο Πύργο. Όσον αφορά τη διαµονή, από την πλευρά του Αιγαίου το Club Αγία Άννα (παραλία Αγίας Άννας, 210 3602.202, 22270 97185, 22270 97250, www.clubagiaanna.gr) προτείνει λύσεις για όλα τα γούστα: camping µε σκηνές και τροχόσπιτα, ξενώνες, bungalows, ακόµα και yurts, δηλαδή σύγχρονες σκηνές µε όλες τις ανέσεις, με κρεβάτια, τηλεόραση, air condition κ.λπ. Πολύ καλή επιλογή στην ίδια περιοχή είναι και το Thalatta sea side hotel (210 3615.844, 22270 97397), µε 50 δωµάτια και μία σουίτα με ιδιωτική πισίνα και πέντε junior σουίτες (από το κρεβάτι σου θα βλέπεις τη θάλασσα), πισίνα, µπαρ και απέχεις κυριολεκτικά ένα βήμα από την 5 χλµ. µήκους ακτή.

Προς Ανατολάς
Η βόλτα συνεχίζεται στο γνωστό παραθαλάσσιο θέρετρο Πευκί, που συνδυάζει πράσινο και γαλάζιο. Ο οικισµός βρίσκεται µέσα σε πυκνή, δασώδη πευκόφυτη περιοχή και στην παραλία ακριβώς µπροστά υπάρχουν εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και µπαράκια. Το Πευκί ενώνεται και µε τις Σποράδες και συγκεκριμένα με τη Σκιάθο, µε ιπτάµενα δελφίνια. Βορειοανατολικά βρίσκονται τα επίσης γνωστά Βασιλικά µε την όµορφη παραλία Ψαροπούλι και την ομώνυμη ταβέρνα για φρέσκο ψάρι και εξαιρετική αστακομακαρονάδα. Κατεβαίνοντας πιο νότια, κάνε ένα στοπ για ψητά κρέατα στο χωριό Παπάδες στην ταβέρνα του Βασίλη Φεργάδη. Οι ντόπιοι την προτιμούν! Μετά βόλτα στο γραφικό Αχλάδι χτισµένο σε υψόµετρο µέσα στα πεύκα και µια παραλία µήκους ενός χιλιοµέτρου από κάτω, µε άµµο και βότσαλο. Άλλα χωριά στην ίδια διαδροµή νοτιότερα που πρέπει να επισκεφτείς είναι το Μαντούδι, το Προκόπι με το καφενείο του Αλεξίου δίπλα στο ποτάμι κάτω απ’ τον πλάτανο, που μετράει 2.000 χρόνια, για καφέ και τέλειους λουκουμάδες, το Πήλι με την ταβέρνα του Αλέξανδρου δίπλα στο κύμα για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, η Βλαχιά και οι Μύλοι. Στο κέντρο της Εύβοιας και πάλι, από την ανατολική πλευρά του νησιού, φτάνουµε στη δημοφιλή Χιλιαδού. Πανέµορφη παραλία, µε ξενοδοχεία µπροστά στη θάλασσα και ταβέρνες. Το κάµπινγκ συνηθίζεται ή πάνω στην αµµουδιά ή στη ρεµατιά µέσα στα πλατάνια που οδηγεί στη θάλασσα. Νοτιότερα συναντάμε την Κύμη. Πανέµορφο χωριό, µέσα στο πράσινο, µε παραδοσιακά αρχοντικά σπίτια. Στην παραλία της Κύµης βρίσκεται και το λιµάνι που σε συνδέει µε τη Σκύρο. Για φαγητό δοκίµασε την ταβέρνα του Βαγγέλη στην Πλατάνα (από φρέσκο ψάρι μέχρι σπιτική πίτσα) και για µπάνιο τη Μουρτερή.

Εύβοια

Χαλκίδα
Κωδικός: 22210
Αστυνοµία: 22100
Λιµεναρχείο: 28888
∆ήµος: 22314
Πρώτες Βοήθειες: 21901

Πηγή: athensvoice.gr