“Με ποια κριτήρια αγοράζω υπολογιστή;”
Ένα θέμα που βασανίζει κυρίως αυτούς που μπαίνουν στη διαδικασία να αγοράσουν για πρώτη φορά υπολογιστή. Διαβάστε τις οδηγίες παρακάτω και σίγουρα θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τις ανάγκες σας και να επιλέξετε την καλύτερη λύση.

but_computerΈχετε αποφασίσει να αγοράσετε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αν και αρχικά το σημαντικότερο κριτήριο δείχνει να είναι η τιμή θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι η τιμή θα πρέπει ναι μεν να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν αλλά δεν είναι ο κυριότερος παράγοντας με τον οποίο θα επιλέξετε τον καινούργιο σας υπολογιστή.

Αρχίζουμε με το κύριο ερώτημα:

Θέλετε σταθερό υπολογιστή ή λαπτοπ;

Αν είστε άτομο το οποίο κινείται και θέλετε να παίρνετε τον υπολογιστή σας μαζί σε ταξίδια, εκδρομές, κλπ.. ή αν πρόκειται να αγοράσετε υπολογιστή για τις σπουδές σας τότε σας χρειάζεται σίγουρα ένα laptop. υπάρχουν πολλά laptop αξιόλογα τα οποία έχουν δυνατότητες και επεξεργαστική ισχύ που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας. Συμπερασματικά λοιπόν, αν η φορητότητα είναι ένα σημαντικό θέμα για εσάς (ακόμα και αν θέλετε να μετακινείτε τον υπολογιστή και εντός σπιτιού) τότε ξεκινάτε με την εύρεση ενός laptop (φορητού υπολογιστή).

Ποια θα είναι η χρήση του υπολογιστή σας;

Αν θέλετε έναν υπολογιστή για απλή χρήση (συγγραφή εργασιών, προβολή email, χρήση internet) τότε ένας υπολογιστής της “σειράς” είναι υπέραρκετός για να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε εξιδεικευμένες εφαρμογές όπως γραφιστικά προγράμματα ή προγράμματα για μηχανικούς, σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, κλπ τότε θα πρέπει να προχωρήσετε στην αγορά ενός πιο εξιδεικευμένου συστήματος.

Για γραφιστικές εφαρμογές (photoshop, illustrator, 3ds max, archicad) σας προτείνουμε την αγορά ενός macintosh ο οποίος είναι ακριβότερος σε σχέση με τα pc αλλά πιο αποδοτικός.

Μία “ύπουλη” κατηγορία είναι αυτή των χρηστών που επιλέγουν να αγοράσουν υπολογιστή για να παίζουν παιχνίδια. Εκεί χρειάζονται αρκετά χρήματα καθώς πρέπει να δώσετε έμφαση στην ταχύτητα του επεξεργαστή, τη μνήμη και την κάρτα γραφικών.

Για αυτούς που χρειάζεστε έναν υπολογιστή είτε για επαγγελματική χρήση, είτε για παιχνίδια σας συμφέρει περισσότερο να αγοράσετε ένα σταθερό παρά ένα laptop καθώς αν υποθέσουμε ότι δύο υπολογιστές έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά το laptop θα είναι πάντα πιο ακριβό.

Καθορίστε πρώτα τις ανάγκες σας

Προτού ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς, καθορίστε τις ανάγκες σας. Αν απλά θέλετε έναν υπολογιστή απλώς ξεκαθαρίστε αν θέλετε σταθερό η laptop και το εύρος του ποσού που θέλετε να διαθέσετε. Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα και φυλλάδια κυκλοφορούν με αναγραφόμενες τις τιμές δίπλα απο κάθε μοντέλο οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε.

Αν υπάρχουν ειδικές ανάγκες οι οποίες καθορίζονται ανάλογα με τη χρήση που προορίζεται ο υπολογιστής να έχει τότε θα πρέπει να συνδυάσετε το ποσό που πρέπει να διαθέσετε και τα χαρακτηριστικά που ψάχνετε.

Μην δίνετε βαρύτητα σε δευτερεύοντα χαρακτηριστικά

Όταν βλέπετε μία προσφορά η οποία αναγράφει

“laptop με οθόνη 15,4 ίντσες οθόνη, 3 χρόνια εγγύηση, 4πύρηνο επεξεργαστή….

Και δώρο το ποντίκι! (ή σε πέντε φανταστικά χρώματα!)”

Κοιτάμε την πρώτη γραμμή και όχι τη δεύτερη. Επίσης αν δούμε ένα μοντέλο το οποίο μας καλύπτει και έχει μικρής χωρητικότητας σκληρό δίσκο, δεν πειράζει και τόσο γιατί το κόστος για έναν εξωτερικό είναι πολύ χαμηλό (σε σχέση πάντα με το να χρειαστεί π.χ. να προσθέσουμε επιπλέον μνήμη)

Άρα καλύτερα για έναν υπολογιστή να έχει περισσότερη RAM (μνήμη) και μικρότερο σκληρό δίσκο.

Καλύτερα να θυσιάσουμε την απόδοση της κάρτας γραφικών (εφ’ όσον δεν μας ενδιαφέρουν τα γραφικά και τόσο- να παίζουμε παιχνίδια, κλπ) και να δώσουμε έμφαση στην ταχύτητα του επεξεργαστή ή στο μέγεθος του σκληρού δίσκου (γιατί χρειάζεται να αποθηκεύουμε πολλές πληροφορίες)

Συμπερασματικά

Προσδιορίστε τις ανάγκες σας. Πάρτε αυτό που σας χρειάζεται και τίποτα παραπάνω. Η τεχνολογία δεν είναι όπως το παλιό κρασί. Κάτι το οποίο σήμερα πληρώνετε 1.000 ευρώ σε 6 μήνες μπορεί να στοιχίζει 500 ευρώ. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να παίρνετε το “καλύτερο” αν δεν το χρειάζεστε πραγματικά ή αν κάτι άλλο σας καλύπτει τις ανάγκες σας.

Καλές αγορές!