Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Ivica Dačić δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Catherine Ashton, την υπεύθυνη για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, σήμερα (22 Απριλίου), να οριστεί ημερομηνία για τη χώρα του, ώστε να δρομολογηθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά από τη συμφωνία αναφορικά με τη βελτίωση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, μεταδίδει η BETA, εταίρος της EurActiv στη Σερβία.

Ο Dačić δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα συνεδριάσει σήμερα για να εγκρίνει τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, στη συμφωνία που επετεύχθη με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci την Παρασκευή (19 Απριλίου).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση εγκρίνει τη συμφωνία, η Εθνοσυνέλευση θα προχωρήσει στην έναρξη σχετικού διαλόγου «στις επόμενες ήμερες ».

«Εάν το Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει την απόφαση της κυβέρνησης, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την υποστήριξή του», δήλωσε ο Dačić.

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε ότι το έγγραφο, το οποίο αποτελείται από 15 άρθρα, ήταν η τελική εκδοχή της συμφωνίας που προσφέρεται σε Πρίστινα και Βελιγράδι από την Ashton.

«Πρόκειται για το πιο ευνοϊκό έγγραφο που έχει αποσταλεί προς τη σερβική πλευρά μέχρι τώρα», δήλωσε ο Dačić. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η 14η παράγραφος της συμφωνίας διευκρινίζει πλέον ότι η Σερβία δεν είναι σε θέση να απαγορεύσει την ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρώπη.

Προηγουμένως, το έγγραφο αυτό απαιτούσε η Σερβία να μην εμποδίζει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ. Υποστήριξε, επιπλέον, ότι η μελλοντική κοινότητα των Σερβικών δήμων θα έχει ευρείες εξουσίες αναφορικά με την αστυνομία και το δικαστικό σώμα, τη δική της περιουσία, τους δικούς της προϋπολογισμούς και την ευθύνη για συγκρότηση και λειτουργία ενός Συμβουλίου ως μορφή κυβέρνησης, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει στις αρμοδιότητές του την πλήρη εποπτεία της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του χωροταξικού σχεδιασμού.

Διαφορετικές αναγνώσεις;

Ο βαθμός της αυτονομίας του κατοικημένου κυρίως από Σέρβους τμήματος του Βορείου Κοσσυφοπεδίου φαίνεται ότι είναι, όντως, το πιο δύσκολο στοιχείο των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι σαφές εάν το Βελιγράδι και η Πρίστινα αντιλαμβάνονται τα όσα ορίζει η συμφωνία με τον ίδιο τρόπο.

Ο Thaci χαρακτήρισε τη συμφωνία ως εγγύηση για «την αναγνώριση της διεθνούς κρατικής υπόστασης, της κυριαρχίας του Κοσσυφοπεδίου και της εδαφικής ακεραιότητας». Τόνισε, επίσης, σε άλλες δηλώσεις του ότι ήταν μια «ιστορική συμφωνία», η οποία άνοιξε το δρόμο για την περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων.

Στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, ο Dačić συνοδεύτηκε από τον πρώτο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του, Aleksandar Vučić, ο οποίος είναι ο ηγέτης του ισχυρού Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), που ιδρύθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας, Tomislav Nikolić.

Οι Υπουργοί του κόμματος SNS θα στηρίξουν τη συμφωνία με την Πρίστινα, δήλωσε ο αρχηγός του SNS Aleksandar Vučić, ωστόσο, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για τη συμφωνία που επετεύχθη.

Περίπου 200 πολίτες πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Βελιγράδι την Κυριακή (21 Απριλίου), σχετικά με την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις Βρυξέλλες. Κρατούσαν πανό στα οποία αναγράφονταν «Εμείς δεν θα παραδώσουμε το Κοσσυφοπέδιο» και «το Κόσσοβο είναι Σερβία, δεν χρειαζόμαστε καμία ΕΕ».

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες εντάσεις καταγράφονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι ντόπιοι Σέρβοι αισθάνονται προδομένοι από το Βελιγράδι.

Εν τω μεταξύ, τα 120 μέλη του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου υποστήριξαν μαζικά τη συμφωνία των Βρυξελλών. Σε μια ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε νωρίς την Κυριακή, 85 βουλευτές υποστήριξαν την συμφωνία και μόνο επτά την καταψήφισαν.

Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα είναι επίσης ένα βασικό κριτήριο για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της Συμφωνίας για Σταθεροποίηση και Συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο.

Οι δυνατότητες Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου στη σημερινή ατζέντα των υπουργών

Ο Eamon Gilmore, Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της χώρας που ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή. Η Σερβία και το Κόσσοβο, είπε, προχώρησαν σημαντικά στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων της προόδου, οι οποίες ορίστηκαν σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Gilmore είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να ακούσουμε τις περαιτέρω λεπτομέρειες από την Aston στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα προεδρεύει στο Λουξεμβούργο. Κατέστησε επίσης σαφές ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει την εφαρμογή της συμφωνίας.

[box type=”info

Απόψεις

Ο Σλοβένος εισηγητής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών της Ευρωβουλής, Jelko Kacin, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λέγοντας:

«Αυτό θα ενισχύσει τις δυνάμεις της χώρας που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και θα βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη. Θα έλεγα ότι αυτό είναι το συμφέρον τόσο ημών όσο και της Σερβίας. Προκειμένου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να κυλήσουν ομαλά, η Σερβία πρέπει να προβεί σε ένα πειστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της δικαιοσύνης αλλά και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος».

[/box]

Πηγή: euractiv.gr